Sønderho

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Sønderho
Sønderho Kirke - Fanø.jpg
Sønderho Kirke
Overblik
Land: Danmark Danmark
Region: Region Syddanmark
Kommune: Fanø Kommune
Sogn: Sønderho Sogn
Postnr.: 6720 Fanø
Demografi
Sønderho by: 282[1] (2018)
Kommunen: 3.401[1] (2018)
 - Areal: 55,78 km²
Andet
Tidszone: UTC +1
Hjemmeside: www.fanoe.dk
Oversigtskort

Koordinater: 55°21′2″N 8°28′4″Ø / 55.35056°N 8.46778°Ø / 55.35056; 8.46778 Sønderho er den sydligste byFanø med 282 indbyggere (2018)[1]. Den ligger i Fanø Kommune og hører til Region Syddanmark.

Tidligere, dvs. før anlæggelsen af havnen i Esbjerg, var hovederhvervet søfart, en beskæftigelse de fleste af landsbyens mænd havde. I dag er Sønderho en turistmagnet, især på grund af de omtrent 300 velbevarede og fredede gamle, stråtækte skipperhuse, der næsten alle ligger med gavlene vendt øst-vest, omgivet af små haver og åbne grønne områder. Landsbyen er værnet mod vind og vand bag klitter mod vest-syd og bag grønne diger mod øst-nord.

Imellem skipperhusene forgrener der sig et net af små smalle stier og krogede veje, meget lig udformningen en labyrint. For 100 år siden fandtes der kun enkelte træer, men i dag er Sønderho en meget grøn landsby.

Sønderho var kunstnerkoloni på ca. samme tid som Skagen. Dette afspejles tydeligst på Fanø Kunstmuseum, der har adresse i landsbyen.

Sønderho kåret som Danmarks Smukkeste Landsby 2011, af bygningskultur.dk[2] Sønderhodag afholdes den 3. søndag i juli med ”brudefest”, det har været afholdt siden 1928.[3] Der er lavet en film derom Sønderhodagen.

Landsbyen har en længere folkemusiktradition båret af Brinch-familien og Peter Uhrbrand.[4] Folkedansen og folkemeloditype sønderhoning er opkaldt efter byen. Fonden Gamle Sønderho ejer en stor samling dragter, der indtil 1950erne blev brugt af kvinder i Sønderho som daglig påklædning. I dag bruges dragterne på Sønderhodag og ved festlige lejligheder. Fondens medlemmer kan låne eller leje dragter til bryllupper, konfirmationer og lignende.

Erhverv[redigér | redigér wikikode]

I Sønderho er der en brugs, en entreprenørforretning, en tækkemand og tre snedker- og tømrerforretninger. Der er en ravsliber som har åbent hele året. Der er flere butikker og cafeer, der overvejende har åbent i sommerhalvåret.

Foreninger[redigér | redigér wikikode]

 • Sønderho Havn Støtteforening har som formål at genetablere og vedligehold Sønderho Havn, havneområdet ved Børsen og sejlrenden og sømærket Æ Kåver".
 • Fonden Gamle Sønderho har som formål at medvirke aktivt til bevarelsen kultur og miljø i Sønderho by. Fondet driver museerne Hannes Hus, Sønderho Mølle, Brandmuseet og Redningsstationen, samt ved at samle, registrere og formidle viden om metoder, materialer og menneskelige udtryksformer, der har betydning for fondens formål.
 • Grundejerforeningen Sønderho sommerhusområde har blandt andet som formål at varetage sommerhusejernes interesser i forhold til offentlige myndigheder, at varetage sommerhusejernes interesser i forhold til andre foreninger og organisationer, der har eller kan have indflydelse på forholdene i sommerhusområdet i Sønderho og a medvirke til, at sommerhusområdet i Sønderho opleves som et attraktivt område for ejerne og deres gæster

Seværdigheder[redigér | redigér wikikode]

