Camille Saint-Saëns: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Rmir2 (diskussion | bidrag)
m fjerner skabelon
ordret. Engelske og svenske ord og vendinger er erstattet af danske
Linje 21: Linje 21:
'''Charles-Camille Saint-Saëns''' ([[9. oktober]] [[1835]] – [[16. december]] [[1921]]) var en [[Frankrig|fransk]] [[komponist]]. Han var meget anerkendt for sin sprudlende musikstil, der forenede det mest pompøse fra [[romantikken]] med en for ham særegen [[impressionisme|impressionistisk]] klang og [[dynamik]]. Han var organist uddannet i [[Paris (hovedstad)|Paris]] og dirigent, men dirigerede sjældent sine egne værker.
'''Charles-Camille Saint-Saëns''' ([[9. oktober]] [[1835]] – [[16. december]] [[1921]]) var en [[Frankrig|fransk]] [[komponist]]. Han var meget anerkendt for sin sprudlende musikstil, der forenede det mest pompøse fra [[romantikken]] med en for ham særegen [[impressionisme|impressionistisk]] klang og [[dynamik]]. Han var organist uddannet i [[Paris (hovedstad)|Paris]] og dirigent, men dirigerede sjældent sine egne værker.


Han skrev tolv operaer som ''[[Samson og Dalila]]''), fem symfonier, fire symfoniske digtninge som ''[[Danse Macabre (Saint-Saëns)|Danse Macabre]]''), kortere værker for orkester og solister som "[[Dyrenes karneval]]") samt talrige mindre korværker og [[kammermusik]].
Han skrev tolv operaer fx ''[[Samson og Dalila]]'', fem symfonier, fire symfoniske digtninge som ''[[Danse Macabre (Saint-Saëns)|Danse Macabre]]'', kortere værker for orkester og solister som "[[Dyrenes karneval]]" samt talrige mindre korværker og [[kammermusik]].


Hans hyppigst opførte værk er den tredje symfoni, "Orgelsymfonien", for [[symfoniorkester]] og [[orgel]], en sjælden kombination.
Hans hyppigst opførte værk er den tredje symfoni, "Orgelsymfonien", for den sjældne kombination[[symfoniorkester]] og [[orgel]] .


Når Saint-Saëns' Klaverkoncert nr. 2 i g-mol fra 1868 fremføres i danske koncertsale, vækker 2. sats altid genkendelse, fordi [[sidetema]]et er identisk med begyndelsen af [[Peter Erasmus Lange-Müller|Lange-Müllers]] melodi til [[Serenade]]n i ''Der var engang'' ("Natten er svanger med Vellugt fin"). <ref>[http://www.dvm.nu/hierarchy/periodical/dmt/1997-1998/05/?show=data/periodical/dmt/1997-1998/5/periodical-dmt1997-1998_5_08.tkl&type=periodical DVM<!-- Bot genereret titel -->]</ref>
Når Saint-Saëns' Klaverkoncert nr. 2 i g-mol fra 1868 fremføres i danske koncertsale, vækker 2. sats altid genkendelse, fordi [[sidetema]]et er identisk med begyndelsen af [[Peter Erasmus Lange-Müller|Lange-Müllers]] melodi til [[Serenade]]n i ''Der var engang'' ("Natten er svanger med Vellugt fin"). <ref>[http://www.dvm.nu/hierarchy/periodical/dmt/1997-1998/05/?show=data/periodical/dmt/1997-1998/5/periodical-dmt1997-1998_5_08.tkl&type=periodical DVM<!-- Bot genereret titel -->]</ref>
Linje 29: Linje 29:
== Liv og gerning ==
== Liv og gerning ==


