Rynket rose

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Rynket Rose)
Rynket rose
Vresros - (Rosa rugosa).jpg
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (Planter)
Division Magnoliophyta (Dækfrøede planter)
Klasse Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden Rosales (Rosen-ordenen)
Familie Rosaceae (Rosen-familien)
Slægt Rosa (Rose)
Videnskabeligt artsnavn
Rosa rugosa
Thunb.
Hjælp til læsning af taksobokse

Rynket rose (Rosa rugosa) eller hybenrose er en 0,5 til 1,5 meter høj busk, der i Danmark er indført og nu er naturaliseret i kystegne i hele landet. Rynket rose er på Naturstyrelsens sortliste over invasive arter, og breder sig uønsket i landet[1]. De unge skud er filthårede. Senere bliver de tæt besat med børster og helt rette torne. Blomsterne er usædvanligt store for en vildrose og dufter godt og stærkt. Hybenet er stort og fladtrykt kugleformet. Det anbefales at bekæmpe planten, bl.a. ved at trække nye planter op, så snart de dukker op.

Beskrivelse[redigér | rediger kildetekst]

Rynket rose er en løvfældende busk med en opret, riset vækstform. De unge skud er filthårede og lysegrønne i barken. Senere bliver de tæt besat med børster og helt rette torne. Samtidig bliver barken grålig. Knopperne er spredte, kegleformede (senere udspærrede), små og rødbrune (senere lysegrønne).

Bladene er uligefinnede med elliptiske småblade og spidse akselblade. Bladrandene er savtakkede og oversiden er læderagtig og rynket, men blank og skinnende mørkegrøn. Undersiden er lysegrøn med tornagtige hår på ribberne. Blomstringen sker i juni-juli. Blomsterne sidder enkeltvis eller få sammen ved skudspidserne. De er usædvanligt store for en vildrose, rosenrøde og dufter godt og stærkt. Hybenet er stort og kuglerundt, måske lidt fladtrykt, og orangerødt. Frøene modner godt og spirer villigt.

Rodnettet er højtliggende og vidtstrakt, men kun svagt forgrenet. Planten sætter rigtigt mange rodskud.

Højde x bredde og årlig tilvækst: 2 x 1,5 m (30 x 20 cm/år), men hvis udløbernes rodskud regnes med, er busken langt større i bredden!

Voksested[redigér | rediger kildetekst]

Rynket Rose hører hjemme på den magreste sandbund langs Sibiriens, Kamtjatkas, Sakhalins, Koreas og det nordlige Japans (Hokkaidos) kyster.

Den tåler salt, både i luften ("havgus") og i jorden. Planten er særdeles overlevelsesdygtig og vokser hurtigt. Den overlever hård frost.[2]

Planten er invasiv i Danmark, hvor den er naturaliseret på sandet bund ved strande og klitter og udkonkurrerer øvrige (hjemmehørende) arter.

Anvendelse[redigér | rediger kildetekst]

Hyben af rynket rose kan laves til saft, te, suppe eller gelé. Frugterne fra alle roser indeholder store mængder C-vitamin og A-vitamin og kalcium, men det er først og fremmest hyben fra rynket rose eller "hybenrose", der anvendes til syltning.

Kilder/referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Brochure om Rynket rose, Naturstyrelsen. 2014. https://naturstyrelsen.dk/media/185901/brochure-om-rynket-rose.pdf
  2. ^ 28. november 2010, samvirke.dk: Hybenrosen kvæler dansk natur Arkiveret 19. oktober 2016 hos Wayback Machine Citat: "...Hybenrosen vokser hurtigt og spreder sig i et rodnet under jorden...Busken kan overleve hård frost, meget varme og endda saltvand. Den er især glad for sandet jord og spreder sig hastigt på de danske kyster..."

Se også[redigér | rediger kildetekst]


Wikipedia-logo.pngSøsterprojekter med yderligere information:Kilder/Henvisninger[redigér | rediger kildetekst]