Scrabble

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Scrabble
Også kendt som Kriblekryds og Alfabet
Et Scrabble-spil
Et Scrabble-spil
Designer Alfred Mosher Butts
Udgiver Hasbro
Mattel
Alga (Brio)
Udgivelsesår 1948
Antal spillere 2-4
Aldergruppe 8+
Opsætningstid 2-5 min.
Spilletid 45-90 min.
Strateginiveau Lavt
Tilfældighed Middel
Vigtige færdigheder Stavning, Ordforråd, Tælle, Strategi

Scrabble er et brætspil, der spilles af to til fire personer. Spillet indeholder et bræt, der basalt set er en stor blank krydsogtværs-skabelon samt en række brikker, der hver indeholder et bogstav. Formålet med spillet er, at hver spiller danner ord, der hænger sammen på kryds og tværs, og som giver så mange point som muligt.

Spillet kendes også som "Kriblekryds".

Pointgivningen er en kombination af værdien af hvert bogstav samt bonusfelter på brættet. Krydsogtværs-løsere har ofte en fordel i dette spil.

Der findes varianter af spillet, blandt andet et spil for børn, hvor der på brættet er givet en række ord, som spillerne skal samle bogstaver til.

Den første officielle Danmarksmester blev fundet i mandag, d. 3. august, 2009[1] ved KulturKlash i Nykøbing F. (arrangeret af Dansk Othelloforening og Rummikub Danmark). Vinderen blev Lars Sommer, som vandt alle sine spil i turneringen.

Scrabble United Kingdom.png

Dansk Scrabbleforening afholdt et DM d. 5. maj 2012 i Osramhuset på Nørrebro med 36 deltagere.[2] Vinderen blev Andreas Rasholm, og den regerende danmarksmester i 2013 er Christian Kongsted.

Spillet findes i store dele af verden, hvor fordelingen af bogstaver og deres point skifter fra sprog til sprog. Således giver bogstavet "C" i den danske udgave 8 point, men i engelske udgaver giver det kun 3 point. Dette skyldes naturligvis, at det anvendes langt mere i engelske ord end i danske.

I 2010 blev en modificeret udgave af Scrabble lanceret til SmartPhones under navnet Wordfeud. Wordfeud blev det mest hentede program til Smartphones i 2011. I April 2012 rundede programmet 16 millioner downloads og omkring 4 millioner spiller det hver dag.[3]


Kilder[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: