1. Thessalonikerbrev

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
En del af manuskriptet (papyrus 46) til 1. Thessalonikerbrev

1. Thessalonikerbrev (forkortet 1 Thess.) er et af de syv breve, der siges at være skrevet af Paulus.

Autenticitet[redigér | rediger kildetekst]

Selvom der i forskningen er bred enighed om brevets autenticitet, har Ferdinand Christian Baur påpeget at det mangler Paulus polemiske tone mod jødedommen og læren om retfærdiggørelse ved tro.[1] Denne kritik influerede især Tübingerskolen og en række hollandske teologer.[2] Men kritikken af brevets autenticitet forekommer i dag at være forstummet.[3]

Affattelsestidspunkt[redigér | rediger kildetekst]

Spørgsmålet om hvornår brevet er skrevet, afhænger af forståelsen af Paulus' kronologi. Men der er en stor enighed i forskningslitteraturen om, at brevet er skrevet på Paulus' første missionsrejse. En langt større usikkerhed er forbundet med at tidsfæste Paulus' første missionsrejse.

Integritet[redigér | rediger kildetekst]

Påstandene imod brevets integritet kan overordnet deles op i to grupper, hvor den ene hævder, at der findes interpolationer i teksten, hvorimod den anden gruppe består af mere komplekse teorier om brevets redaktion.[bør uddybes] 

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Baur 1845 s. 480 (I 1855 udkom afsnittet som artikel i Theologische Jahrbücher 14 s. 141-168 med titlen ”Die beiden Briefe an die Thessalonicher. Ihre Echtheit und Bedeutung für die Lehre von der Parusie Christi.” Se Baur 1855)
  2. ^ Se s. 14 i Nytestamentligisagogik, Holger Mosbech, København 1946-1949
  3. ^ Se s. 44 i Kommentar til - Paulus’ breve til Thessalonika, Niels Hyldahl, København 2003
BibelSpire
Denne artikel om et emne fra Det Nye Testamente er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Religion