1. Thessalonikerbrev

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
En del af originalmanuskriptet (papyrus 46) til 1. Thessalonikerbrev

1. Thessalonikerbrev (også kaldet 1 Thessalonikerbrev og forkortet 1 Thess.) er et af de syv breve, der traditionelt siges at være skrevet af Paulus.

Autenticitet[redigér | redigér wikikode]

Selvom der i forskningen er en bred enighed om brevets autenticitet, er det gennem tiden blevet hævdet af enkelte forskere, at brevet er en forfalskning. En, der især har anfægtet brevets autenticitet er F. C. Bauer, hvis kritik gik ud på, at brevet mangler den polemiske tone mod jødedom]men og læren om retfærdiggørelse ved tro.[1] Denne kritik influerede især Tübingerskolen og en række hollandske teologer.[2] Men kritikken af brevets autenticitet forekommer i dag at være forstummet.[3]

Affattelsestidspunkt[redigér | redigér wikikode]

Spørgsmålet om, hvornår brevet er blevet skrevet, afhænger af forståelsen af Paulus' kronologi. Men der er en stor enighed i forskningslitteraturen om, at brevet må være skrevet på Paulus' første missionsrejse. En langt større usikkerhed, er der forbundet med at tidsfæste Paulus' første missionsrejse.

Integritet[redigér | redigér wikikode]

Påstandene imod brevets integritet kan overordnet deles op i to grupper, hvor den ene hævder, at der findes interpolationer i teksten, hvorimod den anden gruppe består af mere komplekse teorier om brevets redaktion.[bør uddybes] 

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Baur 1845 s. 480 (I 1855 udkom afsnittet som artikel i Theologische Jahrbücher 14 s. 141-168 med titlen ”Die beiden Briefe an die Thessalonicher. Ihre Echtheit und Bedeutung für die Lehre von der Parusie Christi.” Se Baur 1855)
  2. ^ Se s. 14 i Nytestamentligisagogik, Holger Mosbech, København 1946-1949
  3. ^ Se s. 44 i Kommentar til - Paulus’ breve til Thessalonika, Niels Hyldahl, København 2003
Bibel Stub
Denne artikel om et emne fra Det Nye Testamente er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Religion