Registreringsafgift

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
DanishView.svg Danske forhold
Denne artikel omhandler alene (eller overvejende) danske forhold. Hjælp gerne med at gøre artiklen mere almen.
Registreringsafgift i Europa inkl. moms

Registreringsafgift er en bilafgift, der bliver pålagt ejeren af et køretøj i forbindelse med indregistreringen.

Dansk registreringsafgift[redigér | redigér wikikode]

Der blev indført registreringsafgift for dansk indregistrerede køretøjer i 1924.[1]

Registreringafgiften er forskellig for forskellige biltyper, herunder gulpladebiler og autocampere, og udregnes på baggrund af et kompliceret system af fradrag og procentsatser. [2] I 2006 medførte registreringsafgiften, at en bil med en salgspris på 100.000 kr. inkl. moms, koster ca. 275.000 kr. inkl. registreringsafgift. Udover registreringsafgift betales der halvårligt en ejerafgift.

Danmarks registreringsafgift er enestående høj i Europa og blandt verdens højeste. Singapore har den højeste bilregistreringsafgift.

Et eksempel i Danmark på en Mercedes S350, hvor prisen fra fabrikken vokser fra DKK 459.352,- til den endelige salgspris på DKK 1.398.710,-

Salgspris Moms (25%) Ny Salgspris 105% af 81.700 kr. 150% af resten Endelig Salgspris
459.352,- 114.838,- 574.190,- 85.785,- 738.735,- 1.398.710,-

Historie[redigér | redigér wikikode]

Registreringsafgiften opstod i 1924 hvor der primært blev indført afgifter på luksusprodukter da den store import var skadelig for danmarks betalingsbalance. Bilejerne har dernæst gennem tiden været et let beskatningsobjekt, og Danmark har gennem tiderne stået til ret i EU-domstolen hvor dommen lød på at registreringsafgiften ikke var et brud på handelsaftalerne i EU, da et land selv måtte bestemme over nationale skatter og afgifter. Dog måtte Danmark ændre loven således at folk som arbejdede i et andet EU land, godt måtte indføre en udenlandsk indregistreret bil hvis man af og til viste sig på arbejdspladsen i udlandet. For første gang i Danmarks historie blev registreringsafgiften sænket fra 180% til 150% som en del af finansloven 2016 d. 19. november. Sænkningen af registreringsafgiften trådte i kraft med øjeblikkelig virkning d. 20. november 2015, for ikke at sætte bilsalget i stå. Aftalen blev vedtaget af Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative og Liberal Alliance. Sænkningen af registreringsafgiften var et primært ønske fra Liberal Alliance.

Lupoloven[redigér | redigér wikikode]

Lupoloven er en populær betegnelse for en ændring af loven om registreringsafgift efter lovforslaget L76, som Folketinget vedtog i 1999. Særdeles brændstoføkonomiske biler fik et afslag i registreringsafgiften. Da loven i praksis næsten udelukkende fandt anvendelse på biler af typen Volkswagen Lupo, bliver den populært kaldt for Lupoloven. Reduktionen i registreringsafgiften var til og med 2005 1/3, derefter er den 1/5.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]


Trafik Stub
Denne trafikartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.