Krigen mod terrorisme: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
No edit summary
Linje 26: Linje 26:
*[http://www.copvcia.com/ Uafhængige analyser og info om skyggesiderne af diverse forbund, regeringer ect.]
*[http://www.copvcia.com/ Uafhængige analyser og info om skyggesiderne af diverse forbund, regeringer ect.]
*[http://www.tidsskriftcentret.dk/index.php?id=262 9/11 : Imperialisme og terror efter 11. september]. Emneliste fra Tidsskriftcentret.dk
*[http://www.tidsskriftcentret.dk/index.php?id=262 9/11 : Imperialisme og terror efter 11. september]. Emneliste fra Tidsskriftcentret.dk
*[http://www.denmarkonline.dk/epublish/3 Oversigt over Anti terrorlovgivningen II af 2006] Artikel oversigt fra denmarkonline.dk
{{milistub}}
{{milistub}}



Versionen fra 20. jan. 2008, 20:19

Denne artikel beskriver en aktuel begivenhed
Informationerne kan blive ændret hurtigt, som begivenheden skrider frem.
Amerikanske marineinfanterister i Afghanistan.

Krigen mod terrorisme, også kaldet kampen mod terror, er en global kampagne ledet af USA og dets nærmeste allierede med det formål at neutralisere internationale grupper, klassificeret som terrorister. Indsatsen er primært rettet mod radikale islamistiske terrorgrupper, specielt de med tilknytning til al-Qaida, og mod lande som støtter eller beskytter terrorister. Krigen mod terrorisme blev sat i gang som følge af terrorangrebet den 11. september 2001.

Krigen mod terrorisme foregår i blandt andet i Afghanistan, Filippinerne, Indonesien, Irak, Israel og Rusland.

USA udpegede i 2002 Iran, Nord Korea og Irak som lande der tilsammen udgjorde ondskabens akse (givetvis fra anden verdenskrigs tre aksemagter: Tyskland, Italien og Japan). Efter det amerikansk-ledede angreb på Irak er sidstnævnte blevet fjernet fra kategorien. Sammen med lande som Libyen, Syrien og til tider også lande som Cuba og Venezuela, omtales disse af USA som slyngelstater: Lande der støtter terrorisme. Det er bekræftet at Nord-Korea er i besiddelse af atomvåben[1] og også Iran mistænkes for at have et atomvåbenprogram.

Kritik af krigen mod terror

Lande som har været udsat for Islamiske terroristangreb den 11. september 2001 eller senere

Amnesty og andre menneskerettighedsorganisationer kritiserer USA, for angiveligt fortsat at holde fangerne på Guantanamo basen under nedværdigende forhold. Amnesty kritiserede også for brug af hvad Amnesty betegner som tortur samt bortførelse af statsborgere blandt andet fra Italien, for at afhøre dem i lande uden for Europa.

I USA mener et stigende antal politikere at dele af krigen mod terror, som for eksempel loven homeland security act, undergraver amerikanske borgers grundlovsbestemte rettigheder og truer demokratiet.

Derfor har præsident Bush haft vanskeligheder med at skaffe det flertal han ønsker for at få denne delvist tidsbegrænsede lov fornyet[kilde mangler].

Se også

Referencer og eksterne henvisninger

  1. ^ Politiken.dk 19. okt 2006: Nordkorea: Ny prøvesprængning vil være naturlig
MilitærSpire
Denne artikel om militær er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.