Stenderup (Billund Kommune)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Stenderup
Stenderup-Krogager
Krogager Station Veteranbaneperronen
KrogagerStationVejsidenV.JPG KrogagerVeteranbaneperron.JPG
Stenderup kirke (Billund).jpg
Stenderup Kirke
Overblik
Land: Danmark Danmark
Region: Region Syddanmark
Kommune: Billund Kommune
Sogn: Stenderup Sogn
Postnr.: 7200 Grindsted
Demografi
Stenderup by: 654[1] (2018)
Kommunen: 26.482[1] (2018)
 - Areal: 536,51 km²
Andet
Tidszone: UTC +1
Hjemmeside: www.stenderup-krogager.dk
Oversigtskort

Koordinater: 55°41′59″N 8°50′40″Ø / 55.69972°N 8.84444°Ø / 55.69972; 8.84444

Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Stenderup. (Se også artikler, som begynder med Stenderup)

Stenderup - eller Stenderup-Krogager, fordi de to byer er vokset sammen - er en by i Sydjylland med 654 indbyggere (2018)[1], beliggende 6 km øst for Ansager, 11 km vest for Hejnsvig, 9 km sydvest for Grindsted og 21 km vest for Billund. Byen ligger i den sydvestligste del af Billund Kommune og hører til Region Syddanmark.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Byen ligger nord for Ansager Å, som lidt vest for byen får tilløb fra Nørrebæk, der udspringer ved Hejnsvig, og Sønderbæk, der udspringer ved Vesterhede. Beliggenheden ved vandløb og frugtbare enge har været attraktiv allerede i Stenalderen, hvor 6 gravhøje samt fund af stridsøkser og flinterester tyder på, at der har været en boplads på stedet.

Stenderup nævnes første gang på skrift i 1291 og hed dengang Stendorp. Det meste af jorden var ejet af Kronen, især efter Reformationen, men i 1700-tallet blev selvejerbønderne dominerende.

Jernbanen[redigér | redigér wikikode]

Stenderup fik i 1916 stationDiagonalbanen, som i 1920 blev fuldt udbygget mellem Randers og Esbjerg. Vandløbene ligger så tæt, så der ikke var plads til en statsbanestations lange sporarealer midt i landsbyen. Stationen blev derfor anlagt nord for vandløbene på åben mark i nærheden af gården Store Krogager (nu Krogagergård), som havde ligget inde i Stenderup, men i starten af 1600-tallet var flyttet ud og senere delt i flere gårde. Stationen blev kaldt Krogager efter gården, for der fandtes allerede en Stenderup Station på Horsens-Juelsminde Jernbane.

Jernbanen kom til byen på et sent tidspunkt, hvor bilerne allerede var ved at vinde frem og der ikke længere automatisk opstod en by omkring en jernbanestation. På Geodatastyrelsens målebordsblad fra 1930'erne ses ingen nævneværdig bebyggelse omkring Krogager Station, men Stenderup havde kirke (fra 1909), skole (fra 1931), forsamlingshus og smedje.

Diagonalbanen blev nedlagt i 1971, men godstrafikken fortsatte fra Bramming til Grindsted indtil 2012 - indtil 1977 helt til Filskov. Godsbanens formål var primært at betjene Grindstedværket. Veterantog Vest under Dansk Jernbane-Klub kørte veterantog Bramming-Grindsted indtil 2012, hvor sporet blev lukket. Skinnerne og veteranbanens træperron ligger der endnu. Stationsbygningen er bevaret på Østervej 12-14.

Kommunen[redigér | redigér wikikode]

Landsbyen Stenderup hørte til Ansager Sogn i Øster Horne Herred. I udkanten af det store sogn blev der i starten af 1900-tallet bygget to nye kirker, foruden Stenderup også Skovlund (1910). Stenderup og Skovlund blev selvstændige sogne, men udgør sammen med Ansager Sogn stadig ét pastorat. Stenderup og Skovlund forblev også i Ansager Sognekommune indtil kommunalreformen i 1970, hvor Stenderup Sogn indgik i Grindsted Kommune og de to andre i Ølgod Kommune. Ved kommunalreformen i 2007 indgik Grindsted Kommune i Billund Kommune.

Infrastruktur[redigér | redigér wikikode]

Vest om byen går primærrute 30, som forbinder byen med Korskro mod sydvest og med Grindsted og Billund mod nordøst. Man kan med offentlig transport komme til Esbjerg og Grindsted/Billund med to af Sydtrafiks ruter: rute 44, der standser ude på landevejen, og rute 144, der kører ind i byen og standser på Storegade.

Økonomi og erhverv[redigér | redigér wikikode]

Dagli'Brugsen, der også havde apotek og post, lukkede 31. januar 2013, men byens borgere havde allerede indsamlet over 1,2 mill. kr. til at købe bygningen af Coop Danmark. Bankerne var uvillige til at finansiere en dagligvarebutik i Krogager, så der måtte findes lokale folk, der ville låne penge ud til købmandens drift. Omsider lykkedes det at finde en ny købmand (en skolelærer), bygningen blev købt, al klargøring af lokalerne skete ved frivillig hjælp, og den nye Kwik Spar åbnede 14. september 2013.[2]

Offentlig service[redigér | redigér wikikode]

Stenderup Skole og Børnehave er en folkeskole med landsbyordning, hvilket betyder at børnehave, SFO og skole drives sammen. Skolen har 115 elever på 0.-6. klassetrin, men for at skabe bæredygtige klasseenheder blev der i 2012 indført aldersblandet undervisning, så 0.-2. årgang går i 2 aldersblandede klasser i de fleste timer og kun går på aldersdelte hold i en mindre del af timerne. Fra 2013 blev aldersblanding også indført på mellemtrinnet, så 3.-5. årgang er fordelt på 2 klasser, og kun 6. klasse er aldersbestemt. Børnehaven med 27 børn og SFO'en kaldes under ét Regnbuen.[3] Efter 6. klasse begynder eleverne på Søndre Skole i Grindsted.

Byen har plejehjemmet Engbo, men kommunen har ønsket at lukke det. Engbo blev bygget om fra alderdomshjem i 1950 og om- og tilbygget i 1994. Det har 10 2-rums boliger og 6 1-rums boliger og ca. 23 medarbejdere.[4]

Foreningsliv[redigér | redigér wikikode]

Stenderup-Krogager ligger i Stenderup Sogn, hvor 89 % af indbyggerne er medlemmer af Folkekirken. Dette er langt over landsgennemsnittet på 78,4 %.[5] Indre Mission og FDF har meget aktive foreninger i byen.

Som følge af Billund Kommunes landdistriktspolitik blev der i byen nedsat et lokalråd til at varetage lokalområdets interesser over for offentlige myndigheder. Byen havde desuden en borgerforening, som tildels havde samme funktion og udgav bladet Notitsen til alle husstande. I starten af 2013 blev lokalrådet og borgerforeningen nedlagt og afløst af Stenderup-Krogager Fællesråd.[6]

Teglgaardshallen ligger i den sydlige ende af Stenderup og benyttes både til fester og sport. Stenderup Idrætscenter ligger lige nord for Krogager. Her er der fodboldbane og 3 beachvolleybaner, og Krogager Boldklub tilbyder fodbold. Stenderup-Krogager IF tilbyder badminton begge steder.

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b c Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1: Folketal 1. januar efter byområde, alder og køn
  2. ^ Jan Kronvold (10. september 2013) "Krogagers nye købmand åbner på lørdag" Midtjysk Ugeavis (vafo.dk)
  3. ^ Skoleporten Stenderup Skole
  4. ^ Billund Kommune Engbo
  5. ^ Kirkeministeriet: Kirkestatistik
  6. ^ Notitsen 2013-2

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]