Danmarks Nationalsocialistiske Arbejderparti

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Danmarks Nationalsocialistiske Arbejderparti
DNSAP
 
Partileder Cay Lembcke (1932-1933)
Frits Clausen (1933-1944)
Theofilus Larsen (1944-1945)
 
Grundlagt 16. november 1930 (nedlagt 8. maj 1945)
Partiavis Fædrelandet
 
Politisk ideologi Nationalsocialisme
Partifarve(r) Rød, hvid
DNSAP's parade ved Den lille Hornblæser på Rådhuspladsen d. 17. november 1940

Danmarks Nationalsocialistiske Arbejderparti (DNSAP) var et dansk nationalsocialistisk parti, der havde sin storhedstid under Danmarks besættelse 1940-1945.

DNSAP's første leder eller fører var Cay Lembcke, der efter et kup i partiledelsen i 1933 afløstes af Frits Clausen. Partiet var en efterligning af det tyske nazistparti med stor beundring for Adolf Hitler. Et hovedprogrampunkt var en etnisk udrensning af jøderne – uden at partiet havde en specifik plan.

Som i Tyskland havde partiet mange fraktioner. I 1936 meldte omkring 100 medlemmer sig ud og dannede under pastor Anders Malling Dansk Folkefællesskab.

DNSAP deltog i i folketingsvalgene fra 1935, hvor det med 16.000 stemmer ikke lykkedes at blive repræsenteret. Partiet gik frem ved valget i 1939, hvor det fik 31.000 stemmer (1,8 % af de afgivne stemmer = tre mandater i Folketinget). Besættelsen 9. april 1940 førte til en medlemstilgang. Medlemstallet var på sit højeste i april 1943 med 19.100 medlemmer ifølge medlemskartoteket, Bovrup-kartoteket. Både tilstrømningen af nye medlemmer og besættelsesmagtens interesser førte til rygter om et nazistisk kup. En nazistisk magtovertagelse i Danmark blev overvejet af den tyske gesandt i Danmark i slutningen af 1940, men han besluttede at vente, til Tyskland havde vundet krigen. DNSAP forsøgte med uniformerede massedemonstrationer at forberede et kup i sommeren 1940, men blev forhindret af københavnerne, der gik til angreb.[kilde mangler]

Uden en magtovertagelse begyndte demoraliseringen at melde sig. I februar 1941 splittedes DNSAP's folketingsgruppe og partiet endnu engang, da den ene af partiets tre MF'ere meldte sig ud. En overgang fandt partiet i kampen mod Sovjetunionen en sag, der kunne samle. Hvervningen til Waffen SS og Frikorps Danmark blev fra 1941 til dels organiseret af DNSAP.

Ved folketingsvalget i 1943 fik DNSAP 43.000 stemmer, men på grund af stigende valgdeltagelse førte det ikke til øget repræsentation i Folketinget. Valget blev opfattet som et for eller imod folkestyret. Herefter gik det kun ned ad bakke for partiet: Fra april til december 1943 mistede partiet næsten 5.000 medlemmer, og lederen Frits Clausen, som i tiltagende grad var alkoholiseret, forsøgte at redde sit omdømme ved at melde sig til tjeneste på Østfronten. Han blev tvangsindlagt på et SS-hospital til afvænning. Hjemme i Danmark gik partiet i opløsning i interne kampe om, hvor meget det skulle støtte tyskerne. Flere og flere medlemmer gled over i organisationer som DNU, Folkeværnet, Sommerkorpset, Schalburgkorpset og andre para-militære og/eller terroristiske organisationer og celler.

Efter 1945[redigér | redigér wikikode]

Efter 2. verdenskrig mistede partiet sin opbakning i befolkningen, men nogle få forsøgte at drive partiet videre. Det blev gendannet i september 1951 under ledelse af Sven Salicath, men svandt i løbet af 1980'erne, da de sidste gamle aktive faldt fra. Den nuværende Danmarks Nationalsocialistiske Bevægelse opfatter sig selv som en efterfølger til DNSAP.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]