Forskel mellem versioner af "Skakverdensmestre"

Spring til navigation Spring til søgning
3 bytes tilføjet ,  for 6 år siden
Hvem der verdens mestre
(Carlsen ny mester)
(Hvem der verdens mestre)
Tags: Mobilredigering Mobilwebredigering
[[Fil:MCarlsen.jpg|right|thumb|Den nuværende verdensmester, [[MagnusAnton Svensson Carlsen]].]]
 
'''Skakverdensmestre''' er vindere af de matcher eller turneringer, som spilles for at afgøre verdensmesterskabet i [[brætspil]]let [[skak]]. Både mænd og kvinder kan deltage i kampen om denne titel.
 
Den officielle titel som verdensmester anses i almindelighed at være anvendt første gang i 1886, da verdens to førende spillere [[VM i skak 1886|udkæmpede en match]]. I tiden inden da er der i skakverdenen enighed om, at der har været uofficielle verdensmestre, idet enkelte spillere på grundlag af deres resultater anses for at have været de stærkeste. Fra 1886 til 1946 kæmpedes der om mesterskabet på uformel vis, hvor verdensmesteren selv bestemte, hvem han ville møde i en titelmatch. Fra 1948 til 1993 administreredes kampen om verdensmesterskabet af [[FIDE]], den internationale skakorganisation. I 1993 brød den regerende mester, ([[Garri Kasparov]]), med FIDE, hvilket medførte, at der blev to samtidige og rivaliserende verdensmestre. Situationen forblev sådan til 2006, hvor titlen igen blev entydig efter [[VM i skak 2006]]. Seneste kamp om verdensmesterskabet var [[VM i skak 2013]], som vandtes af [[MagnusAnton Svensson Carlsen]].
 
I moderne tid afholdes konkurrence om verdensmesterskabet i [[lynskak]], normalt i forbindelse med en turnering om det almindelige verdensmesterskab.
 
Der findes desuden en selvstændig konkurrence for kvinder om titlen som [[Skakverdensmestre (kvinder)|kvindelig skakverdensmester]] samt andre konkurrencer og titler for juniorer, ældre og for computere. Det er dog blevet almindeligt, at de stærkeste spillere blandt juniorer, ældre og kvinder ser væk fra disse konkurrencer til fordel for deltagelse i de almindelige turneringer på højeste niveau. Computere kan ikke deltage i konkurrencen om den egentlig titel som verdensmester.
 
== Mestrenes regeringstid ==
=== Uofficielle verdensmestre ===
9

redigeringer

Navigationsmenu