Sydtrafik

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Sydtrafik
Sydtrafik Vejle.jpg
En Sydtrafiksbus i Vejle
Virksomhedsinformation
Selskabsform Interessentskab Rediger på Wikidata
Branche Trafikselskab Rediger på Wikidata
Grundlagt 1. januar 2007 Rediger på Wikidata
Grundlægger Region Syddanmark Rediger på Wikidata
Hovedsæde Vejen, Danmark Rediger på Wikidata
Organisation
Antal ansatte
194 Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Virksomhedens hjemmeside Rediger på Wikidata
CVR-nummer 29942897 Rediger på Wikidata
OpenCorporates dk/29942897 Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Sydtrafik er et dansk trafikselskab, der står for den kollektive trafik i den jyske del af Region Syddanmark, mere specifikt Aabenraa, Billund, Esbjerg, Fanø, Fredericia, Haderslev, Kolding, Sønderborg, Tønder, Varde, Vejen og Vejle kommuner.

Trafikken i den fynske del af Region Syddanmark varetages af FynBus.

Zoner og tasktområder[redigér | redigér wikikode]

Skilt som optræder på alle Sydtrafiks stoppesteder i Syddanmark.

Sydtrafik er som alle andre trafikselskaber, inklusiv DSB delt op i zoner. Billetterne i busserne koster priser alt efter hvor mange zoner man rejser igennem. Sydtrafik er desuden delt op i 3 takstområder: Sydtrafik Vest (SYDV, Tidl. Ribe Amt samt tidl. Rødding Kommune), Sydtrafik Øst (SYDØ, den del af Vejle Amt, der kom med i Region Syddanmark) og Sydtrafik Syd (SYDS, tidl. Sønderjyllands Amt).

Takstområderne bruges hovedsageligt af DSB. De bestemmer nemlig om det er muligt at bruge Hypercard og Wildcard. Det er f. eks kun muligt at bruge Wildcard hvis man krydser en af disse takstområder på sin rejse. Rejser man indenfor disse takstområder med DSB, vil billetterne printes ud i Sydtrafiks navn, og man kan ikke få rabat på sine rejser. Bruger man Hypercard hos Sydtrafik eller DSB, kan man rejse frit imellem byerne i den af de 3 takstområder man bor i, samt til sit uddannelses sted.

Takstområderne har eksisteret siden de nye trafiksselskabers stiftelse ved kommune-sammenlægningerne og oprettelse af regionerne. Takstområderne, er opdelt efter de gamle trafikselskaber. Altså SYDS er Sønderjyllands Amt og det gamle Sydbus. SYDV er Ribe Amt og det gamle Ribe Amts trafikselskab. SYDØ er det gamle Vejle Amt og Vejle Amts trafikselskab. Zonerne bliver sommetider opdateret og tilpasset, så de passer til passagerernes rejsevaner og priser.

Udbud af kørsel[redigér | redigér wikikode]

Sydtrafik står ikke selv for selve busserne og deres chauffører. Alle ruter bliver nemlig kørt på udbud, som vognmænd har budt ind på, hvor det selskab som kommer med det lukrative tilbud på bestemte ruter, vinder kørslen. Blandt vognmænd i Sydtrafik er; Tide Bus, Umove, Arriva og City-Trafik.

Stoppesteder[redigér | redigér wikikode]

Sydtrafiks stoppesteder, kan kendes på blå skilte med en hvid bus og et Sydtrafik logo på. Ellers gule skilte med en sort bus og et Sydtrafik-logo på, alt efter om det er et regional- eller bybus stoppested. På stoppesteder hvor der både stopper regional og bybusser, er skiltene både blå og gule med en bus på.

Hovedkvarter[redigér | redigér wikikode]

Sydtrafik holder til i en højhusbygning på Banegårdspladsen i Vejen, som ligger i det tidligere Ribe Amt, og lige på skillelinjen imellem de 3 takstområder.

Design[redigér | redigér wikikode]

Alle Sydtrafiks busser, kører efter et bestemt design-set, bestemt af Sydtrafik. Alle de lokale og regionale busser, er mørkeblå med et stort hvidt "S" på siden, inspireret fra Sydtrafiks logo. Bybusserne er gule og har ligeledes det Sydtrafik inspirerede "S" på siden af bussen, dog i sort. Enkle busser kørt af vognmanden Thykjær A/S, er dog lys gule med et stort "Thykjær" logo over siden. Dette er et levn fra det tidligere Vejle Amts Trafikselskab, hvor vognmændene måtte køre i sine egne design-set. Ved kontraktudløb eller fornyelse, skal alle busser dog køre efter Sydtrafiks nye design-set.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]