Malaysias flag: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
småret
m Mindre rettelser af typos og omskrivelse af 2 eller tre sætninger.
Linje 1: Linje 1:
[[Fil:Flag_of_Malaysia.svg|thumb]]
[[Fil:Flag_of_Malaysia.svg|thumb]]


'''Malaysias flag''' ({{lang-ms|Jalur Gemilang}}; {{lang-da|~ Ærens Striber}}) består af 14 vandrette, [[rød]]e og [[hvid]]e striber, samt en mørkeblå [[kanton (heraldik)|kanton]] med en gul halvmåne og en 14-takket [[stjerne]]. Flaget er i forholdet 1:2.
'''Malaysias flag''' ({{lang-ms|Jalur Gemilang}}; {{lang-da|~ Ærens Striber}}) består af 14 vandrette, [[rød]]e og [[hvid]]e striber, samt en stor, mørkeblå [[kanton (heraldik)|kanton]] med en [[gul]] halvmåne og en gul, 14-takket [[stjerne]]. Flaget er i forholdet 1:2.


Flaget blev officielt taget i brug [[16. september]] [[1963]].
Flaget blev officielt taget i brug [[16. september]] [[1963]].
Flaget var oprindelig den malayske føderalregerings flag fra [[1950]], og i [[1963]] blev det forbundstatens Malaysias nationalflag. Før 1963 brugte hver af de 13 malaystater sit eget flag.
Flaget var oprindelig den malayske føderalregerings flag fra [[1950]], og i [[1963]] blev det forbundstatens Malaysias nationalflag. Før 1963 brugte hver af de 13 malaystater sit eget flag, som de stadig har den dag i dag.


I 1950 havde [[Føderationen_Malaya|føderalregeringen]] oprettet en konkurrence for et nyt føderationsflag. Vinderflaget, designet af arkitekten Mohamad Hamza, blev udpeget ved folkeafstemning mellem tre forskellige finalister. Da Malaya stadig var en britisk koloni, blev flaget godkendt af kong [[George VI]] i maj 1950.
I 1950 havde den malayske [[Føderationen_Malaya|Føderalregering]] udskrevet en konkurrence for et nyt føderationsflag. Vinderflaget, designet af arkitekten Mohamad Hamza, blev kåret ved folkelig brevafstemning mellem tre forskellige finalister. Da Malaya stadig var en britisk koloni på det tidspunkt, blev flaget godkendt af kong [[George VI]] i maj 1950. Flaget blev brugt af regeringen siden, og i 1963 blev flaget hele nationens flag ved oprettelse af [[Malaysia]] som forbundstat.


Designeren Mohamad Hamza var stærkt inspireret [[Det britiske Ostindiske kompagni]]s flag, hvorfra han tog de røde og hvide striber samt kantonen, som han modificerede fra det britiske [[Union Jack]]-kantonen.
Designeren Mohamad Hamza var stærkt inspireret af [[Det britiske Ostindiske kompagni]]s flag, hvorfra han tog de røde og hvide striber samt kantonen, som han modificerede fra det britiske [[Union Jack]]-kanton.


Nu om dage symboliserer de 14 striber ligestilling af de 13 malaystater og føderalregeringen. Stjernen kaldes ''Bintang Persekutuan'', hvilket betyder Føderationens Stjerne, og var oprindelig femtakket, hvilket blev sammenlignet med den kommunistiske stjerne. Da føderalregeringen kæmpede med kommunistpartiet under [[Malaykrisen]], blev der tilføjet seks takker til føderalstjernen for at undgå lighed med kommunismens symboler. In den nuværende udgave af flaget har strenen 14 takker, som symboliserer malaystaterne og føderalregeringen. Halvmånen symboliserer [[islam]], som er offentlig statsreligion i [[Malaysia]]. Den mørkeblå farve af kantonen symboliserer malayfolket, og den gule farve var brugt af malay kongelige herskere.
Nu om dage symboliserer de 14 striber ligestilling af de 13 malaystater og føderalregeringen. Stjernen kaldes ''Bintang Persekutuan'', hvilket betyder Føderationens Stjerne, og var oprindelig femtakket, hvilket blev sammenlignet med den kommunistiske stjerne. Da føderalregeringen kæmpede med kommunistpartiet under [[Malaykrisen]], blev der tilføjet seks takker til føderalstjernen for at undgå lighed med kommunismens symboler. I den nuværende udgave af flaget har stjernen 14 takker, som symboliserer malaystaterne og føderalregeringen. Halvmånen symboliserer [[islam]], som er offentlig statsreligion i [[Malaysia]]. Den mørkeblå farve af kantonen symboliserer malayfolket, og den gule farve var brugt af malayske kongelige herskere.


== Eksterne henvisninger ==
== Eksterne henvisninger ==

Versionen fra 1. nov. 2016, 22:27

Malaysias flag (malajisk: Jalur Gemilang; dansk: ~ Ærens Striber) består af 14 vandrette, røde og hvide striber, samt en stor, mørkeblå kanton med en gul halvmåne og en gul, 14-takket stjerne. Flaget er i forholdet 1:2.

Flaget blev officielt taget i brug 16. september 1963. Flaget var oprindelig den malayske føderalregerings flag fra 1950, og i 1963 blev det forbundstatens Malaysias nationalflag. Før 1963 brugte hver af de 13 malaystater sit eget flag, som de stadig har den dag i dag.

I 1950 havde den malayske Føderalregering udskrevet en konkurrence for et nyt føderationsflag. Vinderflaget, designet af arkitekten Mohamad Hamza, blev kåret ved folkelig brevafstemning mellem tre forskellige finalister. Da Malaya stadig var en britisk koloni på det tidspunkt, blev flaget godkendt af kong George VI i maj 1950. Flaget blev brugt af regeringen siden, og i 1963 blev flaget hele nationens flag ved oprettelse af Malaysia som forbundstat.

Designeren Mohamad Hamza var stærkt inspireret af Det britiske Ostindiske kompagnis flag, hvorfra han tog de røde og hvide striber samt kantonen, som han modificerede fra det britiske Union Jack-kanton.

Nu om dage symboliserer de 14 striber ligestilling af de 13 malaystater og føderalregeringen. Stjernen kaldes Bintang Persekutuan, hvilket betyder Føderationens Stjerne, og var oprindelig femtakket, hvilket blev sammenlignet med den kommunistiske stjerne. Da føderalregeringen kæmpede med kommunistpartiet under Malaykrisen, blev der tilføjet seks takker til føderalstjernen for at undgå lighed med kommunismens symboler. I den nuværende udgave af flaget har stjernen 14 takker, som symboliserer malaystaterne og føderalregeringen. Halvmånen symboliserer islam, som er offentlig statsreligion i Malaysia. Den mørkeblå farve af kantonen symboliserer malayfolket, og den gule farve var brugt af malayske kongelige herskere.

Eksterne henvisninger