Saw

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Saw
Overblik
Dansk titel Saw
Genre Gyser
Instrueret af James Wan
Manuskript af Leigh Whannell
Medvirkende Cary Elwes
Danny Glover
Monica Potter
Michael Emerson
Ken Leung
Shawnee Smith
Tobin Bell
Leigh Whannell
Fotografering David A. Armstrong
Klip Kevin Greutert
Scenografi Julie Berghoff Rediger på Wikidata
Musik af Charlie Clouser
Produceret af Gregg Hoffman
Mark Burg
Oren Koules
Distributør Lionsgate
Udgivelsesdato 4. marts 2005 Danmark
19. januar 2004(Sundance Film Festival) USA
Censur 15 år Tilladt for børn over 15 år
Længde 103 min.
Oprindelsesland USA
Sprog Engelsk
Budget 1 million– 1.2 million $
Fortsættes i Saw II
Nomineringer og priser
Pégase du Festival de Bruxelles Rediger på Wikidata
Links
på IMDb
på scope.dk
i DFI's filmdatabase Rediger på Wikidata
i SFDb Rediger på Wikidata
Saws hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Saw er en amerikansk-australsk horrorfilm fra 2004 instrueret af James Wan, med Cary Elwes, Danny Glover, Tobin Bell, Shawnee Smith og Leigh Whannell i hovedrollerne. Filmen er en tilpasning af kortfilm Saw fra 2003 og er den første film i serien Saw. Plottet i filmen blev udtænkt af Wan, mens Whannell skrev manuskriptet. Filmen kredser om to mænd, der er kidnappet og vågner op lænket i et forfaldent badeværelse. De to mænd bliver instrueret af et kassettebånd – en af dem får fortalt, at han må flygte fra badeværelset, mens den anden er bedt om at dræbe den anden mand, inden et bestemt tidspunkt, ellers vil hans familie dø. Disse er "reglerne" i det "spil", de er en del af. Samtidig prøver politifolk at finde og anholde den udspekuleret, sadistisk seriemorder som er hjernen bag dette "spil".

Filmen blev vist for første gang den 19. januar 2004 på Sundance Film Festival og modtog positive anmeldelser. Senere blev den vist på Toronto International Film Festival d. 18. september 2004, og derefter havde den biografpremiere i USA den 29. oktober 2004. Nogle kritikere fordømte filmen som intet mindre end "billig dødsporno," mens andre roste filmen for sin stilfulde grafik og kaldte det en sand "skræmmende" horrorfilm. Trods de noget blandede anmeldelser, var Saw en økonomisk succes. Saw havde premiere i Danmark d. 4. marts 2005.

Citat I wanna play a game Citat

Handling[redigér | rediger kildetekst]

De to mænd, fotografen Adam (Leigh Whannel) og lægen Lawrence Gordon (Cary Elwes), er lænket fast til hver deres jernrør i hver deres side af et gammelt toilet og i midten ligger der en død mand med en båndoptager i hånden. De finder langsomt ud af at de ikke begge kan komme levende ud derfra.

Historien er bygget op omkring den psykotiske cancerpatient John Kramer alias "Jigsaw"s (Tobin Bell) handlinger, hvis formål var at folk skulle være gladere for livet i stedet for at sløse det væk, med stoffer og lignende og være utilfredse med deres ellers sunde liv. Dette var på grundlag af, at han selv havde indset, at livet har en meget høj værdi. Dette skyldes, at han led af en dødelig sygdom, der gjorde, at han havde meget kort tid tilbage at leve i.

Medvirkende[redigér | rediger kildetekst]

Lawrence Gordon spillet af Cary Elwes.

Efterfølgere[redigér | rediger kildetekst]

Instruktør: Darren Lynn Bousman.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

AmerikanskSpire
Denne artikel om amerikansk film er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Film