Saint-Saëns blev født i [[Paris]]. Han var et [[vidunderbarn]], det blev slået fast, at han havde [[absolut gehør]], da han var to år, og han kunne læse og skrive fra han var tre år gammel. På denne tid begyndte han også at tage pianotimer og komponere. Fem år gammel gjorde han sin første [[Recitativ|pianorecital]] og hans første komposition er et lille pianostykke dateret 22. mars 1839 (da han var fire år) og dette befinder sig på i [[Bibliothèque nationale de France]]. I en alder af 10 spillede han værker af [[Johann Sebastian Bach|Bach]], [[Ludwig van Beethoven|Beethoven]] og [[Wolfgang Amadeus Mozart|Mozart]] i offentlige recitaler. Da han var 16, skrev han sin første [[symfoni]]. Han kunne latin i en alder af 7 år.
Saint-Saëns blev født i [[Paris]]. Han var [[vidunderbarn]]: Det blev slået fast, at han havde [[absolut gehør]], da han var to år, og han kunne læse og skrive da han var tre. På denne tid begyndte han også at tage klavertimer og komponere. Fem år gammel gjorde han sin første [[Recitativ|pianorecital]], og hans første komposition er et lille klaverstykke dateret 22. mars 1839 (da han var fire år). Det er i [[Bibliothèque nationale de France]]. I en alder af 10 spillede han værker af [[Johann Sebastian Bach|Bach]], [[Ludwig van Beethoven|Beethoven]] og [[Wolfgang Amadeus Mozart|Mozart]] i offentlige recitaler. Da han var 16, skrev han sin første [[symfoni]]. Han kunne latin i en alder af 7 år.


Han fik uddannelse i komposition ved [[musikkonservatoriet]] i Paris, og havde som levebrød at være organist, først i ulige kirker i Paris-området, men fra 1857 var han fast organist i [[Madeleinekirken|Madeleine-kirken]] (''Église de la Madeleine'').
Han fik uddannelse i komposition ved [[musikkonservatoriet]] i Paris, og levede af at være organist, først i forskellige kirker i Paris-området, men fra 1857 som fast organist i [[Madeleinekirken|Madeleine-kirken]] (''Église de la Madeleine'').


Saint-Saëns giftede sig med Marie Truffot i [[1875]] og blev fader til to børn, som døde med seks ugers mellemrum i [[1881]]. Han forlod sin kone samme år. De to blev aldrig skilt, men levede resten af sine liv adskilt.
Saint-Saëns giftede sig med Marie Truffot i [[1875]] og blev fader til to børn, som døde med seks ugers mellemrum i [[1881]]. Han forlod sin kone samme år. De to blev aldrig skilt, men levede adskilt.


Saint-Saëns skrev om [[Musikteori|musikteoretiske]], [[videnskab]]elige og [[historie|historiske]] emner og rejste ofte rundt i [[Europa]], [[Sydafrika]] og ellers i [[Afrika]] før han tilbragte sine sidste år i [[Algier]] i [[Algeriet]]. Han blev blandt andet tildelt den franske [[Æreslegionen]] og den civile udgave af den tyske [[Pour le Mérite]] for sit musikalske virke.
Saint-Saëns skrev om [[Musikteori|musikteoretiske]], [[videnskab]]elige og [[historie|historiske]] emner og rejste ofte rundt i [[Europa]], [[Sydafrika]] og i [[Afrika]], før han tilbragte sine sidste år i [[Algier]] i [[Algeriet]]. Han blev blandt andet tildelt den franske [[Æreslegionen]] og den civile udgave af den tyske [[Pour le Mérite]] for sit musikalske virke.


Camille Saint-Saëns døde i Algier, og fik statsbegravelse i Paris, hvor han blev gravlagt på den berømte gravplads [[Cimetière du Montparnasse]].
Camille Saint-Saëns døde i Algier og fik statsbegravelse i Paris på den berømte gravplads [[Cimetière du Montparnasse]].


