Peter Sandøe

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Peter Sandøe
Født 1955 Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Københavns Universitet,
University of Oxford Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Professor, videnskabsmand Rediger på Wikidata
Arbejdsgiver Københavns Universitet Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Peter Sandøe (født 7. marts 1955) er en dansk professor i bioetik. Han er centerleder ved Det Biovidenskabelige Fakultets Center for Bioetik og Risikovurdering. Sandøe er erklæret tilhænger af utilitarisme (nytteetik), som det fremgår af hans bog om etisk prioritering:

Citat Sandøe fremhæver selv det afgørende træk ved nytteetikkens forståelse af moral: "Ifølge nytteprincippet skal etikken være resultatorienteret." (s. 105) Vi skal m.a.o. se på en handlings konsekvenser, men konsekvenserne er først interessante i det øjeblik, hvor to moralske hensyn - eller pligter - støder sammen, ikke før. Hvorfor det er forkert at slå ihjel eller rigtigt at være solidarisk forsøger nytteetikken ikke at forklare i sig selv. For den hårde nytteetiker er der ingen moralske grænser for, hvad der er rigtigt og forkert ud over selve nytteprincippet; hvis en handling ikke bidrager til den størst mulige sum af livskvalitet, så kan den ikke være moralsk rigtig[1] Citat

Uddannelse[redigér | rediger kildetekst]

Arbejde[redigér | rediger kildetekst]

  • 19921997: Leder af Bioetisk Forskningsgruppe ved Københavns Universitet, Institut for Filosofi, Pædagogik og Retorik
  • 1997: Udnævnt til forskningsprofessor i bioetik ved Det Biovidenskabelige Fakultet
  • 2002: Permanent professorat samme sted

Tillidshverv[redigér | rediger kildetekst]

Han har siden 1992 været formand for Det Dyreetiske Råd og valgtes i 2000 til præsident for EurSafe. Den 17. juni 2012 meddeler DR, at Sandøe trækker sig fra posten som formand for Det Dyreetiske Råd på grund af tvivl om hans habilitet på området[2].

Bibliografi[redigér | rediger kildetekst]

Peter Sandøe har skrevet indlæg i mange forskellige tidsskrifter og har som medforfatter bidraget med belysning af etiske forhold omkring dyr i flere bøger. Han er engageret i tværfagligt arbejde, der sammenknytter synsvinkler fra naturvidenskab, sociologi og filosofi. Siden 1990 har hovedvægten i hans forskningsindsats ligget på emner inden for bioetik specielt vedrørende forhold dyrehold, bioteknologi og fødevareproduktion.

Han har offentliggjort 74 artikler i tidsskrifter med "peer-review", flere end 200 andre videnskabelige arbejder og mere end 150 indlæg, som henvender sig til en bredere offentlighed.

Siden 2000 har hans arbejde omfattet flere end 50 foredrag og indbudte, mundtlige oplæg på internationale konferencer og workshops[3].

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Synspunktet er fremsat i Sandøes bog: Livskvalitet og etisk prioritering i Asger Sørensen: Er det gode liv et godt liv? Arkiveret 27. juli 2013 hos Wayback Machine
  2. ^ DR: Peter Sandøe trækker sig som dyreetisk formand Jf. også en dobbeltsidet artikel i Politiken, den 17. juni 2012, PS side 10: I statens og svineindustriens tjeneste
  3. ^ "Københavns Universitet, Det Biovidenskabelige Fakultet for Fødevarer, Veterinærmedicin og Naturrersourcer: Peter Sandøe". Arkiveret fra originalen 7. juni 2012. Hentet 17. juni 2012.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Peter Sandøes publikationer Arkiveret 6. juni 2007 hos Wayback Machine

DanmarkSpire
Denne biografi om en dansker er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi