Republik nu

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDette emnes notabilitet er betvivlet
– da en skribent har vurderet at artiklens emne er for snævert til at have encyklopædisk relevans. En begrundelse for denne vurdering kan muligvis findes på artiklens diskussionsside eller i artikelhistorikken.  
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Republik nu
Generelle informationer
Type Frivillig organisation Rediger på Wikidata
Hjemsted Danmark
Grundlagt 21. juni 2009
Formand Lisa von Schmalensee Magnússon
stifter og eks-formand Zenia Stampe
Medlemmer 450 (2014)
Tidligere navn Den Republikanske Grundlovsbevægelse
Eksterne henvisninger
Foreningens hjemmeside
CVR-nummer 32244378 Rediger på Wikidata

Republik nu (tidligere Den Republikanske Grundlovsbevægelse) er en dansk tværpolitisk forening, der formelt blev grundlagt på en stiftende generalforsamling 21. juni 2009Amager i København.[1]

I slutningen af 2016 skiftede foreningen navn som del af en kampagne, hvor bl.a. reklamer rundt omkring på københavnske busser indgik.

Foreningen bygger på den republikanske tankegang og har til formål at fremme debatten om afskaffelsen af det danske kongehus samt at arbejde for en fremtidig revision af Grundloven, der skal omdanne Danmark til en republik. Foreningen er partipolitisk uafhængig.

Initiativtageren til foreningen var Zenia Stampe, der også blev dens første formand. Hun er tidligere landsformand for Radikal Ungdom og nuværende folketingsmedlem for Det Radikale Venstre.

Baggrunden for etableringen var folkeafstemningen om tronfølgeloven, hvor 13 procent af de stemmeberettigede stemte enten imod eller blankt.

Foreningen havde pr. 1/1-2014 omkring 450 medlemmer.[kilde mangler] Lisa von Schmalensee Magnússon er formand.

Ung Republik[redigér | redigér wikikode]

28. maj 2017 blev ungdomsforeningen Ung Republik stiftet som Republik nus ungdomsafdeling, på initiativ af Claes Kirkeby Theilgaard,[2] der blev valgt som foreningens første formand. Ung Republik har til formål at engagere unge i kampen imod monarkiet.

Foreningens nuværende landsformand er Magnus Sæbye[3][4]

Internationalt samarbejde[redigér | redigér wikikode]

Republik nu er medlem af den paneuropæiske Alliance of European Republican Movements (AERM), stiftet i Stockholm i 2010. Udover Republik nu består alliancen af Foreningen Norge Som Republikk, Republikanska föreningen (Sverige), Republikeins Genootschap (Nederlandene), Red Inter Civico Republicana (Spanien) og Republic (Storbritannien).[5]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Lis.pngDenne artikel om Republik nu kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) logo, våbenskjold eller lignende.
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller lægge et op på Wikimedia Commons med en af de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.