Forskel mellem versioner af "Smagssans"

Spring til navigation Spring til søgning
39 bytes tilføjet ,  for 6 år siden
Link
m (Bot: Migrerer 1 interwikilinks, som nu leveres af Wikidatad:Q124794)
(Link)
Smagsstofferne bliver registreret af smagsløgene på tungen og i svælget. Smagsløg er små løgformede "sække", hvor der sidder nogle sanseceller med forskellige kemoreceptorer.
[[Smagsløg]]ene er specialiserede, hvilket vil sige at hvert smagsløg, kun kan opfange en smag. Forrest på tungen er der flest af de smagsløg, der opfanger sødt og salt, mens bittert og surt hovedsageligt opfanges bagerst på tungen.
Smagssansens receptorer, der er [[G-protein-koblede receptorer]] - som findes i smagsløgenes celler – påvirkes af kemiske forbindelser (derfor kaldes de også [[kemoreceptor]]er). Evnen til at smage salt skyldes frie natrium-ioner, som findes i saltopløsninger. Sur smag kommer af hydrogen-ioner (H<sup>+</sup>). Den søde smag fremkaldes af en række forskellige stoffer, hovedsageligt simple sakkaridforbindelser, f.eks. sukker. Mekanismen bag den bitre smag kendes endnu ikke.
 
Når receptorcellerne opfanger et signal, opstår der en [[elektrisk]] impuls i dem, der starter en bølge – et signal, der "løber" med op til 200 km i timen op til [[hjernen]]. <br />
7.525

redigeringer

Navigationsmenu