Spring til indhold

Ordsprog: Forskelle mellem versioner

2.972 bytes tilføjet ,  for 9 år siden
m
Fjerner version 7226424 af 85.24.115.29 (diskussion)
m (Fjerner version 7226424 af 85.24.115.29 (diskussion))
Et ordsprog skal være gammelt, men ikke nøjere dateret.
Det henter vægt og selvfølgelighed fra en tradition, som er uden begyndelse og ende. De meget hyppigt brugte ordsprog findes ofte på mange andre sprog, fx ''"Hvad man ikke har i hovedet, skal man have i benene"''.
 
At ordsprog er [[anonym]]e [[Sætning (grammatik)|sætninger]] afgrænser genren over for fx [[aforisme]]r og bevingede ord, som kan henføres til en bestemt [[ophavsmand]]. Det enkelte ordsprog har naturligvis også oprindeligt en [[individuel]] ophavsmand, men hans identitet kan ikke bestemmes. Anonymiteten er en styrke ved ordsproget: Det er let at argumentere mod, hvad et enkelt menneske mener, hvorimod de anonyme læresætninger fremstår med hele den kollektive erfarings almengyldighed.
=== Almengyldigheden ===
At ordsprog har en fast og prægnant form, hænger sammen med både almengyldigheden og overleveringsformen.
Den enkelte sprogbruger kan ikke ændre et ordsprog uden at svække dets [[argumentation]]skraft, som er afledt af [[tradition]]en. Ordsprog udtrykker i afklaret form det endegyldigt fastslåede, og ikke med kreativ elegance det individuelt observerede. I nyere tid har omdannede, ofte parodierede, ordsprog bredt sig, fx ''"Den, der synder, sover ikke"'', men herved taber ordsproget sin autoritet og er blevet til en vittighed. Ordsprog skal huskes; derfor skal de formes efter mnemoteknikkens regler og erfaringer: korte, ofte rytmiske, med bogstavrim og enderim og opbygget over modsætninger eller paralleller.
 
=== Billedlige udtryksformer ===
Kravet om billedlig form opfattes undertiden absolut, således at kun en sætning som ''"Tomme tønder buldrer mest"'', der ikke bruges om tønder, men om mennesker, betegnes som ordsprog, mens en ikke-billedlig sætning som ''"Hver dag har nok i sin plage"'' ikke regnes med til de egentlige ordsprog. Denne opfattelse er i modstrid både med indholdet af de trykte ordsprogssamlinger og med [[karakter]]en af den mundtlige ordsprogstradition. Både de billedlige og de ikke-billedlige [[erfaring]]ssætninger er ordsprog, men de billedlige har ofte en særlig anskuelighed og kategorisk overbevisningskraft, idet den almindelige erfaring, der kan iagttages inden for billedets ramme, overføres til den konkrete situation.
=== Situationsbundne ===
At kravet om almengyldighed bestemmes som tilsyneladende, hænger tæt sammen med, at ordsprog udtrykker en bestemt forklaring eller vurdering af en given situation. Ordsprog er situationsbundne: de forklarer og vurderer en situation ved at anskue den ud fra brugerens aktuelle behov. Det betyder, at ordsprogenes [[visdom]] kun tilsyneladende er [[absolut]], for en nøjere betragtning er den [[relativ]]. Det ses tydeligt af de mange ordsprog, der udtrykker helt modsatte vurderinger: ''"Lige børn leger bedst"'' mens ''"Modsætninger mødes"''.
 
Når [[situation]]en, som ordsproget [[perspektiv]]erer, efter definitionen skal være personificeret, er det for at kunne afgrænse ordsprogene fra andre erfaringssætninger fx om [[vejr]]et: ''"Når solen går ned i en sæk, står den op i en bæk"''. Eller om agerbrug, ''"Af marts' grøde kommer intet i lade"''. Disse bondepraktika har ordsprogsform, men ikke ordsprogs[[funktion]].
 
== Historisk overlevering af ordsprog ==
59.976

redigeringer