Thailands flag

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Thailands flag

Thailands flag har fem horisontale striber med farverne rød, hvid og blå. Den blå stribe er dobbelt så tyk i forhold til de 4 andre striber. Dette flag blev indført d. 28. oktober 1917. Den 28. oktober fejres som national flagdag. På thai hedder flaget ธงไตรรงค์ (Thong Trairong), som betyder tre farver. De tre farver symboliserer rød for land og folk, hvid for religion, og blå for kongehuset.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Før det tre-farvede flag, var nationen Siam's (Thailands navn før 1939) flag en rød dug med en hvid elefant fra 1855 til 1917, en rød dug med en hvid chakra omkransende en hvid elefant fra ca. 1820 til 1855, en rød dug med en hvid chakra fra ca. 1790 til ca. 1820, og en rød dug fra ca. 1700 til ca. 1790.

Det tre-farvede flag Thong Trairong blev udformet af kong Rama VI, den blå nuance i flaget er en sammenblanding af blå og lilla, hvor blå er monarkiets farve, mens lilla er associeret med Rama VIs fødselsdag (både ugedage og specielle dage er i Thailand ofte associeret med en farve). Vice premierminister (2017), Wissanu Krea-ngam, der tillige er historiker, fortalte i forbindelse med flagets 100-års dag, at kongen fik idéen om at slutte med brugen af nationen Siams røde flag med en hvid elefant, efter et besøg i Uthai Thani-provinsen i forbindelse med en oversvømmelses katastrofe. På den tid var flag sjældne, og folk der ejede et, ville kun anvende det ved særlige lejligheder. Da de lokale beboere hørte, at kongen var kommet, fandt de deres nationale flag frem, men ved en fejl blev et af dem flaget omvendt, med elefantens hoved nedad. Kongen bemærkede det, men nævnte intet.[1]

På sin vej tilbage til hovedstaden Krung Thep (Bangkok) så kongen et alternativt flag med vandrette røde og hvide striber på folks huse, og i forbindelse med hændelsen i Uthai Thani fik han idéen til et nyt flag, i første omgang til handelsflåden. Senere blev centerstriben ændret til indigo-farven.[1] En anden forklaring er, at den hvide og røde farve indgik i de tidligere siamesiske flag gennem århundreder, mens den mørkeblå farve blev valgt for at vise solidaritet med de allierede under 1. verdenskrig, som også havde farverne hvid, blå og rød i deres flag (Siam erklærede krig mod Tyskland og kæmpede på de allieredes side).

Det menes at oprindeligt havde nationen ikke noget nationalt flag (og nationen hed heller ikke Siam, hvilket skyldes en misforståelse blandt de første portugisiske handelsfolk), men omkring år 1700 lagde et fransk skib an ud for fortet Bangkok oppe i Chao Phraya-floden og ventede på de siamesiske officerer skulle vaje deres flag. Da de ikke havde noget flag, brugte officererne i stedet et rødt stykke stof, hvilket medførte at Siams flag blev rødt.[1]

Knap 100 år senere, omkring 1790, da Chakri-dynastiet begyndte, indsatte kong Rama I en hvid chakra i midten af den røde flagdug. Efterfølgende blev nationens flag ændret flere gange under Chakri-dynastiet, kong Rama II indføjede en hvid elefant inde i den hvide chakra, kong Rama IV (Mongkut) ændrede flaget til en rød dug med en hvid elefant, og under kong Rama V (Chulalongkorn) blev elefanten iført regalier.[1]


Kongehusets flag[redigér | rediger kildetekst]

Kongelige standarter[redigér | rediger kildetekst]

Flag Dato Anvendelse
1911 - Thailands konges standart
1911 - Thailands dronnings standart
1979 - Standart for ældre medlemmer af kongehuset
1911 - Kronprinsens standart
1911 - Standart for kronprinsens ægtefælle
1911 - Standart for øvrige prinser
1911 - Standart for øvrige princesser
1936 - Standart for Thailands regent

Personlige kongelige flag[redigér | rediger kildetekst]

Flag Dato Anvendelse
1946 - Kong Bhumibol Adulyadejs flag
1950 - Dronning Sirikits flag

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b c d A history lesson on 100th anniversary of national flag Arkiveret 30. september 2017 hos Wayback Machine. The Nation, 28-09-2017, hentet 29-09-2017.
FlagSpire
Denne artikel om flag eller vexillologi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.