Søgemaskineoptimering

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgOprydning
Denne artikel trænger til en oprydning for at opnå en højere standard. Du kan hjælpe Wikipedia med at forbedre den.

Søgemaskineoptimering (på engelsk: Search Engine Optimization, forkortes SEO) er en disciplin indenfor digital markedsføring, hvis formål er at fremme en websides placering i diverse søgemaskiner.

Formål med søgemaskineoptimering er bedre rangeringer på Google, Bing, Yahoo eller andre søgemaskiner. Jo bedre rangerer man på relevante søgeord, jo større er sandsynligheden, at hjemmesiden bliver besøgt af potentielle kunder.

Søgemaskinerne opdaterer deres algoritmer hele tiden og det betyder, at, hvis man arbejder med søgemaskineoptimering, er det vigtigt, at være opdateret på de nyeste tendenser, metoder, værktøj og best-practices i branchen.

Søgemaskineoptimering indeholder flere forskellige discipliner i sig selv - alt afhængig af branchen og målgruppen, kan det være relevant at rangere i billedsøgninger, video søgninger eller et helt tredje sted.

Søgemaskineoptimering kan deles op i to store kategorier, den første er On-Page Søgemaskineoptimering, som er den del du optimerer på selve hjemmesiden, mens den anden del er Off-Page Søgemaskineoptimering, som er den eksterne optimering herunder Linkbuilding.

Arbejde med søgemaskineoptimering er en proces, hvor du løbende implementerer optimeringstests, hvorefter du venter, til du har nok data til at evaluerer på dine optimeringer, som vil danne grundlag for nye optimeringstests.

Derfor er det er også i høj grad vigtigt, at have viden om tendenser indenfor søgninger - hvilke ord, sætninger og udtryk folk bruger, når de søger og hvilke kriterier får folk til at klikke ind på bestemte hjemmesider og ignorere andre.

En placering i et søgeresultat aldrig er statisk. Søgeresultatet ændrer sig løbende, dels på grund af algoritmeændringer og dels på grund af ændringer der sker de websites, der er i søgeresultatet. Derudover kan søgeresultatet være forskelligt fra person til person afhængig af geografi, enhed (desktop, mobil, tablet) samt tidligere søgehistorik.

Søgemaskineoptimering er en del af SEM, som står for Search Engine Marketing. SEM omfatter brug af både søgemaskineoptimering og online markedsføring, såsom betalte søgninger, f.eks.Google Adwords annoncering.

Der er mange forskellige parameter, som afgør om en hjemmeside kommer højt op i rangeringer eller ej. Nogle af de vigtigste parameter er:

 • Hjemmesidens mulighed for at blive crawlet, læst og indekseret af søgerobotterne
 • Hjemmesidens indhold
 • Hjemmesidens mobil venlighed (Google har skiftet over til mobile-first indeksering, som betyder, at Google bruger mobile versioner af hjemmesider, når de crawler internettet for at finde og indeksere hjemmesider. Derfor er det vigtigere end nogensinde før, at din hjemmeside er mobilvenlig)
 • Hjemmesidens hastighed - jo hurtigere er din hjemmeside, jo bedre. Det skaber en bedre brugeroplevelse og det er noget søgemaskinerne værdsætter højt
 • Brugeradfærd som Click Through rate (CTR), Bouncerate/Pogo-Sticking, Time On Page, Time On Site

On-page optimering[redigér | redigér wikikode]

On-page søgemaskineoptimering inkluderer alle de opgaver, som skal gøres på hjemmesiden for at hjemmesidens evne til at blive fundet. On-page søgemaskineoptimering kan endvidere opdeles i to kategorier: Det tekniske og det redaktionelle.

Inden for det tekniske arbejder du bl.a. med sidens evne til at blive crawlet og indekseret, samt med sidens hastighed, sikkerhed og redirects.

Inden for det redaktionelle arbejder du særligt med sidens indhold. Søgemaskinerne elsker kvalitetsindhold og jo mere af det er der på hjemmesiden jo bedre. Det betyder, at man skal investere tid og energi i gode kategori- og produktbeskrivelser eller gode værdiskabende artikler, sørge for at interne links herunder en god navigation binder siderne godt sammen. Endelig er brugervenligheden også vigtig. Det kan eksempelvis være at minimere brugen af pop-ups, sikre at det vigtigeste indhold vises først og at siden er nem at bruge.

