Slangerup

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Slangerup
Slangerupkirke1.jpg
Slangerup Kirke
Overblik
Land Danmark Danmark
Borgmester Tina Tving Stauning (fra 2022) Rediger på Wikidata
Region Region Hovedstaden
Kommune Frederikssund Kommune
Sogn Slangerup Sogn
Postnr. 3550 Slangerup
Demografi
Slangerup by 6.826[1] (2022)
Kommunen 45.800[1] (2022)
 - Areal 305,34 km²
Andet
Tidszone UTC +1
Hjemmeside www.frederikssund.dk
Oversigtskort
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Slangerup (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Slangerup)

Slangerup er en by i Nordsjælland med 6.826 indbyggere (2022)[1]. Byen ligger i Frederikssund Kommune og tilhører Region Hovedstaden. Tidligere var Slangerup købstad.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Slangerup omtales allerede som købstad i 1252, og bevarede købstadsrettighederne indtil 1809,[bør uddybes] men Slangerup er endnu ældre. Saxo har nævnt Slangerup i sin krønike.

Byens navn skrives i ældre tid Slangethorp, i senere tid Slangerup. Navnets oprindelse og betydning har man forsøgt at forklare på forskellige måder, ligefra den mest urimelige, at en slange i den hedenske tid skulle være blevet dyrket der.

Nogle mener navnets oprindelse stammer fra et feltslag eller en mand ved navn Slag, da byens navn også skulle være skrevet som Slagethorp. Andre mener, at navnet skyldes en forbiløbende å, som går i slangebugter og atter andre den mængde slanger(snoge), som fandtes i åen og i de nærliggende enge.

Alle disse forklaringer er temmelig usandsynlige. Da begyndelsen af sammensatte stednavne på dansk hyppigst består af den persons navn, som var den første beboer af stedet. Dette gælder især, hvor stednavnet har endelser som: rud, botha, um, lev og torp. Den mest sandsynlige forklaring er derfor, at den første beboer af stedet hed Slange eller Slangir. En samling af huse eller en udflyttergård hed thorp, hvilket senere blev til trup, drup eller rup.

Sandsynligheden taler altså for, at en bonde ved navn Slangir er flyttet fra den højere beliggende landsby Jordhøj til vadestedet over Brobækken, hvor han da har grundlagt en boplads.

I nærheden af Slangerup ligger både Manderup og Kvinderup. Som bekendt var der, foruden en slange, også en mand og en kvinde i Paradis.

Byen har i tidens løb huset mange kendte personer, bl.a. Jakob Worm, Anders Bording, der udgav Danmarks første avis (Den Danske Mercurius) og Thomas Kingo.

I nyere tid er byen kendt for Danmarks første 100 pct. privatfinansierede jernbane, København-Slangerup-Banen, der åbnede i 1906. Banen blev overtaget af staten i 1948, men allerede i 1954 nedlagdes strækningen Farum-Vassingerød-Lynge-Uggeløse-Lindholm-Slangerup, da staten ikke havde råd til ny sporlægning. Delstrækningen skulle dog have været genåbnet som s-bane,[kilde mangler] men det blev først realiseret mange år senere, hvor banen dog fik endestation i Farum.

Kendte fra Slangerup[redigér | rediger kildetekst]

Henvisninger/kilder[redigér | rediger kildetekst]

  • Uddrag af "En Præstesøns beskrivelse af Slangerup".
  • Genindskrevet fra 1855-56 sprog til nutidssprog af M. Rasmussen.
  • Arne Sundbo, Frederikssunds og købstaden Slangerups historie, 2 bind, Frederiksborg Amts historiske Samfund, 1931-37.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Statistisk kilde[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b c Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1: Folketal 1. januar efter byområde, alder og køn