Protestsang

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Fællessang med Joan Baez ved afslutningen af en af de store marcher for Borgerrettighedsbevægelsen, Washington, D.C., 28. august 1963.

En protestsang er en sang med et socialt eller politisk budskab. Som regel med et budskab, der er i opposition til den siddende regering og andre magthavere.

Protestsange er skrevet og sunget af aktive i fagbevægelsen, borgerrettighedsbevægelsen, fredsbevægelsen, kvindebevægelsen, miljøbevægelsen, klimabevægelsen og andre.

Protestsange kendes fra middelalderen og fremefter eksempelvis i forbindelse med afskaffelsen af helligdage, herunder juleaften i England 1647-1660 med protester som The Diggers song som er baseret på The World Turned Upside Down.

Den kolde krig og Vietnamkrigen i 1960'erne var en katalysator for fremkomsten af mange, en anden lokal begivenhed der satte gang i protestsangen, var Danmarks tilslutning til EF i 1972 med sange fra eksempelvis forfatteren Jesper Jensen.

Protestsangere[redigér | rediger kildetekst]

Af kendte danske protestsangere kan nævnes:

Af udenlandske kan nævnes:

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

  • Indledning til Fredssange: En dokumenteret spilleliste over 100 års musik samlet og dokumenteret af Holger Terp, Det danske Fredsakademi 2014.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

MusikSpire
Denne musikartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.