Forskel mellem versioner af "Videnskabsmuseet"

Spring til navigation Spring til søgning
13 bytes tilføjet ,  for 2 år siden
m
bot: indsæt skabelon autoritetsdata; kosmetiske ændringer
m (→‎Historie: Typo fixing, replaced: igang → i gang ved brug af AWB)
m (bot: indsæt skabelon autoritetsdata; kosmetiske ændringer)
}}
 
'''NTNU Videnskabsmuseet''' ([[Norsk (sprog)|norsk]]: '''Vitenskapsmuseet''') i [[Trondheim]] er et af seks universitetsmuseer i Norge med natur- og kulturhistoriske samlinger og udstillinger. Museet har forsknings- og forvaltningsansvar inden for [[arkæologi]] og [[biologi]] i [[Midt-Norge]].<ref name="lonelyplanet">Ham, Anthony; Butler, Stuart; Roddis, Miles (2008) ''Norway''. [[Lonely Planet]]. s. 280</ref> I tillæg driver museet en formidlingsvirksomhed og har udstillinger i tre bygninger på [[Kalvskinnet]].
 
I [[Gunnerushuset]] vises [[arkæologi]]ske udstillinger med fund fra [[stenalderen|sten-]], [[Bronzealderen|bronze-]] og [[Jernalderen|jernalder]] samt [[vikingtid]] i Midt-Norge. Bygningen huser også udstillinger om [[natur]] og [[miljø]], [[menneskets udvikling]], livet i havet, biologisk mangfoldighed, [[Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab]] (DKNVS) dets historie og flere andre emner.
 
I [[Suhmhuset]] ligger Trondheims [[middelalder]]museum som blev nomineret til [[Årets museum i Europa]] i 1997 og blev Årets museum i Norge 2010<ref>[http://www.ntnu.no/documents/10476/35027826/Presentasjonsbrosjyre+mai+2013.pdf/159a50be-5f45-4d13-9460-554441eef67b NTNU Vitenskapsmuseet rommer verden]. ntnu.no. Hentet 22/1-2014</ref><ref>[http://www.ntnu.no/documents/10476/13425176/Marine+ventures_ProjectDescription_RevHBB27042011.pdf Marine ventures. Comparative perspectives on the dynamics of early human approaches to the seascapes of Tierra del Fuego and Norway]. ntnu.no. Hentet 22/1-2014</ref><ref>[http://www.ntnu.no/vitenskapsmuseet/museumspris Vi er Årets museum i Norge 2010!]. ntnu.no. Hentet 22/1-2014</ref>. Videnskabsmuseet har også en udstilling som viser kirkekunst og kirkeinventar fra middelalderen og frem til ca. 1700.<ref name="lonelyplanet"/> Udstillingen ligger i [[Schøninghuset]], sammen med museets administration. Museet har en blanding af langtids- og korttidsudstillinger som løbende fornyes.
 
[[Ringve botaniske have]], som ligger i [[Lade (Trondheim)|Lade]] i Trondheim, og [[Kongsvoll fjeldhave]] i [[Dovre]] er også deler af NTNU Videnskabsmuseet.
 
== Historie ==
[[FileFil:Vitenskapsmuseet Trondheim.jpg|thumb|Videnskabsmuseet i Trondheim.]]
 
Videnskabsmuseets historie kan føres tilbage til 1767, da [[Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab]] (DKNVS) officielt blev stiftet. Virksomheden havde imidlertid allerede været i gang i syv år, siden 1760.<ref name="his">[http://www.ntnu.no/vitenskapsmuseet/historie Historie]. ntnu.no/vitenskapsmuseet. Hentet 22/1-2014</ref> DKNVS begyndte indsamling af arkæologisk og naturhistorisk materiale, noget som efterfølgende er blevet organisationens hovedopgave. I 1926 blev DKNVS omorganiseret og delt op i et akademi og et museum, og DKNVS Museet har fra den tid fungeret som en egen enhed.
 
Ved etableringen af Universitetet i Trondheim i 1968 indgik museet som en del af universitetet. En ny omorganisering fra 1. januar 1996 førte til oprettelsen af [[NTNU|Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet]], NTNU. Museet hed fra da af NTNU Videnskabsmuseet. I 2005 blev NTNU Videnskabsmuseet sidestillet med [[Fakultet (universitet)|fakultetene]] ved NTNU, og er en egen enhed på universitetet, direkte underlagt universitetsstyret på samme måde som et fakultet.
Videnskabsmuseet har fire fagsektioner: sektion for [[naturhistorie]], sektion for arkæologi og [[kulturhistorie]], sektion for formidling, og sektion for [[arkæometri]].
 
