Portal:Norge

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Norges flag
Norges flag
Norges rigsvåben
Norges rigsvåben

Kongeriget Norge er et nordisk land, der ligger vest for Sverige på den skandinaviske halvø og nord for Danmark med Skagerrak imellem. Landet har en aflang form og en lang kystlinje langs med Nordatlanten, hvor også Norges kendte fjorde befinder sig. Norge har grænse til Sverige, Rusland og Finland. Øerne Svalbard og Jan Mayen er under norsk suverænitet. Bouvetøen i Sydatlanten er norsk biland. Derudover har Norge et territorialkrav på Dronning Maud LandAntarktis og Peter I's ø ud for kysten af Antarktis. Grundet uenighed om grænsedragning i Barentshavet er der et område mellem Norge og Rusland som administreres af begge lande, den såkaldte Gråzone.

Mere
Henrik Ibsen
Henrik Ibsen

Henrik Ibsen (20. marts 1828 - 23. maj 1906) var en norsk dramatiker. Han regnes som en af hovedforfatterne i Det Moderne Gennembrud, en af de vigtigste forfattere i anden halvdel af det 19. århundrede og en af de vigtigste dramatikere i den europæiske teaterhistorie.

Henrik Ibsen blev født d. 20. marts 1828 i Skien, som den ældste i en søskendeflok på fem. Hans forældre var købmand Knud Ibsen og Marichen Ibsen (f. Altenburg). Frem til sit syvende år levede han i en lykkelig, velstående og kunstinteresseret familie. Men i 1835 gik faren konkurs med sin forretning, hvilket kom til at præge opvæksten. Familiens hus og mange af deres ejendele blev auktioneret bort. Familiens velstand blev vendt til fattigdom og de flyttede til en mindre gård, Venstøp, uden for Skien.

15 år gammel forlod Henrik Ibsen familien og drog til Grimstad for at gå i apotekerlære. Han var en flittig apotekerlærling og aflagde i 1847 prøve som apoteksmedhjælper (exam.pharm.). Ved siden af apoteksarbejdet fandt han også tid til at skrive og efterhånden begyndte han også at læse til examen artium (studentereksamen). Inspireret af latinpensumet og muligvis også af Shakespeares Julius Cæsar, skrev han i 1849 tragedien Catilina. Finansieret af sine to gode venner studenterne Christopher Due og Ole Schulerud blev Catilina udgivet i Kristiania 1850 under pseudonymet Brynjolf Bjarme, men stykket solgte næsten ikke, og restoplaget blev solgt som indpakningspapir.

Læs hele artiklen
De syv søstre
De syv søstre
De syv søstre på øen Alsten i Norge
Ryd cachen for denne side (purge).