Skolastik: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Fjernet Kategori:Filosofi ved hjælp af HotCat
Linje 58: Linje 58:


[[Kategori:Teologi]]
[[Kategori:Teologi]]
[[Kategori:Filosofi]]
[[Kategori:Filosofi i middelalderen]]
[[Kategori:Filosofi i middelalderen]]



Versionen fra 6. feb. 2011, 19:20

Skolastikken er en filosofisk retning i middelalders vesteuropa. Skolastikken opstod i kølvandet på en økonomisk opblomstring i vesteuropa begyndende omkring år 1100. Alle videnskabelige studier var i første halvdel af middelalderen foregået ved munkeklostre og domkapitler, men i løbet af den skolastiske periode etableredes universiteter. Samtidigt gjorde den øgede handel med araberne, at man fik kendskab til en lang række vigtige skrifter af Aristoteles. Den mest kendte skolastiker var Thomas Aquinas, fordi han siden har fået status som den katolske kirkes vigtigste teolog. Der er imidlertid mange, der mener, at den mest interessante skolastiker nærmere var William af Ockham pga. hans sublime opgør med netop Thomas Aquinas såvel som med den fordærvede pavelige autoritet, som den kom til udtryk i pavens "babylonske fangenskab" i Avignon.


Ofte vanskelig læsning

En skolastiker er ofte særdeles veluddannet i Biblen og ganske bestemte værker (Augustins Bekendelser og Boethius Filosofiens trøst er formentlig de vigtigste) og kan derfor skrive med en indforståethed, der kan vanskeliggøre læsningen. Samtidig repræsenterer den skolastiske systematik en metodisk tilgang, der kan være vanskelig at vænne sig til for den senmoderne læser. Teologisk set relaterer alle senskolastikere sig fx til en middelmådig lærerbog af Petrus Lombardus, når de forholder sig til vigtige emner i kristendommen.

Samtidigt er næsten alle skolastikere munke og er oplært i en særdeles religiøs tradition. Når man beskæftiger sig med tænkning, gør man det således til Guds ære. Der kan peges på mange vigtige diskussioner i skolastikken. En af de mest kendte er striden om almenbegreberne en anden er Ockhams og andres strid med paven om fattigdomsspørgsmålet.

Skolastikken forvandles til skrækeksempel

I renæssancen og under reformationen kom den skolastiske tænkning til at stå som skrækeksemplet på katolsk tænkning. Der blev derfor gjort så tykt grin med skolastikerne, at mange også i dag opfatter skolastikken som en slags parodifilosofien, der, udover mere klassiske filosofiske spørgsmål, fandt på at overveje problemer såsom:

Ovenstående citater har dog intet med hverken Thomas Aquinas, William af Ockham eller andre vigtige skolastiske tænkere at gøre.

Oprindelse og udvikling

Ordet "skolastik" kommer fra det latinske scholasticus, "det der tilhører skolerne". Med "skolerne" menes de universiteter, der opstod i den kreative intellektuelle brydningsflade mellem de latinske og arabiske verdener omkring 1100-tallet. Skolastikken er ikke en filosofi, men en analyseteknik: den blev brugt af mange filosofiske retninger, såsom Realisme, Nominalisme, Aristotelisme, Timæansk Platonisme etc. Metodens tese–antitese–syntese-system er da også ganske fremragende til at få forskellige synspunkter til at harmonere, måske på grund af dens oprindelse. Dette var et voldsomt fremskridt i forhold til tidligere tiders abstraktionsniveau, for eksempel den angelsaksiske klosterkulturs, der primært havde koncentreret sig om at bevare viden fra det forfald, den græsktalende verdens centralisme havde påført dem. Skolastikken inkluderede også brugen af et specialiseret fagsprog, skolastisk latin, som blandt andet en dansk biskop[?][1] har bidraget meget til.

I den "højskolastiske" periode (1250–1350) bevægede man sig hinsides rent kirkeligt orienterede emner, og begyndte at arbejde med naturfilosofi, psykologi, epistemologi, videnskabsteori og økonomi: dette dannede desuden grundlaget for kulturprodukter som Dantes Guddommelige Komedie. Der var dog overgreb på grund af spændinger mellem ortodokse kirkepolitikere og lige så uforsonlige Averroister.

De Klassisk-sproglige humanister (ikke at forveksle med "Humanismen", et noget bredere og senere begreb) i 1341+ gjorde – med nogen ret – op med tendensen til at oversætte alt til skolastisk latin, og prøvede så vidt muligt at læse grundtekster direkte. Forsøget på at reducere al latin til dets "oprindelige" form - (mange klassisk-sproglige humanister svor en hellig ed om at begrænse sig til ikke alene Ciceros ordvalg, men endda hans grammatiske strukturer: det var da også fra hans ide om den Romerske gentleman - taler, de fik deres navn), og til rent kunstnerisk/politisk brug kan dog syntes lidt uheldig, specielt da dette udviklede sig til noget usammenhængende propaganda mod alle andre former for intellektuelle (adskillige eksempler på dette kan ses øverst på denne side). De tilskærpede omstændigheder ved Reformationen (1517+) og Den franske revolution (1789–1804) gjorde antiskolastisk propaganda endu mere populær, men blev nu brugt imod selve de katolske humanister, der havde opfundet den. Den romantiske bevægelses (1750+) søgen tilbage til Middelalderen som en mere "naturlig" og "simpel" tid gjorde skolastikernes blotte eksistens noget pinlig. Endelig var der en genopblomstring af skolastisk metode i forbindelse med mange katolske kirkehistorikeres indsigelser mod indførelsen af dogmet om Pavens ufejlbarhed (1870), men den har været meget snævert defineret, specielt omkring St. Thomas Aquinas.

Note

  1. ^ Det foreslås på diskussionssiden at det drejer sig om ærkebiskop Anders Sunesen, (cirka 1167–1228),

Bemærkelsesværdige skolastikere

Tidlig skolastisk periode (1000 - 1250):

Højskolastisk periode (1250 - 1350):

Senskolastisk periode (1350 - 1500):

Bemærkelsesværdige Antiskolastikere: