Johannes' Åbenbaring

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Johannes' Åbenbaring er den sidste bog i Det Nye Testamente i Bibelen. Luther påpegede, at Kristus hverken læres eller erkendes i skriftet. Hos Johannes skal fjenderne ikke elskes, de skal udryddes. [1] Det første ord i Johannes' Åbenbaring, ἀποκάλυπσις ("åbenbaring"), har givet navn til den litterære genre apokalypser.

Datering[redigér | redigér wikikode]

Åbenbaringen dateres almindeligvis til omkring år 95 e.v.t., først og fremmest på baggrund af, at biskop Irenæus skriver, at skriftet blev til i slutningen af kejser Domitians styre. Andre har set skriftet som en reaktion på kejser Neros forfølgelser af de kristne, og daterer i overensstemmelse hermed skriftet til 64-70 e.v.t.[2] I vers 9 i 1. kapitel kalder forfatteren sig Johannes. [3] Han antages ofte at være apostlen Johannes, der omtaler sig selv som den, der vil bevidne Guds ord, vidnesbyrdet fra Kristus.

Indhold[redigér | redigér wikikode]

Åbenbaringen er henvendt til syv menigheder, der skildres som værende forfulgt af Romerne: Efesos, Smyrna, Pergamon, Thyatira, Sardes, Filadelfia og Laodikea.

Johannes fortæller om syner af Jesu og Satans sidste fatale sammenstød, der kaldes Armageddon. Sammenstødet ender med at Satan bliver bundet i 1000 år, og derefter kommer der en kort tid, hvor Satan slipper løs, til prøvelse af sjælene.

Dyrets tal 666 nævnes i åbenbaringens 13. kapitel, og tallet har været meget omdiskuteret. Nogle mener, at det er en fejlskrivning for 616.

Alfa- og Omega-problematikken i åbenbaringen[redigér | redigér wikikode]

Ambox scales.svg Dette afsnits neutralitet er omstridt
Begrundelsen kan findes på diskussionssiden eller i artikelhistorikken.
Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i dette afsnit. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.

Der er ikke noget paradoks i teksten: "Derfor kan Jesus heller ikke være Alfa og Omega". Denne åbenbaring er dikteret til Johannes. I fremtiden vil Jesus komme, men kun for en tid. Derefter overtager Gud kongedømmet. Jesus er kun Guds repræsentant eller "værkmester", som han kaldes i det gamle testamente. "Alfa og Omega" er Gud. Gud kommer – men først efter at Jesus har regeret i 1000 år.

I det første kapitel af Johannes Åbenbaring står i vers 8:

Citat Jeg er Alfa og Omega, siger Gud Herren, han som er og som var og som kommer, den Almægtige. Citat
Åbenbaringen 1:8 (Den autoriserede oversættelse af 1992)

I Johannes Åbenbarings kapitel 22, vers 12, 13, siger Jesus ifølge Johannes, følgende:

Citat Ja, jeg kommer snart, og med mig min løn, for at gengælde enhver, som hans gerning er. Jeg er Alfa og Omega, den første og den sidste, begyndelsen og enden. Citat
Åbenbaringen 22:12, 13 (Den autoriserede oversættelse af 1992)

Her er heller ej et paradoks. Man kan komme i tvivl om Jesus taler om sig selv, som om HAN er "Alfa og Omega". Det gøre han dog ikke. Her henvises til Esajas 40:10:

Citat Gud Herren kommer i styrke, han hersker med sin arm. Hans løn er med ham, hans fortjeneste går foran ham. Citat
Esajas 40:10 (Den autoriserede oversættelse af 1992)

Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Jørgen Hansen: Englene og al deres væsen (s. 191-2), forlaget Gyldendal, København 1996, ISBN 87-00-12114-2
  2. ^ Word Biblical Commentary – Revelation
  3. ^ BIBELSELSKABET – Bibelen Online