Konservatisme: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Tilføjet link til anbefalede artikel zh:保守主义
No edit summary
Linje 7: Linje 7:


[[Edmund Burke]] ([[1729]]-[[1797]]) regnes ofte som konservatismens fader.
[[Edmund Burke]] ([[1729]]-[[1797]]) regnes ofte som konservatismens fader.

Konservative forveksles ofte med [[reaktionær|reaktionære]], der ikke ønsker ændringer.


[[Kategori:Ideologier]]
[[Kategori:Ideologier]]

Versionen fra 10. sep. 2007, 19:18

Konservatismen er en politisk ideologi baseret på en evolutionær udvikling af et samfund i modsætning til en revolutionær udvikling. Gennem den evolutionære udvikling overlever de gode elementer af et samfund og de dårlige sorteres fra. Konservatismen lægger således vægt på det bestående samfund og dets institutioner, og historien bliver derfor vigtig for den konservative, da man må forstå historien for at man i nutiden kan skelne mellem de gode bevaringsværdige samfundselementer, og de dårlige der trænger til at blive ændret.

Konservatismen ser det desuden som mål at bevare fælles værdier som historie, stand, kultur, tradition, slægt og ære, værdier der eksisterer forud for individet. Klassisk konservatisme lærer endvidere, at samfundet har en pligt til at drage omsorg for dets svage, og vægter ofte samfundets behov for stabilitet og sammenhængskraft over individets fri udfoldelse. Dette står i modsætning til f.eks. liberalisme, der ikke a priori tillægger individet ansvar for andre individer. Dermed bliver konservatismen, sammenlignet med liberalismen, en kollektivistisk ideologi.

Konservatismen indeholder således en modstand imod utopier (idealsamfund som folk har tænkt sig frem til), hvorimod den konservative ønsker en udvikling baseret på det erfaringen kan lære os.

Edmund Burke (1729-1797) regnes ofte som konservatismens fader.Skabelon:Link AA