Kemal Atatürk

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Mustafa Kemal Atatürk.
Mustafa Kemal Atatürk

Mustafa Kemal Atatürk indtil 1934 kendt som Gazi Mustafa Kemal Pasha (1881 i Thessaloniki10. november 1938) blev født i Thessaloniki i det nuværende Grækenland, men dengang en del af Det Osmanniske Rige. Hans nøjagtige fødselsdato er ikke kendt, derfor optræder hans fødsel under flere forskellige datoer.

Mustafa Kemal var tyrkisk officer og politiker, der regnes for grundlæggeren af det moderne Tyrkiet. Det var ham, som proklamerede republikken Tyrkiet i 1923, og han blev landets første præsident. Han beskriver sig selv som muslim, selvom han måske havde en del anti-islamiske holdninger. Han gik i hvert fald ind for et moderne samfund, hvilket på nogle punkter, ifølge nogle religiøse grupperinger var imod islam. Andre muslimer, især tyrkere, ser ham som den "sande muslim". Han er kendt som demokratiets fader i Mellemøsten, og han indledte det ungtyrkiske parti et omfattende reform- og europæiseringarbejde, der afskaffede islam som statsreligion og indførte det latinske alfabet i stedet for det arabiske. Ligeledes blev den islamiske kalender erstattet af den gregorianske kalender. Kvinderne fik valgret, og det blev påbudt, at alle borgere skulle tage et efternavn. I 1934, da han selv skulle have et efternavn, blev Mustafa Kemal hædret med navnet Atatürk, der betyder "Tyrkernes fader". Lufthavnen i den europæiske del af Istanbul er opkaldt efter ham.

Barndom og ungdom[redigér | redigér wikikode]

Mustafa Kemal Atatürk blev født i 1881 i Thessaloniki, tyrkisk: Selanik, i det daværende Osmanniske Rige i bygningen Kocakasim, som i dag er et museum. Hans fader, Ali Riza, (1839-1888) var oprindeligt fra Bitola (tidligere: Manastir), Makedonien. Han hørte til blandt dem, der ønskede at se det gamle og konservative rige blive reformeret. I 1871 giftede han sig med Zübeyde (1857-14. januar 1923). Hun var født i Langada nær Thessaloniki, men oprindelig var hendes familie fra Konya i Tyrkiet. Sammen fik de i alt 6 børn: Fatma (1872-1875), Ahmet (1874-1883), Ömer (1875-1883) Mustafa Kemal (1881-1938), Makbule (1885-1945) og (Naciye) 1889-1901. Det, der dannede Mustafa Kemals personlighed, var en blanding af forældrenes karaktertræk. Hans virkelighedssans, nøgternhed og fremadstræben må han have fået fra sin far, mens han havde arvet evnen til hengivelse og uegennytte fra sin moder. Familien havde formentlig albansk eller slavisk baggrund,[1] hvilket også Mustafa Kemals lyse hud og lyseblå øjne indikerer.

I de år var difteritis, en smitsom sygdom, skyld i at tre af Atatürks søskende døde: Fatma blev 4, Ahmet blev 9 og Ömer blev 8 år. Atatürks yngste søster, Naciye, døde som 12 årig af tuberkulose. Hans søster, Makbule, født 1887 døde i 1956 i Ankara. Makbule blev i 1930 medlem af partiet "Det frie demokrati". Hun giftede sig i 1935 med Mecdi Boysan som var parlamentsmedlem.

Atatürk mistede sin far i 1888 og holdt en pause med skolen. Han boede en tid på sin morbror, Hüseyins, gård, hvor han begyndte at arbejde som bonde. Men moderen havde andre planer for Mustafa Kemals fremtid. Ali Riza havde ønsket, at Mustafa skulle have en grundig og moderne uddannelse, og dette ønske holdt Zübeyde fast ved. Efter et par år i marken, blev Mustafa som 11-årig sendt i skole i Thessaloniki igen.

