Forskel mellem versioner af "Ægteskab"

Spring til navigation Spring til søgning
4.284 bytes tilføjet ,  for 7 år siden
m
Gendannelse til seneste version ved Palnatoke, fjerner ændringer fra LosGayos (diskussion | bidrag)
m (Gendannelse til seneste version ved Palnatoke, fjerner ændringer fra LosGayos (diskussion | bidrag))
 
== Typer af ægteskab ==
=== Traditionelt ægteskab ===
Fucking kedeligt bare bol og ud igen.
I et gammeldags ægteskab har manden og kvinden hver deres [[pligt]]er, og de supplerer hinanden. Typisk er kvindens ansvar er bundet til det huslige, og manden til det uden for hjemmet: [[kvinde]]n står for [[husholdning]]en og pasningen af børnene, mens [[mand]]en står for økonomien.
1 time fuck only
 
=== Arrangeret ægteskab ===
I et gammeldags '''arrangeret ægteskab''' har parterne ikke selv har valgt deres partner, men ægteskabet er arrangeret af forældrene eller familieoverhovederne. Begrebet findes sjældent i [[Vesten|vestlige]] kulturer, mens det er mere almindeligt i andre kulturer, hvor det har karakter af økonomiske eller politiske alliancer familierne imellem. Arrangerede ægteskaber var også almindelige i de vestlige kulturer.
=== Tvangsægteskab ===
Et '''tvangsægteskab''' er et arrangeret ægteskab, hvor den ene eller begge parter tvinges til ægteskab af forældre eller familieoverhoveder.
 
I dag anses tvangsægteskaber for at være en krænkelse af de involveredes [[menneskeret]]tigheder. [[FN's Verdenserklæring om Menneskerettighederne|De Forenede Nationers Verdenserklæring om Menneskerettigheder]] siger i artikel 16, stk. 2.: ''Ægteskab skal kun kunne indgås med begge parters frie og fulde samtykke.''
 
Nogle mener, at det er svært at skelne mellem tvangsægteskaber og arrangerede ægteskaber, bl.a. pga. de involverede familiers forventninger.
 
=== Proformaægteskab ===
Et '''proformaægteskab''' indgås og opretholdes udelukkende for et syns skyld. Det har kun formel betydning. Det indgås ofte for at snyde myndighederne. Derfor sørger de for, at der er kontrol med ægteskaber, der kan ligne proformaægteskaber.<ref>http://www.kvinde.finfo.dk/aegteskab/tvangsaegteskab/index.tkl?show-article=proforma_aegteskab.xml www.kvinde.finfo.dk: Proformaægteskaber – Info fra Udlændingestyrelsen</ref>
 
Hvis den borgerlige vielsesmyndighed i Danmark har mistanke om at et ægteskabs indgåelse har det afgørende formål at opnå [[opholdstilladelse]], så skal de indberette det til [[Udlændingeservice]].<ref>{{Cite web
| title = Vejledning om behandling af ægteskabssager
| url = https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=140202
| date = 13/06/2012
}}</ref>
 
=== Romantisk ægteskab ===
 
Det romantiske ægteskab opstod i den moderne verden i [[romantikken]]. I det romantiske ægteskab er det de to parters følelser for hinanden, der er afgørende, og ikke hensyn til slægtens interesser. Selv om det romantiske ægteskab hurtigt blev til et [[ideal]], specielt som beskrevet i tidens [[roman]]er, levede det arrangerede ægteskab dog videre længe efter. I brydningen mellem en slægt, der forventede et traditionelt arrangeret ægteskab, og de unge, der inspireret af romantikken forventede et romantisk ægteskab, var der flere muligheder for, at det arrangerede ægteskab endte som et tvangsægteskab.
 
se [[Kærlighedsægteskab]]
 
=== Morganatisk ægteskab ===
Et '''[[Ægteskab til venstre hånd|morganatisk ægteskab]]''' (ægteskab '''til venstre hånd''') er et (ofte [[bigami]]sk) ægteskab indgået af en [[konge]], hvis hustru ikke bliver [[dronning (monark)|dronning]], og hvor de avlede børn ikke får arveret til tronen. Til gengæld får hustruen en såkaldt ''[[morgengave]]''.
 
se [[Ægteskab til venstre hånd]].
 
=== Tidsbegrænset ægteskab ===
Et '''tidsbegrænset ægteskab''', også kaldet [[Nikāḥ al-Mutʿah]], er blandt [[shiamuslim]]er et ægteskab mellem en muslimsk mand og en fri, [[monoteisme|monoteitisk]] kvinde med fastsat varighed ved indgåelsen.
 
Andre retninger af [[islam]] opfatter denne form for ægteskaber som utugt.
 
=== Skinægteskab ===
I et '''skinægteskab''' indgår et par et juridisk ægteskab, men uden en egentligt personlig binding. Det sker sædvanligvis for at drage fordel af det juridisk. Det kan være i forbindelse med [[immigration]]. Før han blev "rigtigt" gift indgik [[Olof Palme]] et skinægteskab med den tjekkiske [[Jelena Rennerova]] i 1949, så hun kunne forlade landet<ref>[[Dagens Nyheter]], [http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=554&a=524145 "Tidsaxel"] (for [[Palmemordet]])</ref>. Også den svenske skuespiller [[Stellan Skarsgård]] har indgået et skinægteskab<ref>[[Aftonbladet]], [http://www.stellanonline.com/paftonbladet062004.html 20 juni 2004.]</ref>.
 
== Ægteskabets retsvirkninger ==
98.638

redigeringer

Navigationsmenu