Østbanegade: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
Ingen ændring i størrelsen ,  for 9 år siden
m
tyop, replaced: linie → linje (2) ved brug af AWB
m (Link til kommende artikel)
m (tyop, replaced: linie → linje (2) ved brug af AWB)
Omtrent hvor den nuværende Nordhavn Station ligger i dag, lå det første kalkbrænderi, der i [[1731]] blev anlagt på en kunstig odde. Stationen blev åbnet sammen med S-banen mellem København H og Hellerup i 1934. Busterminalen kom til i 1984 som afløser for [[Melciors Plads]].
 
Siden [[1859]] lå [[Kryolitfabrikken]] på Østbanegade, helt præcist mellem [[Strandboulevarden]], Østbanegade, [[Hjørringgade]] og [[Gammel Kalkbrænderi Vej]] på et 300 x 300 meter stort areal. Lokalt kaldet ”Kryolitten”, som lukkede i [[1990]]. [[Kryolit]]ten, der kom sejlende hertil fra [[Ivittut]] i [[Grønland]], brugtes til fremstilling af [[soda]]. På grunden lå der bl.a. en Sodafabrik og Svovlsyrefabrik. Da affaldet fra fremstillingen blev kørt ud og pøst i havet ved strandlinienstrandlinjen, blev grunden hele tiden større og større. På den enorme grund – der tidligere havde været en del af den såkaldte ”De fattiges Dyrehave” – blev [[Tietgens Have]] opført i 1990’erne. Bebyggelsen blev opkaldt efter den allestedsnærværende finansmand [[C.F. Tietgen]], der også var involveret i kryoliteventyret. Her ligger i dag også [[Charlottehaven]].
 
Østbanegade danner sammen med den forhøjede jernbane en afgrænsning mod Havnen. Man kan sige, at det er Østerbros ”bymur”, der beskytter østerbroerne mod den kraftige trafik fra [[Kalkbrænderihavnsgade]]. En gennemgang ud til en gangbro over Kalkbrænderihavnsgade ved Nordre Frihavnsgade er udsmykket af [[Ib Spang Olsen]] med motiver fra hans barndoms Østerbro.
* Nr. 15, 2. sal: Her boede tidligere borgmester [[Alfred Bindslev]].
 
* Nr. 19-21: [[Gefion og Gylfe|''Gefion'' og ''Gylfe'']] samt portbygning over Mandalsgade. Det pompøse anlæg over for [[LangeliniebroenLangelinjebroen]] er opført 1901-02 ved [[Philip Smidth]] og er fredet.
 
* Nr. 21, 1. sal: Her boede tidligere baronesse Marie Wedell-Wedellsborg.
188.448

redigeringer

Navigationsmenu