Siamesiske tvillinger

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Akvarel af Cang og Eng Bunker, ca. 1835. De kom fra Siam og er årsag til begrebet siamesiske tvillinger.

Siamesiske tvillinger (eng.: conjoined twins = sammenføjede tvillinger) er identiske tvillinger, hvis krop er sammenvokset på en eller anden måde. Et sjældent fænomen, som kan forekomme i 1 ud af 200 enæggede tvillinge graviditeter eller omkring 1 ud af 200.000 fødsler (tal varierer fra 50.000-400.000 i forskellige kilder). Cirka halvdelen er dødfødte eller dør i løbet af få dage. Omkring 70% er, af uforklarlige årsager, piger. Forekomsten af conjoined twins er højere i Asien og Afrika.

Navnet Siamesiske tvillinger stammer fra brødrene Chang og Eng Bunker, der blev født i Thailand i 1811, landet hed den gang Siam. Det ældst kendte eksempel er Mary og Eliza Chalkhurst, der blev født i 1100 i England.

Siden 1950‘erne forsøges næsten alle sammenvoksede tvillinger separeret ved operation, der endda allerede lykkedes i Basel, Schweitz, tilbage i 1689. Den første ‘moderne separation‘ tilskrives Catherine og Caroline Mouton fra Louisiana, USA, i 1953. Der er forskellige teorier om årsagen til fænomenet og adskillige variationer af sammenvoksning.

Kendte siamesiske tvillinger[redigér | redigér wikikode]

Henvisninger og kilder[redigér | redigér wikikode]

LægevidenskabStub
Denne artikel om lægevidenskab er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.