Republik nu

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Republik nu
Generelle informationer
Type Frivillig forening Rediger på Wikidata
Hjemsted Danmark
Grundlagt 21. juni 2009
Formand Viggo Smitt
stifter og eks-formand Zenia Stampe
Medlemmer 450 (2014)
Tidligere navn Den Republikanske Grundlovsbevægelse
Eksterne henvisninger
Foreningens hjemmeside
CVR-nummer 32244378 Rediger på Wikidata

Republik NU (tidligere Den Republikanske Grundlovsbevægelse) er en dansk tværpolitisk forening, der formelt blev grundlagt på en stiftende generalforsamling 21. juni 2009Amager i København.[1]

I slutningen af 2016 skiftede foreningen navn som del af en kampagne, hvor bl.a. reklamer rundt omkring på københavnske busser indgik.

Foreningen har til formål at fremme debatten om afskaffelsen af det danske kongehus samt at arbejde for en fremtidig revision af Grundloven, der skal omdanne Danmark til en republik. Foreningen er partipolitisk uafhængig.

Initiativtageren til foreningen var Zenia Stampe, der også blev dens første formand. Hun er tidligere landsformand for Radikal Ungdom og nuværende folketingsmedlem for Det Radikale Venstre.

Baggrunden for etableringen var folkeafstemningen om tronfølgeloven, hvor 13 procent af de stemmeberettigede stemte enten imod eller blankt.

Foreningen har ca. 400 medlemmer.[kilde mangler] Viggo Smitt er formand.

Internationalt samarbejde[redigér | rediger kildetekst]

Republik NU var i Stockholm i sommeren 2010 med til at stifte, og deltager fortsat i den paneuropæiske Alliance of European Republican Movements (AERM). Udover Republik NU består alliancen af Foreningen Norge Som Republikk, Republikanska föreningen (Sverige), Republikeins Genootschap (Nederlandene), Red Inter Civico Republicana (Spanien) og Republic (Storbritannien).[2]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Den republikanske grundlovsbevægelse stiftes i morgen". 180grader.dk. 20. juni 2009. Arkiveret fra originalen 26. maj 2012. Hentet 21. juni 2009.
  2. ^ "Arkiveret kopi". Arkiveret fra originalen 25. januar 2020. Hentet 25. januar 2020.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Lis.pngDenne artikel om Republik nu kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) logo, våbenskjold eller lignende.
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller lægge et op på Wikimedia Commons med en af de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.