Sodavand

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Sodavand på hylder i supermarked

Sodavand er en fællesbetegnelse for ikke-alkoholiske læskedrikke med kulsyre. Normalt er sodavand også sødet med sukker for at skjule kulsyrens sure smag, men der findes også en bred vifte af sodavand med kunstige sødemidler, såkaldte light-sodavand.

Der findes i dag mange forskellige slags sodavand, hvoraf de mest kendte er Coca Cola og Pepsi.[kilde mangler]

Historien

Der er for få eller ingen kildehenvisninger i dette afsnit, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres.

Historien går tilbage til 1772, hvor englænderen Joseph Priestley opfandt en metode til at opløse kuldioxid i vand. Den svenske kemiker Torbern Bergman havde i 1771 opfundet stort set den samme metode.

Sodavand i den form, vi kender den, blev opfundet i slutningen af 1800-tallet af amerikaneren John S. Pemberton. Han opfandt Coca Cola, som oprindeligt var et medicinprodukt. Navnet Cola stammer fra indholdet af ekstrakt fra kolanødden.

Sodavand er i dag mere populært end nogensinde, og man har også kunnet se en volumenforstørrelse af flaskerne. I starten blev sodavand typisk solgt i 25, 35 eller 100 centiliters glasflasker. Men i 1990'erne kom plastflasker med 50 og 150 centiliter til, og i dag kan man få sodavand i op til 3 liters flasker i USA.

Kritik af sodavand

På grund af sodavands lave pH-værdi og høje indhold af sukker, kritiseres det for at skade tænderne. Sukkerfrie produkter skal ikke nødvendigvis betragtes som værende sundere, da de fortsat indeholder et højt indhold af syre.[1]

Sodavand, som markedsføres som "light" (let) er ofte i stedet sødet med aspartam. Fordelen er, at produktet så typisk indeholder færre kalorier end de tilsvarende sukkerholdige produkter.[2] Selvom nogle frygter, at dette stof skulle være sundhedsskadeligt for mennesker, er der ikke videnskabeligt grundlag for at konkludere dette.[3] Visse undersøgelser peger dog på, at de kunstige sødemidler kan have en stimulerende effekt på sulten hos omtrent 40 % af befolkningen, hvilket formentlig kan tilskrives deres genetik.[4]

Forskellige slags sodavandssmag

Citronvand

Se også

Kilder

  1. ^ Guldagger, Mette (2007-07-24). "Light sodavand gør ingen forskel". Tjek. Politiken. Hentet 2011-08-11.
  2. ^ Fødevarestyrelsen (2011-05-19). "Aspartam". Hentet 2011-08-11.
  3. ^ Danske Regioner (2011-03-23). "Aspartam - kunstig sødemiddel". Lægehåndbogen. Hentet 2011-08-11.
  4. ^ "Feder sukkerfri sodavand?". Food of LIFE. KU LIFE. Hentet 2011-08-11.