Parisertoast

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Den oprindelige Crocque monsieur, med ost på topppen.
En mere lokal udgave, med ost og skinke mellem skiverne. I fastfood udgaven, blev den serveret i en serviet.
Her en Croque-madame.

Parisertoast kommer fra Frankrig, hvor den kendes som en croque-monsieur. Den oprindelige franske udgave består af to skiver toastbrød med ost og skinke mellem brødskiverne og stegt på en pande eller grillet i en ovn. Den serveres normalt også med smeltet ost (helst emmentaler) på toppen.

I Frankrig findes også en croque-madame. Det er en croque-monsieur med et spejlæg på.

Parisertoasten blev i Danmark populær i en frossen udgave, der bare skulle varmes i en speciel varmeovn. Denne udgave fandt hurtigt ud til diverse ungdomsklubber og cafeterier og blev meget populær især blandt unge mennesker.

Historie[redigér | redigér wikikode]

I 1910 blev en croque-monsieur serveret første gang på en café på Boulevard des Capucines i Paris. Det menes at ideen til retten kommer fra Australien og Indonesien, hvor man har benyttet lignende serveringsformer af ristet brød. Ordets oprindelse er uklar, dog betyder croque også grillet/sprød på fransk, men hvordan monsieur og madame er kommet til vides ikke med sikkerhed.[1]

Varianter[redigér | redigér wikikode]

Af andre slags toast er "Cowboytoast" og "Hawaii Toast".

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ L'histoire du croque-monsieur.  (fransk) Hentet 5. feb. 2013
Mad og drikkeStub
Denne artikel om mad eller drikke er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.