Skærbredpande

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Skærbredpande
Skær-bredpande. Foto: Martin Bjerg 2005
Skær-bredpande. Foto: Martin Bjerg 2005
Videnskabelig klassifikation
Rige Animalia (Dyr)
Række Arthropoda (Leddyr)
Klasse Insecta (Insekter)
Orden Lepidoptera (Sommerfugle)
Familie Hesperiidae (Bredpandefamilien)
Slægt Pyrgus
Art P. serratulae
Videnskabeligt artsnavn
Pyrgus serratulae
Rambur 1839
Hjælp til læsning af taksobokse

Skærbredpanden (Pyrgus serratulae) er en sommerfugl i bredpandefamilien. Den er almindeligt udbredt i Syd- og Mellemeuropa på overdrev og enge.

Udbredelse[redigér | redigér wikikode]

Arten er kun set to gange i Danmark – en i Vejle i 1908 og en ved Strognæs DigeLolland i 1909. Selv disse to fund er usikre og det er nok mest sandsynligt at skærbredpanden ikke findes foreløbigt i Danmark igen. Arten findes i Syd- og Mellemeuropa på ugødede overdrev og enge og flyver i majjuni. I højderne i Alperne kan den se helt op til 2500 meter og her er flyvetiden noget senere: juliaugust.

Udseende[redigér | redigér wikikode]

Skærbredpanden ligner de to andre Pyrgus-arter i Danmark (fransk bredpande og spættet bredpande). Skærbredpanden kan kendes ved at oversiden minder om fransk bredpande, men pletterne er mindre, og sommerfuglen har gerne et gyldengrønt skær. På undersiden er bagvingernes ribber ikke lysere end den olivengrønne grundfarve. Skærbredpandens vingefang er på 22-27 mm, men størrelsen varierer meget.

Livscyklus[redigér | redigér wikikode]

Der findes altid kun en enkelt generation af skærbredpanden om året. Æggene klækker efter ca. 2 uger. Larverne overvintrer i bladskjul. Efter en larvetid på over 10 måneder forpuppes larven og puppen klækker efter 2-3 uger.

Larvens foderplanter[redigér | redigér wikikode]

Sommerfuglelarver er specialiserede til kun at æde nogle få planter. Larver af Skærbredpande lever af: Krybende Potentil, vårpotentil og andre potentilarter og ærteblomstrede.

Kilder/Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  • Michael Stoltze: Danske dagsommerfugle, København 1996, side 42-43.
  • Oleg Kosterin: Hjemmeside
Galleri med danske arter i Bredpandefamilien