Paulus' Første Brev til Korintherne

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Fragment af Paulus' Første Brev til Korintherneskrevet på papyrus, 2. århundrede

Paulus’ Første Brev til Korintherne, også kaldet Første Korintherbrev, er et af de 13 breve i Bibelen som tilskrives apostelen Paulus og er i den kanoniske rækkefølge den syvende bog i Det Nye Testamente. Brevet regnes til de breve, som med sikkerhed kan siges at være skrevet af Paulus.

Indhold[redigér | redigér wikikode]

Brevet er skrevet som et svar på et brev, som menigheden i Korinth har sendt til Paulus (1 Kor 7,1). Paulus har også skrevet et tidligere brev til korintherne, som han omtaler i dette brev (1 Kor 5,9), men dette brev er gået tabt. Brevet er derfor en del af en brevveksling mellem Paulus og menigheden i Korinth. Udenom brevvekslingen har Paulus også fået mundtlige rapporter fra medlemmer i menigheden (1 Kor 1,11 ). Nyhederne fra Korinth er på mange måder nedslående for Paulus, menigheden er delt og fuld af stridigheder. Brevet formaner derfor om enhed og sammenhold. 1 Korintherbrev 1,10 bliver af mange set som hovedtesen i brevet: "Men jeg formaner jer, brødre, ved vor Herre Jesu Kristi navn, til at enes, så der ikke er splittelser iblandt jer, men så I holder sammen i tanke og sind."

Et andet indholdsmæssigt særpræg er de mange "Når det gælder" (peri de) afsnittene, hvor Paulus svarer på forskellige problemstillinger. Forhold omkring offerkød, ægteskabet og nådegaverne bliver behandlet i disse afsnit. Nogle forskere peger her på en mulig sammenhæng mellem disse afsnit og brevet, Paulus modtog fra Korinth.

Et af de mest citerede afsnit i Bibelen er 1 Kor 13. Det er kendt som "Kærlighedens evangelium". Det er her, Paulus viser, at ingen nådegaver eller intet offer har værdi eller betydning, hvis de ikke er af kærlighed. Det er vanskeligt poetisk sprog, og herfra stammer:

Citat Om jeg så taler med menneskers og engles tunger, men ikke har kærlighed, er jeg et rungende malm og en klingende bjælde ... Kærligheden er tålmodig, kærligheden er mild, den misunder ikke, kærligheden praler ikke, bilder sig ikke noget ind ... Den tåler alt, tror alt, håber alt, udholder alt ... Så bliver da tro, håb, kærlighed, disse tre. Men størst af dem er kærligheden. Citat

Overraskende nok indeholder brevet et citat fra komedieforfatteren Menander, nemlig i kapitel 15, vers 33: "Far ikke vild! Slet omgang fordærver gode sæder." Citatet stammer fra Menanders komedie om en kurtisane, Thais, [1] som Paulus må have set i teatret.

Forfatter, datering og affattelsessted[redigér | redigér wikikode]

Der er enighed blandt bibelforskere om, at brevet er skrevet af apostlen Paulus, sandsynligvis omkring år 53 [2] i Efesos. (jf. 1 Kor 16,8)

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Stuart Kelly: The book of lost books (s. 59), forlaget Random House, New York 2005, ISBN 1-4000-6297-7
  2. ^ Lohses Store Bibelleksikon, side 330

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Sekundærlitteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Lohses Store Bibelleksikon, bind 2, Lohses Forlag, Fredericia 1999, side 329-334. ISBN 87-564-5481-3

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]