Søgemaskinerne bruger mange parameter for at vurdere sidens indhold og kvalitet, men hvis søgemaskinerne kan se, at brugerne bruger tid på din hjemmeside, læser teksterne og navigerer rundt, signalerer det til søgemaskinerne, at brugerne finder dit indhold relevant og interessant. Hvis brugerne bliver på din hjemmeside og interagerer med den, vil søgemaskinerne placere din hjemmeside højere i søgeresultaterne, end f.eks en hjemmeside, som brugerne forlader indenfor et par sekunder.

Off-page optimering[redigér | redigér wikikode]

Som off-site søgemaskineoptimering klassificeres alle de aktiviteter, som du laver væk fra din hjemmeside. Det mest udbredte måde at lave off-site optimering på er ved hjælp af linkbuilding.

Linkbuilding betyder, at der bliver arbejdet på at bygge eller skaffe indgående links til din hjemmeside. Der er mange forskellige måder at lave linkbuilding på. Den mest udbredte måde at få indgående links på, er at bruge såkaldte Splogs (Spamblogs) eller PBNs (Private Blog Networks). Det er sider, som er bygget kun med formål til at linke til andre hjemmesider. Dette er selvfølgelig i mod Googles og andre søgemaskiners retningslinjer.

At lave PBN's for at linke til andre sider er i stride med Googles retningslinjer,[1] men kan også være en overtrædelse af dansk markedsføringslov, da det skal fremgå af bloggen, hvis der er tale om sponsoreret link. En spamblog kan være strafbart i følge dansk lov, både for SEO-bureauet, som udfører det, og for firmaet der køber disse links af SEO-bureauet.[2][3][4]

Metoder som ikke er mod Googles retningslinjer er, at arbejde med content marketing, media outreach og digital pr. Her laver du indhold på dit eget website, som er så interessant, at andre vil linke til det på baggrund af en redaktionel beslutning.

En stærkt linkprofil af indgående links til din hjemmeside signalerer til søgemaskinerne, at du giver værdi til dine besøgende. Søgemaskinerne ser indgående links til din hjemmeside som anbefalinger og derfor kommer du til at rangere bedre i søgemaskinerne, hvis du har et stærkt profil af backlinks.

Det er dog værd at huske, at det vil have den modsatte effekt, hvis du begynder at købe store mængder af indgående links til din hjemmeside. Køb af links klassificeres som Black-Hat SEO. Der er mange metoder, som har gennem tiden blevet brugt til SEO manipulation. Nogle af disse Black-Hat SEO taktikker er:

 • Link manipulation (f.eks. køb af links via Splogs og PBNs)
 • Keyword stuffing
 • Doorway Pages
 • Duplicate Content og mange flere

Mere om de tilladte og forbudte SEO taktikker kan du læse i Googles Webmaster Guide eller Bing Webmaster Guide.

Begreber & værktøj til Søgemaskineoptimering[redigér | redigér wikikode]

Hvorfor er SEO vigtigt[redigér | redigér wikikode]

Hver dag bliver der foretaget millioner af søgninger på de diverse søgemaskiner. Gode positioner i søgeresultaterne betyder flere besøgende og flere konverteringer. For at dit brand kan nå ud til interessenter er det vigtigt, at være synlig i søgeresultaterne.

Studier har vist at det første resultat på Google opnår 32,5% af alle klik, nummer to får 17,6% af alle kliks hvorimod det syvende kun opnår 3,5% af klik. Et andet studie har påvist at 91% af Googles bruger aldrig går videre fra side et.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

 1. ^ Link schemes, Google, hentet 23. januar 2019. 
 2. ^ Reklame på sociale medier, Forbrugerombudsmanden, hentet 23. januar 2019. 
 3. ^ Alexander Tange (24. oktober 2018), SEO-ekspert advarer: Spam-marketing gambler med virksomheders fremtid, Version2, hentet 23. januar 2019. 
 4. ^ (PDF)Gode råd til influenter om skjult reklame. Forbrugerombudsmanden. Hentet 14. februar 2019. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Broom icon.svgDer mangler kildehenvisninger i teksten
Denne artikel har en liste med kilder, en litteraturliste eller eksterne henvisninger, men dens kilder er uklare, fordi kildehenvisninger ikke er indsat i teksten. Du kan hjælpe ved at indføre præcise kildehenvisninger på passende steder.
Text document with red question mark.svg