Sektion for naturhistorie driver forskning indenfor biogeografi, biosystematik, og [[økologi]] med vægt på bevaringsbiologi. Indenfor NTNU har sektionen et specielt ansvar for at opbygge og vedligeholde videnskabelige objektssamlinger og serier af biologiske data. Sektionen driver [[taksidermi]]laboratoriet og de to botaniske haver og give undervisning og studievejledning inden for afdelingens fagområde.
 
Sektion for arkæologi og kulturhistorie driver forskning i [[Forhistorisk tid|forhistorisk]], [[Historisk tid|historisk]], [[Marinearkæologi|maritim]] og [[Samer|samisk]] arkæologi, og driver laboratoriet for bevaringsteknologi. Afdelingen har et specielt ansvar for at gennemføre arkæologiske undersøgelser i [[Trøndelag]], i [[Nordmøre]], i [[Romsdal]] og på [[Helgeland]]. Afdelingen varetager også statens ansvar for samlingerne af arkæologisk og andet kulturhistorisk materiale fra dette området, og giver arkæologiundervisning i samarbejde med NTNUs Institut for arkæologi og [[religionsvidenskab]].
Sektion for formidling har ansvar for NTNU Videnskabsmuseets publikumsvirksomhed. Dette indebærer produktion af udstillinger, også eksterne opgaver, samt aktiviteter og arrangementer, pædagogiske oplæg, Newtonrum, værtskab og museumsbutik. Afdelingen samarbejder også med NTNU Informationsafdelingen og Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab om forelæsningsrækken "Kunnskapsbyen".
 
[[FileFil:Dendrokronologilab.jpg|thumb|[[Dendrokronologi]]sk laboratorium.]]
 
Sektion for arkæometri bruger naturvidenskabelige målemetoder til at aldersbestemme arkæologisk, naturhistorisk og geologisk materiale. Laboratoriet for [[kulstof 14-datering]] er det eneste i Norge som udfører aldersbestemmelse af arkæologiske og naturvidenskabelige prøver af [[organisk materiale]]. Afdelingen udfører også datering ved af træ ved hjælp af [[årring]]e såkaldt [[dendrokronologi]].
 
=== Fra Noas ark til dobbelt helix ===
[[FileFil:Giant squid NTNU 1.jpg|thumb|[[Kæmpeblæksprutte]] der bliver håndteret af ansatte på Videnskabsmuseet.]]
 
Udstillingen giver indblik i systematik i dyreriget og tidsbestemmelse af arkæologisk materiale. Den behandler også hvordan viden om dyrenes udformning kan give viden om deres levemåde, samt hvad [[fossil]]er og arkæologiske genstande kan fortælle om livet på Jorden og om menneskenes kulturelle udvikling og tilpasning.<ref name="ark">[http://www.ntnu.no/vitenskapsmuseet/fra-noas-ark-til-dobbel-helix Fra Noas ark til dobbel helix]. ntnu.no/vitenskapsmuseet. Hentet 22/1-2014</ref>
== Ringve botaniske have ==
{{Uddybende|Ringve botaniske have}}
[[FileFil:Ringvebotgarden-Trondheim.jpg|thumb|Ringve botaniske have.]]
 
Gården Ringve ligger i [[Lade (Trondheim)|Lade]], øst for Trondheim, omkring tre kilometer fra byens centrum. Ringve botaniske haves vigtigste opgaver er at tage vare på og videreudvikle plantesamlingen som bruges til forskning og undervisning, at formidle viden om det botaniske mangfoldighed, og at bidrage til bevaring af truede arter.
 
== Se også ==
* [[Gunnerusbiblioteket]]
 
== Eksterne henvisninger ==
* [http://www.ntnu.no/vitenskapsmuseet NTNU Vitenskapsmuseets hjemmeside]
 
== Referencer ==
{{Reflist}}
{{coord wd|region=NO|type=landmark}}
{{autoritetsdata}}
 
[[Kategori:Museer i Trondheim]]

Navigationsmenu