Forskel mellem versioner af "Christian de Meza"

Spring til navigation Spring til søgning
875 bytes tilføjet ,  for 6 år siden
Tilføjelse af afsnittet om hans eftermæle, samt billede.
(Mindre rettelser.)
(Tilføjelse af afsnittet om hans eftermæle, samt billede.)
 
De Meza lukkede sig efter fyringen inde i sin lejlighed, hvor han på skrift søgte at rense sig for offentlighedens beskyldninger om fejhed.<ref>Buk Swienty (2008), s. 350</ref> Han blev fundet død i sin lejlighed i København 16. september 1865. Foran ham lå et ikke færdiggjort [[manuskript]] med titlen: ''Mit sidste og uigenkaldelige Votum med Hensyn til Krigsførelsen og dennes Forhold til Statsfølelsen'', hvor han anklager de politisk ansvarlige for deres "hovedløse" beslutninger før og efter krigens udbrud.
 
==Eftermæle==
[[File:Demeza.gravestone.jpg|thumb|de Mezas gravsted på årsdagen for hans død 16. september 2013]]
Rømningen af [[Dannevirke]] betød at de Meza, ud over at blive fyret, blev omtalt i pressen i hårde toner og der var en generel folkestemning om at det han havde gjort var meget forkert. Han døde således uden at få anerkendelse for det arbejde han igennem hele sit liv havde ydet for det danske militær.
 
Men mange af eftertidens historikere og militær kyndige har gjort deres for at genrejse de Mezas ære, ved beskrive situationen og de muligheder generalstaben havde på det givne tidspunkt, og derefter konkluderer at det var den bedste løsning. De fleste sagkyndige vil ikke placere skylden for [[Danmarks]] nederlag på en mands skuldre, men snare nævne en rækkeårsager til det gik, som det gjorde. Løs mere her: [[2. Slesvigske Krig]].
 
== Se også ==
83

redigeringer

Navigationsmenu