Han var en meget lærenem elev, men efter et slagsmål med en anden elev og skænderi med en lærer, ville han ikke tilbage til skolen igen. I en alder af 12 år lykkedes det ham med hjælp fra faderens gamle venner at komme ind på militærskolen i Thessaloniki. Her udmærkede han sig specielt i matematik, og det var hans matematiklærer, som også hed Mustafa, der gav ham tilnavnet Kemal, der betyder "fuldkommenhed". Dette navn kom til at følge ham hele livet. I 1905 blev han student fra Akademiet for Krigskunst i Konstantinopel med løjtnantsrang. I denne periode læste Mustafa Kemal sammen med en del andre officerer ivrigt modernistisk litteratur om emner som nationalisme, løsrivelse fra Islams formynderskab og fra arabisk og persisk klassicisme. Det var litteratur, som det var strengt forbudt at læse.

Hans moder, Zübeyde, giftede sig i mellemtiden med Ragip, som var grænseofficer.

Militærofficer og præsident[redigér | redigér wikikode]

I årene 1905-1907 var Atatürk placeret ved det osmanniske militær i Syrien. I november 1906 oprettede Mustafa Kemal samt 3 andre militærfolk gruppen "Moderland og frihed". I 1907 blev Mustafa Kemal forfremmet til kaptajn. I 1908 var han et af de første medlemmer i CUP (The Committee of Union and Progress). I 1912 blev han kommandant i Derne, Libyen. Under 1. verdenskrig gjorde han tjeneste ved Gallipoli. Senere blev han overinspektør i hæren. I 1919 startede han sammen med en gruppe kammerater den revolution, der førte til Osmannerrigets opløsning og dannelsen af den tyrkiske nationalstat.


Tyrkiet gik ud af 1. verdenskrig som taber, og ved fredskonferencen i Sevres i 1920 blev det derfor besluttet at dele Lilleasien (det nuværende Tyrkiet) op i flere dele. Dette modsatte Mustafa Kemal sig, og satte militæret ind på at sikre sig kontrollen med hele Lilleasien. Ved den efterfølgende fredskonference i Lausanne i 1922 blev Tyrkiet anerkendt med de nuværende grænser. Efterfølgende blev der iværksat storstilede befolkningsudvekslinger, hvorunder for eksempel den talrige græske befolkning på Lilleasiens vestkyst blev deporteret til Grækenland, mens tyrkere i Grækenland blev sendt den modsatte vej. Deportationerne kostede mange 100.000´er af mennesker livet.

Med etableringen af den Tyrkiske Republik, påbegyndte man en modernisering af landet. Målet var en sekulariseret vestlig nationalstat, hvor religion var en privatsag. Regeringen analyserede institutioner og forfatninger i de vestlige lande såsom Frankrig, Italien og Schweitz og importerede dem med større eller mindre tilpasninger. Den islamiske fez blev forbudt og kasketten indført i stedet. Mustafa Kemal kunne gennemføre meget vidtgående reformer, på grund af den popularitet han havde opnået med sine militære successer, men også fordi han ledede landet på en strengt autoritær måde.

Fra 12. august 1930 til 17. december 1930 var han formand for partiet "Free Republican Party", hvor hans søster, Makbule, også var medlem. Dette parti blev dog i 1930 nedlagt af den daværende minister Inönü.

Den 21. juni 1934 trådte efternavnloven i kraft, og d. 24. november 1934 fik Mustafa Kemal efternavnet Atatürk, som betyder tyrkernes fader. Han døde i 1938 og blev begravet i et enormt mausolæum i den sydlige del af Ankara, som han havde gjort til hovedstad i stedet for Istanbul.

Privat[redigér | redigér wikikode]

Mustafa Kemal Atatürk elskede at læse, høre musik, danse, se på fly, svømme, se på kultur, lytte til gamle Rumelia-sange samt spille backgammon og billard.

Han var meget glad for sin hest "Sakarya" og hunden "Fox". Mustafa Kemal Atatürk havde en meget stor samling af bøger, som han af og til havde lange diskussioner om med andre statsmænd ved deres besøg. Mustafa Kemal elskede naturen og tog tit ud på Atatürk-skovgården. Han talte flydende fransk og lidt tysk.

