Utopi

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
New Harmony, et utopieksperiment; afbildet som foreslået af Robert Owen

Utopi af græsk u = "ikke" + topos = "sted", altså et ikke-eksisterende sted. Heraf: uopnåeligt samfundsideal, og i videre betydning: noget urealistisk eller uvirkeligt. En utopist er en person, der tror på noget, der bedømmes som en utopi.

Ordet er brugt første gang i 1516 som titel på Thomas Mores samfundskritiske bog, Utopia, der beskrev et idealsamfund. Ludvig Holberg havde uden tvivl dette værk i tankerne, da han skrev romanen Niels Klims underjordiske Rejse (1741), hvor landet "Potu" (stavet bagfra er hentydningen til utopi/Utopia tydelig) optræder som idealsamfundet.

Begrebet bruges sædvanligvis i sammenhængen om "det perfekte", ofte i politik – utopisk er således et grundlæggende positivt begreb, omend det til tider også bruges i en lettere nedsættende betydning, fx "hans ideer er utopiske", forstået som at "hans ideer er naive/uigennemtænkte".

Utopi betegner også en genre for en bestemt variant af værker inden for science fiction. Det modsatte af utopi er her dystopi.

Den dystopiske roman beskriver en mareridtsagtig verden. George Orwells 1984 og Aldous Huxleys Fagre nye verden er eksempler på sådanne.

Dystopi er altså antonym i forhold til utopi.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]