== Musikalsk virke ==
== Musikalsk virke ==


I [[1871]] var han med på at stifte ''[[Société Nationale de Musique]]'', en forening for at fremme en fransk national musikstil, som bestod af tidens ledende franske komponister. Samtidig skrev han dramatiske værker, blandt andet fire [[Tonedigt|symfoniske digte]] og 13 [[opera]]er, hvor ''Sanson et Dalila'' og tonedigtet ''Danse Macabre'' er blandt hans mest berømte. Totalt komponerede han over 300 værker, og han var den første store komponist til at skrive musik specielt for [[biograf]]er.
I [[1871]] var han med på at stifte ''[[Société Nationale de Musique]]'', en forening til fremme af en fransk national musikstil: Selskabet bestod af de ledende franske komponister. Samtidig skrev han dramatiske værker blandt andet fire [[Tonedigt|symfoniske digte]] 13 [[opera]]er, hvor ''Sanson et Dalila'' og tonedigtet ''Danse Macabre'' er blandt hans mest berømte. Han komponerede han over 300 værker, og han var den første store komponist, der skrev musik specielt for [[biograf]]er.


I [[1886]] skrev han sin tredje symfoni, "avec orgue", det vil sige "med orgel", antagelig hans mest berømte værk. Med monumentale symfoniske [[orgel|orgler]] byggede i Frankrig af [[Aristide Cavaillé-Coll]], den tids største orgelbygger, passer symfonien perfekt ind i det 19. århundredes "gigantisme", og står fint ved [[Eiffeltårnet]], verdensudstillingen i Paris i 1889 og begyndelsen på "belle-epoken". Maestoso-delen i anden sats er et tydelig udtryk for europæerens tro på sig selv, sin teknologi og sin videnskab. Saint-Saëns blev ofte kaldt "den tyskeste af alle franske komponister", måske grundet sine fantastiske evner til at konstruere melodiske passager.
I [[1886]] skrev han sin tredje symfoni, "avec orgue" ("med orgel"), antagelig hans mest berømte værk. Med monumentale symfoniske [[orgel|orgler]] byggede i Frankrig af [[Aristide Cavaillé-Coll]], den tids største orgelbygger, passer symfonien perfekt ind i det 19. århundredes "gigantisme", og står fint ved [[Eiffeltårnet]], verdensudstillingen i Paris i 1889 og begyndelsen på "belle-epoken". Maestoso-delen i anden sats er et tydelig udtryk for europæerens tro på sig selv, sin teknologi og sin videnskab. Saint-Saëns blev ofte kaldt "den tyskeste af alle franske komponister", måske grundet sine fantastiske evner til at komponere melodiske passager.


Samme år fuldførte han ''Dyrenes karneval'', som fik sin uropførelse den 9. marts 1886. Dette værk er ret populært i dag, men Saint-Saëns forbød fulde framførsler af det lige efter dets premiere, og tillod kun én af satserne, ''Svanen'', et stykke for [[cello]] og [[piano]], at blive udgivet i hans levetid. Han skrev også seks [[Preludium|preludier]] og [[fuge]]r for orgel, tre i op. 99 og tre i op. 109, hvor det mest framførte er præludium og fuge i [[Ess-dur]], op. 99, nr. 3.
Samme år fuldførte han ''Dyrenes karneval'', som fik sin uropførelse den 9. marts 1886. Dette værk er populært i dag, men Saint-Saëns forbød hele opførsler af det lige efter premieren og udgav kun én af satserne, ''Svanen'' for [[cello]] og [[piano]], i sin levetid. Han skrev også seks [[Preludium|preludier]] og [[fuge]]r for orgel, tre i op. 99 og tre i op. 109, hvor det mest framførte er præludium og fuge i [[Ess-dur]], op. 99, nr. 3.


==Værkfortegnelse==
==Værkfortegnelse==

Versionen fra 5. feb. 2017, 15:47

Camille Saint-Saëns
Fotografisk portræt fra omkring 1895. Fotograf: Ukendt.
Information
Født Charles-Camille Saint-Saëns
9. oktober 1835
11. arrondissement i Paris, Frankrig Rediger på Wikidata
Oprindelse Fransk
Død 16. december 1921 (86 år)
Algier, Algeriet Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Komponist

Charles-Camille Saint-Saëns (9. oktober 183516. december 1921) var en fransk komponist. Han var meget anerkendt for sin sprudlende musikstil, der forenede det mest pompøse fra romantikken med en for ham særegen impressionistisk klang og dynamik. Han var organist uddannet i Paris og dirigent, men dirigerede sjældent sine egne værker.

