Rijksmuseum Amsterdam

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Rijksmuseum Amsterdam
Amsterdam rijkmuseum.JPG
Rijksmuseum set fra Museumplein i 2013
Etableret 31. maj 1800
Adresse Museumstraat 1, Amsterdam
Type Kulturhistorie
Besøgstal 2,2 mio. (2013)
Hjemmeside Rijkmmuseums hjemmeside (på engelsk)

Rijksmuseum eller Rijksmuseum Amsterdam (dansk: Nationalmuseet i Amsterdam) er et nederlandsksk nationalmuseum i Amsterdam. Det ligger på Museumplein. Museet koncentrerer sig om kunst, håndværk og historie. Det har en stor samling malerier fra den nederlandske guldalder og en vigtig samling asiatisk kunst.

Grundlæggelse[redigér | redigér wikikode]

Museet blev grundlagt i 1800 i Haag for at udstille de nederlandske stadtholdereres samlinger. Det blev grundlagt med inspiration i Frankrig. Dengang var det kendt som Nationalt kunstgalleri (hollandsk: Nationale Kunst-Gallerij). I 1808 flyttede museet til Amsterdam efter ordre af kong Louis Napoleon, bror til Napoleon Bonaparte. Malerierne ejet af Amsterdam som Nattevagten af Rembrandt, blev føjet til samlingen.

Cuypers' bygning[redigér | redigér wikikode]

Rijksmuseums facade under hovedrenoveringen 2005

I 1863 var der en arkitektkonkurrence om en ny bygning til Rijksmuseum, men ingen af de indleverede forslag blev godkendt. Pierre Cuypers deltog også i konkurrencen, og hans forslag fik andenpladsen. I 1876 blev der afholdt en ny konkurrence, og denne gang vandt Pierre Cuypers. Tegningen var en blanding af elementer fra gotik og renæssance. Byggeriet begyndte den 1. oktober 1876. Bygningen skulle både indvendigt og udvendigt dekoreres med referencer til den hollandske kunsthistorie. Der blev holdt en anden konkurrence angående denne udsmykning. Vinderne var B. van Hove og J.F. Vermeylen til skulpturerne, G. Sturm til flisetableauerne og malerierne og W.F. Dixon til glasmalerierne. Museet åbnede på det nye sted den 13. juli 1885.[1]

Hovedentreen ligger på Stadhouderskade, mens bagindgangen har en fremtrædende placering på Museumplein mellem Van Gogh Museet, Stedelijk Museum Amsterdam og Concertgebouw.

Rembrandt's Nattevagten i the Philips wing

Bibliotek[redigér | redigér wikikode]

Rijksmuseums forskningsbibliotek er en del af Rijksmuseum og er det største offentlige forskningsbibliotek vedrørende kunsthistorie i Holland.

Samlingerne[redigér | redigér wikikode]

Malerisamlingerne inkluderer arbejder af kunstnerne Jacob van Ruysdael, Frans Hals, Johannes Vermeer, Rembrandt og Rembrandts elever.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 52°21′35.698″N 4°53′2.7924″E / 52.35991611°N 4.884109000°Ø / 52.35991611; 4.884109000