Den Danske Brigade: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
linkfix
m kategori tilføjet
Linje 26: Linje 26:
[[Kategori:Besættelsen]]
[[Kategori:Besættelsen]]
[[Kategori:Danmarks militær]]
[[Kategori:Danmarks militær]]
[[Kategori:Den danske modstandsbevægelse]]

Versionen fra 12. apr. 2008, 00:05

Den Danske Brigade også kaldt DANFORCE var en militær enhed, som blev oprettet i Sverige d. 15. november 1943 under 2. verdenskrig. Den bestod af danske modstandsfolk og militærpersoner, som var kommet til Sverige som flygtninge. Brigaden var en del af den danske modstandsbevægelse og dermed under kommando af Frihedsrådet.

Da brigaden var størst, omfattede den cirka 5.000 soldater og lotter, som var fordelt påfølgende måde:

Brigadestab - 4 lette bataljoner - 1 tung bataljon - Pionerkommando - Panserværnskompagni - Morterkompagni - Felt- og ordenspoliti - Brandkommando - Arbejdskommando - Motorvognskompagni - Sanitetskompagni - Den Danske Flotille - Flystyrken - Lottekorps

Brigaden kom til Danmark 5. maj 1945 efter Tysklands kapitulation. Under indmarchen havde brigaden tab efter nogle mindre sammenstød med fortrinsvis danskere i tysk tjeneste, hvilket medførte 3 faldne og 25 sårede på brigadens side.

Brigaden blev officielt opløst den 10. juli 1945. Dog forsatte pionerkommandoen med at hjælpe i forbindelse med rydningen af de minefelter, som tyskerne havde lavet langs Vestkysten, frem til slutningen af oktober 1945. I alt mistede 22 soldater og lotter livet under uddannelsen i Sverige samt ved tjenesten i Danmark.

DanskSpire
Denne artikel om Danmarks historie er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Historie