Han skrev tolv operaer fx Samson og Dalila, fem symfonier, fire symfoniske digtninge som Danse Macabre, kortere værker for orkester og solister som "Dyrenes karneval" samt talrige mindre korværker og kammermusik.

Hans hyppigst opførte værk er den tredje symfoni, "Orgelsymfonien", for den sjældne kombinationsymfoniorkester og orgel .

Når Saint-Saëns' Klaverkoncert nr. 2 i g-mol fra 1868 fremføres i danske koncertsale, vækker 2. sats altid genkendelse, fordi sidetemaet er identisk med begyndelsen af Lange-Müllers melodi til Serenaden i Der var engang ("Natten er svanger med Vellugt fin"). [1]

Liv og gerning

Saint-Saëns blev født i Paris. Han var vidunderbarn: Det blev slået fast, at han havde absolut gehør, da han var to år, og han kunne læse og skrive da han var tre. På denne tid begyndte han også at tage klavertimer og komponere. Fem år gammel gjorde han sin første pianorecital, og hans første komposition er et lille klaverstykke dateret 22. mars 1839 (da han var fire år). Det er i Bibliothèque nationale de France. I en alder af 10 spillede han værker af Bach, Beethoven og Mozart i offentlige recitaler. Da han var 16, skrev han sin første symfoni. Han kunne latin i en alder af 7 år.

Han fik uddannelse i komposition ved musikkonservatoriet i Paris, og levede af at være organist, først i forskellige kirker i Paris-området, men fra 1857 som fast organist i Madeleine-kirken (Église de la Madeleine).

Saint-Saëns giftede sig med Marie Truffot i 1875 og blev fader til to børn, som døde med seks ugers mellemrum i 1881. Han forlod sin kone samme år. De to blev aldrig skilt, men levede adskilt.

Saint-Saëns skrev om musikteoretiske, videnskabelige og historiske emner og rejste ofte rundt i Europa, Sydafrika og i Afrika, før han tilbragte sine sidste år i Algier i Algeriet. Han blev blandt andet tildelt den franske Æreslegionen og den civile udgave af den tyske Pour le Mérite for sit musikalske virke.

Camille Saint-Saëns døde i Algier og fik statsbegravelse i Paris på den berømte gravplads Cimetière du Montparnasse.

Musikalsk virke

I 1871 var han med på at stifte Société Nationale de Musique, en forening til fremme af en fransk national musikstil: Selskabet bestod af de ledende franske komponister. Samtidig skrev han dramatiske værker blandt andet fire symfoniske digte 13 operaer, hvor Sanson et Dalila og tonedigtet Danse Macabre er blandt hans mest berømte. Han komponerede han over 300 værker, og han var den første store komponist, der skrev musik specielt for biografer.

I 1886 skrev han sin tredje symfoni, "avec orgue" ("med orgel"), antagelig hans mest berømte værk. Med monumentale symfoniske orgler byggede i Frankrig af Aristide Cavaillé-Coll, den tids største orgelbygger, passer symfonien perfekt ind i det 19. århundredes "gigantisme", og står fint ved Eiffeltårnet, verdensudstillingen i Paris i 1889 og begyndelsen på "belle-epoken". Maestoso-delen i anden sats er et tydelig udtryk for europæerens tro på sig selv, sin teknologi og sin videnskab. Saint-Saëns blev ofte kaldt "den tyskeste af alle franske komponister", måske grundet sine fantastiske evner til at komponere melodiske passager.

Samme år fuldførte han Dyrenes karneval, som fik sin uropførelse den 9. marts 1886. Dette værk er populært i dag, men Saint-Saëns forbød hele opførsler af det lige efter premieren og udgav kun én af satserne, Svanen for cello og piano, i sin levetid. Han skrev også seks preludier og fuger for orgel, tre i op. 99 og tre i op. 109, hvor det mest framførte er præludium og fuge i Ess-dur, op. 99, nr. 3.

Værkfortegnelse

Noter

  1. ^ DVM

Eksterne henvisninger