Fustage: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Benyttes skam også til østers
Omskrivning til en mere generel beskrivelse af en fustage + udviddelse af drikkevareafsnittet
Linje 1: Linje 1:
[[Fil:Keg geschnitten.jpg|thumb|250px|50 liter DIN fustage - med skæring så man se beholderens indre udstyr.]]
[[Fil:Keg geschnitten.jpg|thumb|250px|50 liter DIN fustage - med skæring så man se beholderens indre udstyr.]]
En '''fustage''' er en lille [[Tønde (beholder)|tønde]] lavet af rustfrit [[stål]], [[aluminium]] eller [[Plast|plastik]], der bruges til opbevaring og transport af [[Drik|drikkevare]] i et sterilt miljø. Fustager produceres oftest i standarliserede stabelbar størelser: 20, 25, 30, 40 og 50 L.
En '''fustage''' er en lille [[Tønde (beholder)|tønde]] lavet af træ eller metal der bruges til transport og opbevaring af væsker, smør, krudt, sæbe, [[østers]]<ref>[https://skagenfood.dk/da-dk/ekstravarer/skaldyr/limfjordsoesters Eksempel østers i fustage]</ref> og andet.


== Drikkevare ==
En fustage har en [[ventil]] i toppen, der tillader tilslutning af en kobling. Ventilen er tilsluttet et rør, der løber til bunden af fustagen. Ventil og rør kaldes samlet for et "spear". Ventilen tillader at der presses gas (typisk [[kuldioxid]] eller [[Kvælstof|nitrogen]]) ind i fustagen, til at drive væsken ud af fustagen. Forskellen mellem fustage og traditionelle øltønder er, at øltønder har to eller tre åbninger og intet "''spear''".
En fustage til [[drikkevare]] er fremstillet i rustfrit [[stål]], [[aluminium]] eller [[Plast|plastik]], der tillader transport og opbevaring af samme i et [[Steril|sterilt]] miljø. Fustager produceres oftest i standarliserede stabelbar størelser: 20, 25, 30, 40 og 50 L.
<ref>Briggs, D. E.; Boulton, C. A.; Brookes, P. A.; Stevens, R., ''Brewing, Science and Practice'', [[CRC Press]], ISBN 0-8493-2547-1</ref>


En drikkevarefustage har en [[ventil]] i toppen, der tillader tilslutning af en kobling. Ventilen er tilsluttet et rør, der løber til bunden af fustagen. Ventil og rør kaldes samlet for en anstikker. Ventilen tillader at der presses gas (typisk [[kuldioxid]] eller [[Kvælstof|nitrogen]]) ind i fustagen, til at presse væsken ud af fustagen. Forskellen mellem en ustage og en traditionelle øltønder er, at øltønder har to eller tre åbninger og ingen indvendig teknik (anstilkker).
Betegnelsen ''Fustage'' benyttes også om den emballage, der benyttes ved indpakning af [[østers]].<ref>[https://skagenfood.dk/da-dk/ekstravarer/skaldyr/limfjordsoesters Eksempel på østers i fustage]</ref>
=== Aftapning af drikkevare ===
== Fustage aftapning ==
Der er to forskellige typer aftapningsudstyr:
Der er to forskellige typer aftapningsudstyr:


* Festpumper anvender almindelig [[luft]], som indfører bakterier i fustagen og [[ilt]], som vil oxidere øllet, som får en våd papsmag og sænker øllets kvalitet. Fustager, som udstyres med festpumper, skal anvendes indenfor 18-24 timer, ellers bliver øllet ubehageligt.
*'''Festpumper''' fungerer som en [[luftpumpe]], der presser almindelig atmosfærisk [[luft]] ned i beholderen - luft som indeholder [[bakterier]] og [[ilt]]. Bakterierne vil over tid nedbryde sukkerstoffet i drikkevaren og ødelægge drikken. I tilfælde af at fustagen indeholder øl, vil ilten [[Iltning|oxidere]] øllet, samt tillade at [[kuldioxid]]<nowiki/>en undslipper. Dette giver øllet en flad og kedelig smag. Fustager, som udstyres med festpumper, vil normalt også blive opbevaret ved normal stuetemperatur og skal typisk anvendes indenfor 18-24 timer, ellers kan indholdet blive ødelagt.
* Gaspumper anvender normalt CO<sub>2</sub>, men nogle bryggerier bruger andre gasarter: ([[Guinness]] kræver 25% CO<sub>2</sub> og 75% [[nitrogen]]). Med den rigtige køling, vil en tilsluttet fustage kunne holde øllet serveringsklar i op til 3 uger.
*'''Gaspumper''' anvender normalt [[Kuldioxid|CO<sub>2</sub>]], mens nogle øl kræver andre gasarter: ([[Guinness]] kræver 25% CO<sub>2</sub> og 75% [[nitrogen]]). Ved at benytte en gas med det rette tryk, opretholdes en ligevægt i den omgivende atmosfære samt i øllet, så øllet ikke afgasses. Med den rigtige køling, vil en tilsluttet fustage kunne holde øllet serveringsklar i op til 3 uger.


== Kilder/referencer ==
== Kilder/referencer ==

Versionen fra 15. sep. 2018, 12:03

50 liter DIN fustage - med skæring så man se beholderens indre udstyr.

En fustage er en lille tønde lavet af træ eller metal der bruges til transport og opbevaring af væsker, smør, krudt, sæbe, østers[1] og andet.

Drikkevare

En fustage til drikkevare er fremstillet i rustfrit stål, aluminium eller plastik, der tillader transport og opbevaring af samme i et sterilt miljø. Fustager produceres oftest i standarliserede stabelbar størelser: 20, 25, 30, 40 og 50 L.

En drikkevarefustage har en ventil i toppen, der tillader tilslutning af en kobling. Ventilen er tilsluttet et rør, der løber til bunden af fustagen. Ventil og rør kaldes samlet for en anstikker. Ventilen tillader at der presses gas (typisk kuldioxid eller nitrogen) ind i fustagen, til at presse væsken ud af fustagen. Forskellen mellem en ustage og en traditionelle øltønder er, at øltønder har to eller tre åbninger og ingen indvendig teknik (anstilkker).

Aftapning af drikkevare

Der er to forskellige typer aftapningsudstyr:

  • Festpumper fungerer som en luftpumpe, der presser almindelig atmosfærisk luft ned i beholderen - luft som indeholder bakterier og ilt. Bakterierne vil over tid nedbryde sukkerstoffet i drikkevaren og ødelægge drikken. I tilfælde af at fustagen indeholder øl, vil ilten oxidere øllet, samt tillade at kuldioxiden undslipper. Dette giver øllet en flad og kedelig smag. Fustager, som udstyres med festpumper, vil normalt også blive opbevaret ved normal stuetemperatur og skal typisk anvendes indenfor 18-24 timer, ellers kan indholdet blive ødelagt.
  • Gaspumper anvender normalt CO2, mens nogle øl kræver andre gasarter: (Guinness kræver 25% CO2 og 75% nitrogen). Ved at benytte en gas med det rette tryk, opretholdes en ligevægt i den omgivende atmosfære samt i øllet, så øllet ikke afgasses. Med den rigtige køling, vil en tilsluttet fustage kunne holde øllet serveringsklar i op til 3 uger.

Kilder/referencer

Se også

Wikimedia Commons har medier relateret til: