Skråstregbredpande

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
  Skråstregbredpande ?
Skråstregbredpande.Foto: Olaf Leillinger, 2005
Skråstregbredpande.
Foto: Olaf Leillinger, 2005
Videnskabelig klassifikation
Rige: Animalia (Dyr)
Række: Arthropoda (Leddyr)
Klasse: Insecta (Insekter)
Orden: Lepidoptera (Sommerfugle)
Familie: Hesperiidae (Bredpandefamilien)
Slægt: Thymelicus
Art: sylvestris
Videnskabeligt artsnavn
Thymelicus sylvestris
Poda 1761

Skråstregbredpande (Thymelicus sylvestris) er en sommerfugl, som findes overalt i Jylland, på Fyn, Langeland og Læsø. Til gengæld findes der kun to eksemplarer fra Sjælland, og man mener, at den har svært ved at krydse Storebælt. Arten forekommer heller ikke i resten af Norden, men den findes næsten overalt i resten af Europa. Skråstregbredpanden ligner meget den nært beslægtede stregbredpande og de to arter findes tit på samme lokaliteter. Begge arter har lange snabler, der er velegnede til at suge nektar, også på blomster med meget lange kronrør. Det menes dog, at skråstregbredpanden foretrækker lidt mere fugtige områder end stregbredpanden. Skråstregbredpanden flyver fra Sankthans til en uge ind i august.

Udseende[redigér | redigér wikikode]

Skråstregbredpanden er som stregbredpanden ensartet nougatbrun – orange på oversiden af vingerne, med en mørkebrun kant. Umiddelbart kan det være svært at kende forskel på de to arter, men skråstregbredpandens antennespidser har en orangebrun farve, mens stregbredpandens antennespidser er kulsorte. Hannerne af de to arter har forskellige duftskæl. Hvor stregbredpandehannens duftskæl former en tynd lige linje, former skråstregbredpandehannens duftskæl en tykkere buet linje på vingeoversiden. Skråstregbredpanden er en smule større, da den har et vingefang på 23 – 28 mm.

Livscyklus[redigér | redigér wikikode]

Ægget klækkes efter ca. 3 uger. Den lille larve spinder en silkekokon, som den overvintrer i. I slutningen af april næste forår kommer larven frem igen og æder sig stor i løbet af 6 – 7 uger, hvorefter den forpupper sig. Puppen klækkes efter ca. 2 uger.

Larvens foderplanter[redigér | redigér wikikode]

Sommerfuglelarver er specialiserede til kun at æde nogle få planter. Larver af Skråstregbredpande lever af:

Fløjlsgræs (Holcus lanatus), Krybende Hestegræs, Eng-Rottehale (Phleum pratense), Bjerg-Rørhvene (Calamagrostis epigejos) og Almindelig Blåtop (Molinia caerulea).

Kilder/Henvisninger[redigér | redigér wikikode]