Ægteskab[redigér | redigér wikikode]

Mustafa Kemal Atatürk levede sammen med Fikriye, men de var dog ulykkelige sammen og gik fra hinanden, Fikriye flyttede til Tyskland. Den 29. januar 1923 giftede Atatürk sig med Latife, som var datter af en af Izmirs rigeste mænd. I 1924 var de på grænsen af en skilsmisse, men de kom til enighed og fortsatte ægteskabet, dog kun til 5. august 1925.

Børn[redigér | redigér wikikode]

Ataturks ægteskaber var uden børn, men han adopterede 8 børn:

  • Ayşe Afet İnan (født 1908, Selanik – døde 8 juni 1985). Tyrkisk historie- og sociologiprofessor. Atatürk mødte Afet i 1925 da hun var 17 år i Izmir. Afet boede i Izmir med sin familie, Atatürk blev betaget af Afet og hendes ønske om at studere. Han talte derfor med hendes familie og sendte hende til St. Lorenzen i Schweiz for at lære fransk. Hun blev i 1929 uddannet som historielærer.
  • Sabiha Gökçen (født 22 Marts 1913, Bursa – døde 22 Marts 2001 i Ankara). Hun var verdens første kvindelige jagerpilot. Sabiha mistede sine forældre som meget lille og boede sammen med sin storebror. Som 12-årig lykkedes det hende at tale med Atatürk ved et af hans besøg til Bursa og hun fortalte ham at hun ønskede at gå i skole. Atatürk fik tilladelse af broderen til at adoptere Sabiha. Sabihas uddannelse startede i Cankaya, fortsatte i Üsküdar og senere i Paris og endte i Rusland, hvor hun fik en uddannelse som pilot. I 1934 fik hun efternavnet Gökçen. Lufthavnen i den asiatiske del af Istanbul er opkaldt efter hende.
  • Ülkü Adatepe (født 27 november 1932). Atatürks yngste datter. Ûlkü var 6 år da Atatürk døde og kunne pga. økonomiske vanskeligheder ikke afslutte sin uddannelse. Hun giftede sig med Sabiha Gökcen’s fætter Fethi Dogancay, de fik 2 sønner. Efter 13 års ægteskab blev de skilt og hendes andet ægteskab var med forretningsmanden Öke Adatepe.
  • Nebile Hanim. I 1927 kom Nebile til Capa skolen i Istanbul, senere studerede hun videre i Ankara. Hun blev gift med Wien-ambassadøren Tahsin Bey den 17. januar 1929. Hun døde kort tid efter sit bryllup.
  • Rukiye Erkin mødte Atatürk ved et af hans besøg i Konya. Hun var forældreløs. Atatürk adopterede hende og gav hende en uddannelse, efter det giftede hun sig med en kaptajn.
  • Zehra Aylin Boede på et børnehjem i Kagithane, men var oprindeligt fra Amasya. Atatürk adopterede hende og tog hende med til Ankara, hvor hans andre børn også var. Hun blev senere sendt på college i London. I 1939 havde Zehra savnet sit hjem og var blevet syg, hun skulle på ferie til Istanbul. Først sejlede hun fra London til Frankrig og skulle resten af vejen med tog, men skæbnen ville noget andet. Ved stationen Amiens faldt Zehra af toget og omkom, man har aldrig fundet ud af om det var et uheld, planlagt mord eller selvmord.
  • Sığırtmaç Mustafa (født 1921) var fra Yalova, Atatürk mødte ham ved et besøg i Yalova, hvor han og hans mænd var faret vild, og Mustafa viste dem vej. Mustafa var fårehyrde. Mustafa Kemal adopterede ham i 1929 og sendte ham på militærskole. Mustafa blev uddannet løjtnant.
  • Abdurrahim Tuncak (født 1908 – døde 1999) var fra Van, forældreløs og 8 år gammel, da Atatürk tog ham til sig. I 1929 blev han sendt på skole i Berlin. Abdurrahim blev uddannet ingeniør og fik tildelt efternavnet Tuncok i 1934.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. Andrew Mango, Atatürk, London 2004, side 28.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Nils Arne Sørensen, Atatürk, Gads historieleksikon 4. udg. (2009) s. 37.

Broom icon.svg Der er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket muligvis er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres i artiklen.
Question book-4.svg