Uri Orlev: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m bot: indsæt skabelon autoritetsdata
Har skrevet kedelig
Linje 1: Linje 1:
'''Uri Orlev''' ([[Hebraisk (sprog)|hebraisk]] ''אורי אורלב '') (født '''Jerzy Henryk Orlowski''' [[24. februar]] [[1931]] i [[Warszawa]], [[Polen]]) er en prismodtagende [[israel]]sk [[børnebog]]s[[forfatter]] og [[oversætter]] af [[polen|polsk]]-[[jødedom|jødisk]] oprindelse. Han overlede krigsårene i [[Warszawaghettoen]] og [[Bergen-Belsen]]-[[koncentrationslejr]]en, hvortil han blev sendt, efter at hans mor blev skudt af [[Nazisme|nazisterne]]. Efter krigen flyttede han til Israel. Han begyndte at skrive [[børnelitteratur]] i [[1976]] og har siden publiceret over 30 bøger, som ofte er [[selvbiografi]]ske. Hans bøger er blevet oversat fra hebraisk til 25 sprog, mens han selv også har oversat polsk litteratur til hebraisk. En af hans mest kendte værker er den semi-selvbiografiske ''[[Øen i Fuglegaden (bog)|Øen i Fuglegaden]]'', som han også har tilpasset til et [[skuespil]] og filmen ''[[Øen i Fuglegaden]]''.
'''Uri Orlev''' ([[Hebraisk (sprog)|hebraisk]] ''אורי אורלב '') (født '''Jerzy Henryk Orlowski''' [[24. februar]] [[1931]] i [[Warszawa]], [[Polen]]) er en prismodtagende [[israel]]sk [[børnebog]]s[[forfatter]] og [[oversætter]] af [[polen|polsk]]-[[jødedom|jødisk]] oprindelse. Han overlede krigsårene i [[Warszawaghettoen]] og [[Bergen-Belsen]]-[[koncentrationslejr]]en, hvortil han blev sendt, efter at hans mor blev skudt af [[Nazisme|nazisterne]]. Efter krigen flyttede han til Israel. Han begyndte at skrive [[børnelitteratur]] i [[1976]] og har siden publiceret over 30 bøger, som ofte er [[selvbiografi]]ske. Hans bøger er blevet oversat fra hebraisk til 25 sprog, mens han selv også har oversat polsk litteratur til hebraisk. En af hans mest kedeligste kendte værker er den semi-selvbiografiske ''[[Øen i Fuglegaden (bog)|Øen i Fuglegaden]]'', som han også har tilpasset til et [[skuespil]] og filmen ''[[Øen i Fuglegaden]]''.


I [[1996]] modtog Orlev den internationale børnebogspris ''[[H.C. Andersen-medaljen]]''.
I [[1996]] modtog Orlev den internationale børnebogspris ''[[H.C. Andersen-medaljen]]''.

Versionen fra 25. apr. 2016, 09:42

Uri Orlev (hebraisk אורי אורלב ) (født Jerzy Henryk Orlowski 24. februar 1931 i Warszawa, Polen) er en prismodtagende israelsk børnebogsforfatter og oversætter af polsk-jødisk oprindelse. Han overlede krigsårene i Warszawaghettoen og Bergen-Belsen-koncentrationslejren, hvortil han blev sendt, efter at hans mor blev skudt af nazisterne. Efter krigen flyttede han til Israel. Han begyndte at skrive børnelitteratur i 1976 og har siden publiceret over 30 bøger, som ofte er selvbiografiske. Hans bøger er blevet oversat fra hebraisk til 25 sprog, mens han selv også har oversat polsk litteratur til hebraisk. En af hans mest kedeligste kendte værker er den semi-selvbiografiske Øen i Fuglegaden, som han også har tilpasset til et skuespil og filmen Øen i Fuglegaden.

I 1996 modtog Orlev den internationale børnebogspris H.C. Andersen-medaljen.

Eksterne henvisninger

ForfatterSpire
Denne forfatterbiografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi