Forskel mellem versioner af "Teoderik den Store"

Spring til navigation Spring til søgning
454 bytes tilføjet ,  for 5 måneder siden
Om paven.
(indsat infoboks wikidata person, redigeret oa ret)
(Om paven.)
| noter =
}}
'''Teoderik den Store''' (født [[12. maj]] [[454]] i [[Pannonien]], død [[30. august]] [[526]] i [[Ravenna]]), kendt hos [[romerne]] som '''Flavius Theodoricus''', var en [[østgoterne|østgotisk]] [[konge]], som regerede fra [[474]] til sin død i 526. Han blevvar også konge af [[Italien]] fra [[493]] og ''de facto'' konge over [[vestgoter]]ne som regent for sit barnebarn [[Amalarik]] fra [[511]].
 
Teoderik blev sendt til [[Konstantinopel]] som gidsel, da han var barn, af sin far [[Teodemir]] sendt til [[Konstantinopel]] som gidsel og sikkerhed for, at en traktat mellem den gotiske konge Teodemir og den romerske [[Romerske kejsere|kejser]] [[Leo 1. (østromersk kejser)|Leo I1.]] ville blive overholdt. Teoderik benyttede denne periode til at knytte stærke venskabsbånd til kejser Leo og hans efterfølger [[Zenon (kejser)|ZenoZenon]]. Han blev tilmed udnævnt til [[consul|konsul]]. Samtidigt opnåede han stor indsigt i både romersk militærtaktik og administration.
 
Da han var blevet 20 år gammel i [[488]], vendte han tilbage til østgoterne som deres konge. Og kejser ZenoZenon bad Teoderik om at tage hånd om situationen i [[Italien]], hvor [[Odoaker]] havde afsat den vestromerske kejser og var begyndt at opføre sig truende modtrue de romerske interesser i området. Østgoterne levede som ''[[foederati]]'' i Romerriget, men der opstod ofte uroligheder blandt dem, og de var vanskelige at kontrollere, da de stadig manglede land, hvor de kunne bosættetil sigbosættelse. Teoderik og kejseren lavedeindgik derfor en gensidig aftale om, at østgoterne fikskulle f Italien, hvis de besejrede Odoaker.
 
Teoderik invaderede Italien i 488, og i [[493]] indtog han [[Ravenna]], (Italiens [[hovedstad]]), og fik Odoaker henrettet. Teoderik placerede derefter sig selv på den italienske trone. Han vedblev formelt at være vasal under den romerske kejser, men var i praksis en uafhængig monark.
 
Gennem størstedelen af sin regeringstid var Teoderik var allieret med [[Frankerriget]] gennem sit ægteskab med den frankiske prinsesse Audofleda, men frankerkongen [[Klodevig 1.]]’s ambitioner om også at herske over goterne, førte til en langvarig krig, uden at det dog lykkedes for en af parterne at få overtaget.
 
På sine ældre dage nærede Teoderik mistro til alle omkring sig. Han sendte [[pave Johannes 1.]] til [[Konstantinopel]] for at forhandle med kejser [[Justinus 1.]], og besøget var vellykket; men Theoderik mistænkte derfor også Johannes og Justinus for at konspirere mod ham. Ved pavens hjemkomst til [[Rom]] fik Teoderik ham arresteret, og paven døde i fangeskab i Ravenna.<ref>https://web.archive.org/web/20090521091642/http://saints.sqpn.com/saintj37.htm</ref>
 
== Galleri ==
<gallery>
Fil:Mausoleum of Theoderic.JPG|Teoderiks mausoleum i Ravenna.
Fil:Theodoric brick.png|Mursten med Teoderik den Stores navnetræk, fundet ved Vestatemplet i Rom.
</gallery>
 
== Noter ==
<References />
 
== Eksterne henvisninger ==
{{Italienske konger fra antikken}}
{{autoritetsdata}}
{{IT-histstub}}
 
{{FD|454|526}}
Anonym bruger

Navigationsmenu