Chang og Eng Bunker

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Akvarel af Cang og Eng Bunker, ca. 1835

Chang og Eng Bunker (11. maj 181117. januar 1874, Thailand), blev født som såkaldte siamesiske tvillinger (eng. conjoined twins = sammenføjede tvillinger). Tilbage i 1800-tallet hed Thailand Siam og Bunker-brødrene, der turnerede og med tiden blev ganske kendte, er ophav til betegnelsen siamesiske tvillinger.


Biografi[redigér | redigér wikikode]

Fotografi af Cang og Eng Bunker i deres senere år
Chang and Eng Bunker, ca. 1860

Chang & Eng Bunker blev født i Thailand – der den gang hed Siam – den 11. maj, 1811, i Samut Songkran provinsen, der ligger i den centrale del af landet, nær Bangkok. Da deres forældre var af kinesisk oprindelse, blev de i hjemlandet kendt som de kinesiske tvillinger.

De var sammenvokset ved brystbenet og det var alene et stykke brusk, der holdt dem sammen, dog var deres lever også sammenvoksede, men fungerede individuelt, som to selvstændige. I dag ville en adskillelse let kunne foretages, men det var ikke muligt i 1800-tallet, hvorfor de to Bunker-brødre forblev sammenvoksede hele livet.

De indgik i 1829 en kontrakt med en engelsk købmand, Robert Hunter, og turnerede rundt som en attraktion over store dele af verden. Da deres kontrakt udløb fortsatte brødrene selv deres forretning, indtil de i 1839 slog sig ned i Wilkesboro, North Carolina, USA, hvor de købte en farm. De blev amerikanske statsborgere og tog navnet Bunker. I 1843 blev de gift med to søstre, Adelaide Yates med Chang og Sarah Anne Yates med Eng. De fik henholdsvis 10 og 11 børn, hvoraf efterkommere fortsat lever i USA.

En januar morgen i 1874 vågnede Eng og opdagede, at hans bror Chang var død af den lungebetændelse, han havde lidt af et stykke tid. En læge blev tilkaldt for at foretage en nødseparation, men Eng vægrede sig og døde tre timer senere.

Mark Twains novelle De Siamesiske Tvillinger er baseret på Chang og Eng Bunker. Senere er andre bøger, musical og teaterforestilling baseret på deres livshistorie.


Henvisninger og kilder[redigér | redigér wikikode]