Forskel mellem versioner af "Recep Tayyip Erdoğan"

Spring til navigation Spring til søgning
2 bytes fjernet ,  for 5 måneder siden
m
Typo fixing, typos fixed: millitær → militær (2) ved brug af AWB
(Fjerner version 10370338 af 2.108.241.148 (diskussion))
Tag: Omgjort
m (Typo fixing, typos fixed: millitær → militær (2) ved brug af AWB)
Erdoğan blev i [[Præsidentvalget i Tyrkiet 2014|Tyrkiets præsidentvalg 2014]] valgt med 51,79% af stemmerne. I 2016 opstop et [[militærkup]] mod Erdoğan, men kuppet mislykkedes, hvorefter Erdoğan foranledigede [[udrensning]] blandt politiske modstandere og i militæret. Ved præsidentvalget den 24. juni 2018 blev Erdoğan genvalgt.
 
Erdoğan repræsenterede under sin tid som borgmester i Istanbul det [[islamisme|islamistiske]] parti [[Velfærdspartiet (Tyrkiet)|Velfærdspartiet]] ([[Tyrkisk (sprog)|tyrkisk]]: Refah Partisi, (RP)). Efter Erdoğan holdt en tale i 1998, hvorunder han reciterede et digt skrevet af Ziya Gökalp, blev Erdoğan fængslet i fire måneder. Digten var almenkendt og en hyldest til den Tyrkiske millitærmilitær, og blev skrevet for de tyrkiske soldater under Balkan-krigen. Domstolen vedhæftede sig ved at digten indeholdte religiøse elementer der kunne opfattes som kritik af den sekulære stat. Der skal hertil understreges at der året inden havde været endnu et post-moderne militærkup foretaget af Kemalister, d. 28 februar 1997.
 
Erdoğan stiftede herefter i 2001 det politisk mere moderate AKP.
Ved lokalvalgene i 1994 blev Velfærdspartiet det største parti, og Erdoğan blev leder i Istanbul. Her vandt han ry som en effektiv administrator; han sørgede for at effektivisere byens transportsystem, og iværksatte samtidig populære byfornyelsesprogrammer.
 
I sidste halvdel af 1990-erne var tyrkisk politik inde i en kaotisk periode. I 1996 blev Velfærdspartiet erklæret grundlovsstridigt, hvorefter medlemmerne straks organiserede sig i Dydspartiet (''Fazilet Partisi''), som efterfølgende ligeledes blev fundet grundlovsstridigt i 1999. Endvidere blev Erdoğan i 1998 dømt til fire måneders fængsel for at have læste højt fra et et almenkendt digt der indeholdt religiøse elementer, hvilket domstolen fandt værende splittende og kritisk.<ref name="BBC"/> Der skal hertil tilføjes at Tyrkiet siden Republikkens grundlæggelse har været udsat for utallige Kupforsøg fra Kemalistiske styrker indenfor MillitæretMilitæret. Fængslingen skal bl.a. ses i denne sammenhæng.
 
I 1999 opstod der en splittelse blandt medlemmerne af det tidligere Velfærdsparti mellem traditionalister, som ville være tro mod den islamske bevægelse, og Erdoğans fraktion, som ville forene islamske værdier med et sekulært, demokratisk system. De sidste organiserede sig da i AK Parti, mens traditionalisterne dannede [[Saadet Partisi]].
25.450

redigeringer

Navigationsmenu