Chang og Eng Bunker

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Chang og Eng Bunker

Personlig information
Født 11. maj 1811(1811-05-11)
Siam Rediger på Wikidata
Død 17. januar 1874 (62 år)
Fagområde Sideshowkunstner Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Chang og Eng, de 18 år gamle siamesiske tvillinger, farvelagt tegning med asiatisk landskab i baggrunden.

Chang og Eng Bunker (født 11. maj 1811 i Samutsongkram, Siam, død 17. januar 1874 i Mount Airy, North Carolina, USA), blev født som såkaldte siamesiske tvillinger. Tilbage i 1800-tallet hed Thailand Siam og Bunker-brødrene, der turnerede og med tiden blev ganske kendte, er ophav til betegnelsen siamesiske tvillinger.

Biografi[redigér | rediger kildetekst]

Chang & Eng Bunker blev født i Thailand – der den gang hed Siam – den 11. maj, 1811, i Samut Songkran-provinsen, der ligger i den centrale del af landet, nær Bangkok. Da deres forældre var af kinesisk oprindelse, blev de i hjemlandet kendt som de kinesiske tvillinger.

De var sammenvokset ved brystbenet og det var alene et stykke brusk, der holdt dem sammen, dog var deres lever også sammenvoksede, men fungerede individuelt, som to selvstændige. I dag ville en adskillelse let kunne foretages, men det var ikke muligt i 1800-tallet, hvorfor de to Bunker-brødre forblev sammenvoksede hele livet.

De indgik i 1829 en kontrakt med en engelsk købmand, Robert Hunter, og turnerede rundt som en attraktion over store dele af verden. Da deres kontrakt udløb fortsatte brødrene selv deres forretning, indtil de i 1839 slog sig ned i Wilkesboro, North Carolina, USA, hvor de købte en farm. De blev amerikanske statsborgere og tog navnet Bunker. I 1843 blev de gift med to søstre, Adelaide Yates med Chang og Sarah Anne Yates med Eng. De fik henholdsvis 10 og 11 børn, hvoraf efterkommere fortsat lever i USA.

I 1860 vendte Chang og Eng for en kort stund tilbage til showbusiness og indgik en kontrakt med P.T. Barnum om et seks-ugers engagement i hans såkaldte "Museum" (cirkus), da de manglede penge til deres mange børns uddannelser.

En januar morgen i 1874 vågnede Eng og opdagede, at hans bror Chang var død af den lungebetændelse, han havde lidt af et stykke tid. En læge blev tilkaldt for at foretage en nødseparation, men Eng vægrede sig og døde tre timer senere.

Mark Twains novelle De Siamesiske Tvillinger er baseret på Chang og Eng Bunker. Senere er andre bøger, musical og teaterforestilling baseret på deres livshistorie.

Efterkommere[redigér | rediger kildetekst]

Foto af Chang and Eng Bunker, tv. Eng med hustru Sarah og deres søn Albert, th. Chang med hustru Adelaide og deres søn Patrick Henry.
Foto: Mathew Brady, ca. 1865.

Chang og Eng Bunker fik 21 børn med deres to hustruer, Adelaide Yates og Sarah Anne Yates, efterkommerne talte i 2018 flere end 1.500 personer, mange af dem bor fortsat i området omkring byen Mount Airy, North Carolina, USA, hvor tvillingerne levede de seneste 30 år før deres død, den 17. januar, 1874. Efterkommerne samles hvert års sidste lørdag i maj måned.[1]

I anledning af 185-års jubilæet for forbindelser mellem USA og Thailand, rejste fjerde og femte genetaions efterkommere tilbage Chang og Engs oprindelige siamesiske hjemby i Samut Songkhram-provinsen i Thailand, for at fejre deres forfædres 207-årsdag, den 11. maj, 2018. Efter et buddhistisk ritual foran en statue af de kendte siamesiske tvillingebrødre, skabt af den thailandske kunstner Sa-ngad Jaiprom, blev gaden opkaldt efter dem. Ved efterkommertræffet i Mount Airy den 28. maj, afsløres en replika statue i USA.[1]

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Kilder og noter[redigér | rediger kildetekst]