Rudy Giuliani

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Rudy Guiliani.

Rudolph "Rudy" William Louis Giuliani III KBE (født 28. maj 1944 i Brooklyn, USA) er advokat og tidligere borgmester i New York, valgt for det republikanske parti.

Rudolph Giuliani var borgmester i New York City 1994-2001 og fik ry for at have mindsket kriminaliteten (bl.a. ved hjælp af "teorien om knuste vinduer") og øget levestandarden i byen. Han blev især kendt og populær efter sin håndtering af situationen efter terrorangrebet 11. september 2001. Herfor blev han udnævnt til Person of the Year 2001 i Time Magazine, og den 13. februar 2002 adledes han af Elizabeth II.

Giuliani meddelte i februar 2007 at han stiller op som republikansk præsidentkandidat ved valget i 2008, og flere meningsmålinger pegede på ham som en af de mest populære kandidater. I april 2007 havde den opmærksomhed, der bliver potentielle præsidentkandidater til del, fremgravet kontroversielle spørgsmål om hans relationer til såvel en korruptionsanklaget politimand, Guiliani efter sin borgmestertid har haft som forretningspartner, som til en nær kvindelig bekendt, han har skaffet usædvanligt høje lønstigninger i regeringsapparatet (jf. Washington Post, 12/4 2007).

Giuliani skiller sig ud fra de gængse republikanske synspunkter ved at have et mere lempeligt syn på abort og stamcelleforskning, ligesom han er tilhænger af flere rettigheder for homoseksuelle. Han går desuden for en strammere våbenlovgivning.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Foregående: New Yorks borgmestre
siden 1665
Efterfølgende:
David N. Dinkins
1990-1993
Michael Bloomberg
2002-2013
USAStub
Denne biografi om en amerikaner er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi