Hijab

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Ambox scales.svgDenne artikels neutralitet er omstridt
Begrundelsen kan findes på diskussionssiden eller i artikelhistorikken.
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Searchtool.svg Denne artikel bør gennemlæses af en person med fagkendskab for at sikre den faglige korrekthed.
Det islamiske tørklæde

Hijab (eller Hidjab, (arabisk حجاب)) er det arabiske udtryk for tildækning. Det bruges særligt om en hovedbeklædning, som i reaktionære islamiske lande påbydes for kvinder i islam.

Definition[redigér | redigér wikikode]

Hijab

Ordet hijab er baseret på roden حجب ("tilsløre, tildække, skærme, beskytte").

I mange arabiske og vestlige lande betegner hijab først og fremmest kvindens tørklæde, men i lærd islamisk tradition har ordet en bredere betydning: ærbarhed, diskretion og moral.[1] I Koranen bruges et andet ord for slør eller hovedtørklæde, khimār (خمار).

Religiøs baggrund[redigér | redigér wikikode]

Tørklædet dækker oftest håret, men ikke ansigtet, og i islamisk sammenhæng kalder man det også for hijab. Den islamiske begrundelse for anvendelsen af tørklædet er baseret på muslimernes religiøse tekst koranen.

Ordet findes 7 gange i koranen, 5 gange som Hijab og to gange som Hijaban. Ordene findes i disse afsnit af koranen: 7:46 – 33:53 – 38:32 – 41:5 – 42:51 – 17:45 & 19:17. I ingen af disse afsnit var ordet brugt som den betydning, det har i dag, altså en lov om hvilket tøj kvinden skal have på. Det kan derfor hævdes, at ordet "Hijab" intet har at gøre med lovgivning om kvindens tøj.

Koranen indeholder dog blandt andet de følgende to vers, hvis betydning mange muslimer tolker som et påbud om anvendelse af hijab:

Sura Al-Ahzab 59 (kapitel 33, "klanerne", vers 59): Oh Profet! Sig til dine hustruer, deres døtre og de troende kvinder, at de skal dække sig helt med deres ydre klædning. Det er det bedste for dem, så de kan kendes (som troende kvinder) og ikke generes (af de troende). Og Allah er den evige Tilgivende og den mest Barmhjertige.

Sura Al-Nur 31 (kapitel 24, "lyset", vers 31): Og sig til de troende kvinder, at de skal sænke deres blikke, optræde anstændigt og ikke åbenbare deres skønhed og smykker, undtagen hvad der er åbenbart af den, og at de skal trække deres hoveddække sammen om deres bryster og ikke åbenbare deres skønhed, undtagen over for deres ægtemænd, deres fædre, deres ægtemænds fædre, deres sønner, deres ægtemænds sønner, deres brødre eller deres brødres sønner eller deres søstres sønner, eller deres kvinder, eller de slaver som de ejer, eller mandlige tjenere som har fået fjernet deres lyst, eller børn, der endnu ikke ejer blusel; og de må ikke trampe i gulvet og tiltrække opmærksomhed til det de har tildækket. Oh I troende, vend jer Alle mod Allah at i må opnå velsignelse.

Disse koranvers er grundlaget for, at de fleste muslimske kvinder er af den opfattelse, at de skal tildække sig selv og deres hår med et tørklæde, selvom ordet tørklæde ikke er nævnt. Om disse to koranvers betyder, at alle kvinder ifølge Islam skal tildække sig eller ej kan dog diskuteres. Kravet om anstændighed og om kvindernes egen sikkerhed ligger til grund for de to vers. Visse muslimske lærde finder derfor, at man i den vestlige verden ifølge Koranen blot skal klæde sig anstændigt. Der kan endda være grund til ikke at bære tørklæde i vestlige lande, da det kan medføre, at kvinder netop generes. Andre religiøse lærde mener ikke, at der noget at diskutere, og at brugen af hijab er en religiøs nødvendighed. Visse konservative muslimske lærde mener desuden, at en tildækning af ansigtet også er et religiøst krav, men et flertal af muslimernes lærde er imidlertid af den mening, at det ikke er påkrævet at tildække ansigtet.

Tildækning[redigér | redigér wikikode]

Formålet med hijab er således at tildække både sin skønhed og håret. De lærde (alle fem shia- og sunni-skoleretninger) er klart i konsensus omkring hvilken dele af kroppen, der skal tildækkes.

Kropsdele der ikke behøver at dækkes:
Ansigtet – fra begyndelsen af panden til under hagen,
Begge hænder lige indtil håndledet (dette inkluderer ikke armen),
Begge fødder lige indtil anklen (dette inkluderer ikke benet).
Således skal resten tildækkes.

"Det ses, at nogle kvinder yderligere vælger at dække deres ansigt komplet til med bushia, burkha eller niqab – ingen af disse er wajib (obligatoriske), dette kan bl.a. være, fordi nogle anser det som værende tilrådet (mustahab) eller være et kulturrelateret aspekt af religionen osv. Ligeledes ses det, at nogle kvinder dækker hagen til med deres hijab, og andre tager handsker på for ikke at vise deres hænder, igen er ingen af disse påklædninger wajib."[2]

Hvilken form for hijab[redigér | redigér wikikode]

Om der anvendes en abaya, jilbab, nederdel med blazer, niqab med tilhørende abaya, chadar eller noget helt sjette, er alle disse tilladt, så længe man ikke kan se kvindens former. Flere blandt den nuværende generation har den opfattelse, at så længe man tager et tørklæde på og tildækker håret, opfylder man islams lovgivning vedrørende hijab. Hensigten med, at en kvinde skal gå med hijab, er, at hun skal skjule sin skønhed, både sine former og sit hår.

Debatten om det islamiske tørklæde[redigér | redigér wikikode]

Debatten om det islamiske tørklæde er specielt intens i de vestlige demokratiske lande, hvor det er den almindelige og mest udbredte holdning, at der bør være total ligestilling mellem mænd og kvinder. Kritikere af hijab har kritiseret brugen af tørklædet for at være et symbol på seksuel undertrykkelse af de muslimske kvinder. I flere mellemøstlige lande har anvendelsen af hijab imidlertid spillet en væsentlig rolle i frigørelsen fra de vestlige magter. Et eksempel er i forbindelse med Algeriets uafhængighedskrig, hvor mange muslimske kvinder valgte at udskifte deres traditionelle hvide hijab med en sort for at markere deres utilfredshed med den franske kolonimagt.[3] Mange muslimer i vesten opfatter desuden tørklædet som et frigørende element, der ligestiller kvinden med manden i det offentlige rum og fritager hende fra uønsket seksuel opmærksomhed, mens andre muslimske kvinder i vesten betragter tørklædet som et symbol på det undertrykkende religiøse styre, de er flygtet fra. Efter perspektiv kan man altså opfatte tørklædet som udtryk for undertrykkelse eller som et symbol på en stærk, religiøst engageret kvinde.

lande med restriktioner på brug af Hijab[4][redigér | redigér wikikode]

Tyrkiet[redigér | redigér wikikode]
  • har man forbudt tørklædet i offentlige bygninger, fordi det af dem anses for værende islamistisk og upassende i et sekulært demokrati.
Sverige[redigér | redigér wikikode]
  • Der er ingen faste regler for, hvornår det er tilladt kvinder og piger på arbejdsmarkedet og på skoler at bære tørklæde. Men sagen fra gymnasiet i Göteborg fik den svenske uddannelsesstyrelse Skolverket til at lave en regel om, at de enkelte skoler kan forbyde elever at gå tildækket, hvis det er til gene for undervisningen.
Tyskland[redigér | redigér wikikode]
  • I 2003 afgjorde forfatningsdomstolen, at de enkelte delstater har mulighed for at vedtage lokale regler og love, der forbyder brug af religiøse symboler i skolerne og på andre offentlige arbejdspladser. Siden har en række delstater vedtaget love, der lægger begrænsninger på eller helt forbyder brugen af religiøs påklædning i offentlige skoler. Ni delstater har desuden indført lovgivning, der forbyder brug af religiøse symboler blandt dommere.
Frankrig[redigér | redigér wikikode]
  • Efter flere meningsmålinger i 2003 hvor 69% af franskmændene ville forbyde religiøse symboler på skoler og universiteter. Parlamentet fulgte kommissionens opfordring og vedtog i 2004 en lov, som forbyder religiøse kendetegn i offentlige skoler og på universiteter. I 2010 vedtog først det franske underhus og siden senatet desuden en lov, som forbyder brug af burka eller lignende tilsløring og tildækning i det offentlige rum.

Mere om ordet Hijab og dens brug[redigér | redigér wikikode]

Ordet Hijab har været brugt igennem mange årtusinder. Det findes tilbage i Græsk og Romersk kunst. I græsk/romersk kultur blev Hijab'en brugt som hovedbeklædning af både mænd og kvinder. Denne tradition var blevet overtaget fra jøderne.

Faktisk var det sådan, at på et tidspunkt for mange år siden brugte alle religioner denne hovedbeklædning / Hijab, ikke på grund af islam, men på grund af traditionen. I nogle dele af verden er det faktisk kun mændene, der bruger denne Hijab, hvor det i andre dele af verden kun er kvinderne.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

https://faktalink.dk/titelliste/tdeb/tdebudla
Esposito, John (2003). The Oxford Dictionary of Islam. Oxford University Press. ISBN 0-19-512558-4.,
Citat fra: http://www.islamdk.dk/indlaeg/hijab/
http://www.polsci.wvu.edu/facdis/geffertmodule.htm

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | redigér wikikode]