Præsidentvalget i USA 1828

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Præsidentvalget i USA 1828
USA
← 1824
d. 31. okt.2. dec 1828
→ 1832

Valgdeltagelse: 57,3% Stigning (30,4pp)
Andrew Jackson John Quincy Adams
Nomineret Andrew Jackson John Quincy Adams
Parti Demokraterne Nationalrepublikanerne
Hjemstat Tennessee Massachusetts
Running mate John C. Calhoun Richard Rush
Valgmænd 178 83
Delstater vundet 15 9
Stemmer 638.348 507.440
Procentdel 55,5% 44,0%

Valgresultatet for præsidentvalget. Lysegul viser delstater vunder af Adams, mens blå viser delstater vundet af Jackson. Numrene angiver antallet af valgmænd givet til vinderen af hver stat.
Valgresultatet for præsidentvalget. Lysegul viser delstater vunder af Adams, mens blå viser delstater vundet af Jackson. Numrene angiver antallet af valgmænd givet til vinderen af hver stat.

Valgt præsident
Andrew Jackson
(Demokraterne)

Præsidentvalget i USA 1828 var det 11. præsidentvalg i USA, der blev afholdt fra fredag den 31. oktober til tirsdag den 2. december 1828. Valget var en gentagelse af præsidentvalget i 1824, idet præsident John Quincy Adams fra det nationalrepublikanske parti var oppe imod Andrew Jackson fra det Demokratiske Parti. Begge partier var nye organisationer, og dette var det første præsidentvalg, hvor deres nominerede opstillede. Dette præsidentvalg repræsenterede den anden omkamp mellem to præsidentkandidat i USA's historie – noget der ikke igen ville finde sted før ved valget i 1840.

Med sammenbruddet af føderalistpartiet havde fire medlemmer af det demokratisk-republikanske parti – inklusive Jackson og Adams – søgt præsidentposten ved valget i 1824. Jackson havde vundet flest (men ikke et flertal) af både valgmandsstemmer og vælgerstemmer ved valget i 1824, men havde tabt det efterfølgende kontingentvalg, der var blev afholdt i Repræsentanternes Hus. I kølvandet på valget anklagede Jacksons tilhængere Adams og Henry Clay for at have indgået en "korrupt aftale", hvor Clay hjalp Adams med at vinde kontingentvalget til gengæld for, at Clay ville blive udnævnt som udenrigsminister. Efter valget i 1824 begyndte Jacksons tilhængere straks at planlægge en kampagne for 1828-valget, og det demokratisk-republikanske parti blev splitte i to partier: fra det nationalrepublikanske parti og det Demokratiske Parti.

Præsidentkampagnen i 1828 var præget af en stor grad af "mudderkastning", idet begge partier angreb modpartiets kandidats personligt. Jackson dominerede i Syden og i Vesten. Med den igangværende udvidelse af stemmeretten til de fleste hvide mænd markerede valget en dramatisk udvidelse af vælgerskaren, hvor 9,5 % af amerikanerne afgav en stemme på præsidenten, sammenlignet med 3,4 % i 1824.[1] Flere delstater gik over til en populær afstemning om præsidenten, hvilket efterlod South Carolina og Delaware som de eneste delstater, hvor den lovgivende forsamling valgte delstaternes valgmænd.

Jackson vandt valget med 55,5% af vælgerstemmerne og 178 valgmandsstemmer mod Adams' 83 valgmandsstemmer. Historikere diskuterer betydningen af præsidentvalget, hvor mange hævder, at det markerede begyndelsen på moderne amerikansk politik, idet det fjerne vigtige barrierer for vælgerdeltagelse og etablere et stabilt topartisystem.[2] Jackson blev den første præsident, hvis hjemstat hverken var Massachusetts eller Virginia, mens Adams var den anden, der tabte genvalg efter sin far John Adams.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Kish, J.N. "U.S. Population 1776 to Present". Google Fusion Tables. Hentet 10. februar 2015.
  2. ^ "The Birth of Modern Politics: Andrew Jackson, John Quincy Adams, and the Election of 1828./Vindicating Andrew Jackson: The 1828 Election and the Rise of the Two Party System". Journal of the Early Republic.

Bibliografi[redigér | rediger kildetekst]

Yderligere læsning[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne links[redigér | rediger kildetekst]