Spring til indhold

Præcisionisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Chimney and Watertower af Charles Demuth viser i teknikken indflydelse fra kubismen, i motivvalg fra realismen.

Præcisionismen var en stilretning inden for amerikansk maleri der opstod efter første verdenskrig og havde sit højdepunkt i mellemkrigstiden. Præcisionismen var en del af amerikansk realisme (American Scene) og influeret af kubisme og futurisme.

Som andre realister tog repræsentanterne for præcisionismen bevidst afsæt i det traditionelle landskabsmaleri og den historiserende, men også abstrakte kunst. Som motiver valgte de især storbyer, industrikomplekser og andre tekniske indretninger.[1]

Da de arbejdede med præcise geometriske former og perfekte farveforløb uden urenheder, er de også blevet kaldt Sterilists (de sterile) og Immaculates (de ubesmittede). Fremstillingerne tyder på en voksende selvbevidsthed i det amerikanske industrisamfund og en vis beundring for dets bygningsværker, dog var den sociale kommentar ikke et centralt element for præcisionismen – i modsætning til Ashcan School.

Charles Demuth, Charles Sheeler og Georgia O'Keeffe var betydelige repræsentanter for præcisionismen.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Sammenlign Das grosse Kunstlexikon Arkiveret 19. oktober 2009 hos Wayback Machine af P.W. Hartmann, besøgt am 8. juli 2007. Og: Stefano Zuffi, Bildatlas der Malerei. E.A. Seemann Verlag, Leipzig 2004. (tysk)

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]