 • Sønderho Kirke fra 1782 er bygget som et smalt langskib med et indbygget tværskib efter den på stedet traditionelle skik, hvorefter man i takt med befolkningsudviklingen har udvidet med små tilbygninger.
 • Mindesmærke for dem som "blev". På kirkegården fra 1923 står der et mindesmærke for de søfolk, som druknede på havet. Mindesmærket forestiller en Sønderho-kone og hendes to børn, der stirrer ud mod havet. Omkring monumentet står sten med navnene på dem som ikke kom hjem igen.
 • Fanø Kunstmuseum åbnede 1992 i den tidligere købmands og skibsproviantforretning. Grundlaget for samlingen, blev skabt af Ruth Heinemann og Alice og Tage Sørensen. Fanø Kunstmuseum råder over mere end 1250 værker, som alle har en tilknytning til Fanø gennem motiv eller kunstner. Samlingen spænder fra 1800-tallets romantiske fremstillinger af livet på Fanø til værker af nutidige kunstnere.
 • Fanø flisesamling i Cafe Nanas Stue er en samling af hollandske vægfliser fra 1650 til 1900. Fliserne er samlet af kunstmaleren Jørgen Hahn, og blev i 1998 erhvervet af Fonden Gamle Sønderho.
 • Hannes Hus er et Sønderho-hjem fra sejlskibenes storhedstid i slutningen af 1800-tallet giver et godt indtryk af levevilkårene i Sønderho. Hannes Hus er ejet af Fonden Gamle Sønderhos museer og kan åbnes for grupper fra 8 personer ved henvendelse på info@fondengamlesonderho.dk
 • Sønderho Brandmuseum* er åbent lørdag før palmesøndag til november. Brandmuseet er oprindeligt oprettet af kunstmaler Jørgen von Hahn og købt af Fonden Gamle Sønderho i 2003. Sprøjtevognen er fra 1895. Sprøjtehuset var tidliger ejet af Fanø Kommune, som i 2011 stillede bygningen til rådighed for Fonden Gamle Sønderho. Museet repræsenterer en vigtig del af udviklingen inden for beredskab og brandbekæmpelse.
 • "Børsen" og Stormflodssøjlen ligger uden for diget ved den tidligere havn. "Børsen" var før i tiden samlingsstedet for byens sømænd. På stormflodssøjlen kan man på ringene se, hvor højt vandet har stået ved tidligere stormfloder.
 • Sønderho Mølle er en hollændermølle, der er opført i 1895. Møllen er restaureret i etaper, og blev indviet i sin nuværende form i 2003. Om sommeren kan der købes mel, der er malet på den gamle stenkværn.
 • Sønderho Fuglekøje eller Fuglekøjen af 1888 er den sydligste af Fanøs fuglekøjer og anlagt i 1888. Under orkanen 3. december 1999 tog overbygningerne stor skade, og Sønderho Jagtforening besluttede at der ikke var basis for en genopbygning. Der er fri adgang til fuglekøjen, men besøgende opfordres til at benytte de anlagte stier og undgå beskadigelse af diger, ruser og rørskærme.
 • Sønderho Gamle Fuglekøje blev grundlagt i 1866. Foreningen til Bevarelse af Sønderho gamle Fuglekøje har istandsat fuglekøjen. Fuglekøjen er åben for besøgende og er indrettet med dam, piber, net og ruser, så man får et levende indtryk af, hvordan fangstteknikken har været anvendt. Omkring fuglekøjen er der et naturrigt område med blomster, buske og træer, insekter, sommerfugle og fugle. Fra udsigtstårnet har man udsigt over Vadehavet.

Kunstnere der er bosat i Sønderho[redigér | redigér wikikode]

 • Marie-Louise Exner (1967-), født i Brovst er billedkunstner og kirkesanger og uddannet på Danmarks Designskole i København og Kolding.
 • Eva Lohmann Gleerup (1945-), er billedkunstner, uddannet som pædagog, voksenunderviser og faglærer i billedkunst. Har en årrække drevet en billedskole for børn på Fanø.
 • Sigmund Doksum (1949-), født i Oslo er en norsk forfatter. Han debuterede i 1976 med digtsamlingen Syv hundrede dødsfald og andre livstegn.
 • Lena Eilstrup (1945-) er forfatter og har udgivet en lang række ungdomsbøger.
 • Palle Petersen (1943-) er forfatter og har skrevet en lang række børnebøger, især omkring Grønland og børn i udviklingslandene, desuden flere serier af historiske bøger til undervisning og seks historiske romaner for voksne.
 • Birgit Knudsen er forfatter og har udgivet en lang række historiske bøger.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

 1. ^ a b c Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1: Folketal 1. januar efter byområde, alder og køn
 2. ^ Sønderho – Danmarks smukkeste
 3. ^ Fonden Gamle Sønderho - bevaring og formidling
 4. ^ Ralf Christensen (4. november 2013). Fra Fanø til fremtiden. Information. 

Eksterne henvisninger og kilder[redigér | redigér wikikode]