Tine (roman)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg
Tine
Forfatter Herman Bang
Land Danmark
Sprog dansk
Udgivelsesdato 1889
OCLC 669321325
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Tine. (Se også artikler, som begynder med Tine)

Tine er en dansk roman fra 1889 af Herman Bang [1]. Den foregår under krigen i 1864, og temaerne er krig, katastrofe, sygdom, seksuelt begær og selvmord. Tine regnes for et af hovedværkerne i Det Moderne Gennembrud og fik stor betydning for samtidens tolkning af slaget ved Dybbøl og forståelsen af Danmark som nation.

Den blev filmatiseret i 1964.

Romanens realistiske og nøgterne beskrivelse af krigens gru og lidelser var et brud med traditionen, som var præget af heltedyrkelsen og heroismen i den danske krigsførelse og nationale forherligelse. Romanen kan betragtes som litteraturens store ungdomsoprør mod den ældre generations romantiske sværmeri. Oprøret var sat i scene omkring det nationale sammenbrud: slaget på Dybbøl Banke i 1864. Romanen var et frontalangreb på N.F. S. Grundvig, Christian Richardt og andre romantikeres forsøg på at bruge nederlaget til genrejsning af den nationale bevidsthed, som det lykkedes efter den 1. Slesvigske Krig. Denne tolkning af romanens betydning for Det Moderne Gennembrud gennemgås blandt andet i bogen 1864, Sønner Af De Slagne af Rasmus Glenthøj.

Handlingen foregår på Als under krigen mod Preussen og Østrig fra december 1863 til katastrofen stormen på Dybbøl 18. april 1864.

Resume[redigér | rediger kildetekst]

Romanen udspiller sig under krigen i 1864 på Als. Skovriderens kone og søn evakueres til København, og mens de er væk opstår et romantisk forhold mellem skovrideren og den unge degnedatter Tine. Historien ender ulykkeligt for Tine, da hun opdager at skovrider Bergs kærlighed ikke er ægte. Tine begår selvmord sidst i romanen, da han såret i krigen og døende husker sin kone i stedet for Tine. Udover det bliver læseren indirekte introduceret til krigen, som nærmer sig i baggrunden. [1].

Vigtigste personer[redigér | rediger kildetekst]

 • Hr. Bølling – degn, far til Tine
 • Madam Bølling – Tines mor
 • Tine Bølling – datter af degneparret, ansat på skovridergården
 • Henrik Berg – skovrider
 • Marie Berg – gift med skovrideren, har venindeforhold til Tine
 • Herluf Berg – søn af Marie og Henrik Berg
 • Hr. Appel – ung løjtnant fra Viborg, fortrolig med Tine
 • Biskoppen – sørger for, at Tine ikke fordømmes af præsterne pga. selvmordet

Stil: Realisme og impressionisme[redigér | rediger kildetekst]

Tine er typisk realismelitteratur med dens virkelighedsnære skildring af blandt andet den 2. Slesvigske Krig, samt dens skildring af både folkelighed og det danske provinsliv gennem hverdagsagtige hændelser. Romanens afslutning kulminerer i et møde mellem madam Bølling og bispen, der sætter spørgsmålet om religion i fokus. Det er kendetegnende for det moderne gennembruds ideal om en gennemført kritik af det metafysiske. Hertil kommer, at romanens miljø- og naturbeskrivelser er typiske for det moderne gennembruds realisme. Herudover efterlever romanen det moderne gennembruds frigørelsesprojekt ved at sætte kvindens rolle under debat[2].

Særligt kendetegnende for Herman Bangs indførelse af realismen i dansk litteratur var hans stilistiske valg. Han gjorde i udpræget grad brug af impressionistisk stil, som var inspireret af Claude Monet og den franske malerkunst. Bang karakteriserede en impressionist, som en der mener, at det menneskelige følelsesliv er for uredeligt og komplekst til at kunne beskrives med ord. Derfor tager impressionisten afstand til dvælen, udredning og overvejelse. I stedet er det gennem ”handlen”, at impressionisten skildrer mennesket[3].

Temaer: Krig og 1800-tallets kvindebillede[redigér | rediger kildetekst]

Tines handling er en todelt historie, der både skildrer Tines ulykkelige kærlighedshistorie og nederlaget ved Dybbøl. Romanens hovedtemaer er: krig og køn. Den Anden Slesvigske krigs konsekvenser er dens indvirkning på de små hjem og på personerne på Als. Skildringen af køn belyser kvindens rolle og kår i det danske samfund, inden det moderne gennembrud.

Modtagelse[redigér | rediger kildetekst]

Modtagelsen af Tine i samtiden var blandet, mens værket i dag betragtes som et højdepunkt i Bangs forfatterskab og en af de bedste antikrigsromaner i dansk litteratur[4]. Kritikken beroede på, at Bang satiriserede over et nationalt heltemod som førte til slaget ved Dybbøl Mølle i 1864, og tiden (1889) var tilsyneladende ikke moden til den satire. Fokus var en misforstået opfattelse af, at Bang satiriserede over den sønderjyske befolknings heltemod, mens Bang satiriserede over politiske uheldige handlinger og beslutninger i nationalismens ånd[4]. En anmeldelse lød således: "at en hvilken som helst Hr. Bang så modbydeligt vil søle de gamle Minder ned til at tjene som Ramme om hans vulgaire og smudsige Elskovshistorier"[4].

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

 1. ^ a b Bang, Herman. 2012. Tine, 1. udgave tilegnet moderne retskrivning, 1 oplag, forord ved Tom Buk-Swienty. Viborg: Gyldendal.
 2. ^ Rasmussen, Sten. Herman Bang. Arkiv for Dansk Litteratur, hentet den 8. februar 2020 fra http://adl.dk/solr_documents/bang-p-val
 3. ^ Bang, Herman til Erik Skram. 1890. Impressionismen. En lille Replik. Hentet den 5. februar 2020 fra https://kalliope.org/da/text/bang1999050201
 4. ^ a b c Rasmussen Sten: ADL, Arkiv for dansk litteratur