Forskel mellem versioner af "Alex Brask Thomsen"

Spring til navigation Spring til søgning
25 bytes tilføjet ,  for 6 år siden
m
rettet wikilink
m (ret)
m (rettet wikilink)
'''Alex Brask Thomsen''' ([[17. september]] [[1919]] i [[København]] – [[8. januar]] [[2005]] i [[Bassins]], [[Schweiz]]) var en [[Danmark|dansk]] finansmand og milliardær.
 
Alex Brask Thomsen voksede op på [[Nørrebrogade]] i København og tog [[realeksamen]] fra [[HF-Centret Efterslægten|Efterslægtselskabets Skole]] i [[1936]] og blev derefter uddannet farvehandler. Han var fra [[1938]] til [[1942]] medlem af [[Danmarks Nationalsocialistiske Arbejderparti]]. Han tog en [[Erhvervsvidenskabelig Afgangseksamen|HA]]-uddannelse og gik ind i [[kemikalie]]branchen, først i [[Sadolin & Holmblad]], senere i [[Frankrig]] og [[England]]. Hjemvendt til København etablerede han i [[1947]] egen virksomhed fra sin lejlighed i Lundtoftegade på [[Nørrebro (København)|Nørrebro]].
 
Han blev imidlertid særligt kendt for sin bankvirksomhed i [[Danmark]], først med [[Københavns Kreditbank|Kreditbanken]], som han etablerede i [[1955]] og solgte året efter til [[Poul Glindemann]]. Banken krakkede i [[1957]]. I [[1958]] stiftede han [[Finansbanken]], som han drev frem til [[1980]], hvor den blev solgt til [[Jyske Bank]] for et trecifret millionbeløb<ref>[http://www.industrialia.dk/nyheder/61--brask-thomsen-og-de-flittige-penge-i-finansbanken Brask Thomsen og de flittige penge i Finansbanken]</ref>. Finansbanken bestod ved salget af 47 filialer over hele landet og var blandt de største banker i Danmark. Banken havde desuden flere datterselskaber i udlandet, bl.a. Finanz- und Investmentbank i [[Zürich]], [[Schweiz]]. Finansbanken blev især kendt for at tilbyde en høj rente på [[indlån]], hvilket blev intensivt [[markedsføring|markedsført]], men havde tilsvarende en høj rente på [[udlån]]. Banken var stærkt specialiseret og gjorde især [[pantebrev]]e til sin niche. Desuden hentede den mange udenlandske kunder gennem annoncering i udenlandske medier; en satsning, der særlig bar frugt efter at [[Prins Peter af Grækenland og til Danmark|Prins Peter af Grækenland]] i [[1966]] blev æresformand for at kunne skabe bedre internationale kontakter. I [[1972]] tegnede udenlandske kunder sig for 54 procent af bankens indlån.<ref>[http://www.finansforbundet.dk/default.asp?mId=708&ArtId=129916 De flittige penge i Finansbanken] [[Finansforbundet]] 2. oktober 2008</ref>
6.763

redigeringer

Navigationsmenu